Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vršac, grad vinskih i drugih iznenađenja

Vršac, grad vinskih i drugih iznenađenja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         Da je pored vinskog,Vršac ozbiljan turistički grad, spreman da dočeka goste različitih opredeljenja i zahteva, pokazala je tek završena manifestacije VinoFest. U prethodnih četrnaest izdanja zimska manifestacija, zbog globalnih događanja ovogodišnji, petnaesti po redu VinoFest održan je leti, pod vedrim nebom u večernjim časovima, i trajao je dan duže nego što je to bila praksa ranijih godina. Od 09. do 11. jula na Trgu Sv.Teodora Vršačkog, od 18 časova do ponoći okupljena je plejada od preko 40 produktera i ponudom od preko 300 etiketa privukla vinoljupce, uglavnom Vrščane, velike poznavaoce i ljubitelje vina, koji znaju da cene ovakve događaje i ne propuštaju ih.

            - Žal je što ove godine nismo imali strane izlagače, a ni turiste. Naši sugrađani su ostali ovog puta uskraćeni za vina iz Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Češke, čak i Ukrajine, zbog komplikacija oko prelaska granice. U poslednjem trenutku posetu su otkazali i vinarije iz Rumunije. Ostaje nada da će se od 16. do 19. septembra, na tradicionalnom vršačkom Grožđebalu, domaćim vinarijama pridružiti strane vinarije, i da će doći rumunski turisti, koji redovno posećuju naše manifestacije - saopštila je Tatjana Palkovač, v.d. direktor Turističke organizacije Vršca, organizatora ove vinske smotre.
            Čim su se stvorili povoljni uslovi TO je krenula u akciju i u prvi plan stavila ono po čemu je Vršac poznat - vinu i vinogradarstvu. Međutim, nije bilo stanke ni u vreme kada uslovi nisu dozvoljavali okupljanja. Prošlu godinu TO Vršac je završio sa planovima a početkom ove godine iste realizovao. Jedan od njih je karton „Zlatnih vina Gudurice“, vinskog sela sa šest registrovanih i 20 vinarija čija je registracija u toku. Karton „Zlatnih vina“ projekat rađen sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, imao je za cilj da na kućnu adresu u sve krajeve naše zemlje dostavi karton od šest vina po izboru poručioca, iz svake od registrovanih guduričkih vinarija, čime je bilo omogućeno osetiti užitak vršačkog sunca utkanog u grozdove iz vršačkog vinogorja pretočene u zlatnu tečnost, a ne biti u tom gradu.
            Posle godina iščekivanja na vinskoj sceni grada pojavila se i Vinarija „Drašković“, izrasla na temeljima jedne od najvećih vinarija u bivšoj Jugoslaviji – „Vršačkih vinograda“, koja je utrla put za preko 50 malih vinarija, za sada 15 regitrovanih.
            - Turistička organizacija ima izuzetnu saradnju sa Vinarijom „Drašković“, pogotovo što osim vinogradarstva i proizvodnje dobrog vina, planiraju i turističku delatnost. Osim što su vina „Drašković“ u redovnoj ponudi Grada, prisutna i na svim manifestacijama, plan je otvaranje vinskog hotela „Helvecija“ u avgustu, koji će okupljati vinare, organizovati prezentacije i edukacije, privlačiti, pre svega vinske turiste iz zemlje i čitavog regiona.
            Želja i volja da se bave proizvodnjom vina je velika kod Vrščana, uglavnom nasleđena generacijama unazad, mada se javaljuju i pojedinci i porodice sa idejom da započnu proizvodnju što će Vršac, jedini zvanični Vinski grad u Srbiji, ponovo učiniti centrom vinske kulture.
            Osim vinskih, Vršac će tokom leta imati i druga dešavanja, mnogi će u vrelim letnjim danima potražiti spas na Gradskom jezeru, a uveče u jednoj od bašti brojnih lokala, sa poznatim banatskim ukusima i lokalnim vinom. Vršac ima preko 700 smeštajnih jedinica, što u privatnom smeštju što u hotelu sa 4 zvezdice, jer nije dovoljno proći kroz Vršac. Ovaj grad osvaja kako svojom prošlošću, tako i aktuelnim zbivanjima. Ovde ništa nije slučajno. Tradicija je duboko ukorenjena, ali je grad sve više otvoren i za neke promene. Jer, kako poručuju iz TO Vršca „ponekad nije loše pokušati sa nečim drugačijim“. 

Više fotografija sa VinoFesta 2021. možete da pogledate na našoj Facebook stranici:
https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com