Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Obeležena krsna slava Univerziteta Privredna akademija Novi Sad

Obeležena krsna slava Univerziteta Privredna akademija Novi Sad

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

           Uz slavski kolač, sveću, tamjan, vino i ikonu Sv. Sveštenomučenika Save gornjokarlovačkog, 17. jula je obeležena krsna slava Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, ukazujući na prirodnu i nužnu povezanost akademske i duhovne dimenzije ljudske egzistencije.

           Obeležavanje krsne slave je prilika da se okupe prijatelji i saradnici, profesori i studenti, i osvrnu se na postignute rezultate. Kum slave, prof. dr Zoran Pavlović, šef krivično pravne katedre na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, istakao je da ovim činom Univerzitet Privredna akademija šalje jasnu poruku o odgovarajućem ponašanju u današnjem trenutku, ovaploćenu u liku i delu Sv. Save gornjokarlovačkog, kako se treba vladati u trenucima najvećeg iskušenja za naciju.
           - Način na koji je Sv. Sava gornjokarlovački živeo i postradao pokazuje svu ljudsku muku, patnju i dostojanstvo. Bavio se ključnim pitanjima pravde, pravičnosti i pitanjem prava. Svojim životom i svojim primerom pokazao je kako jedan duhovni pastir i vođa stoji uz svoj narod u trenucima koji su ključni, a to je opstanak nacije. Pokazao je da pravi vođa ostaje uz svoj narod, da ne ide „podvijenog repa“ i ne živi svoj samostalni život. Njegov život iz današnje perspektive pokazuje sve muke koje smo prošli - rekao je između ostalog u svom obraćanju dr Pavlović.
           Prema njegovim rečima akademska zajednica koja stasava na Univerzitetu Privredna akademija mora da neguje kulturu sećanja, koja nam obezbeđuje sadašnjost i budućnost.  Život Sv. Save gornjokarlovačkog pokazuje svu žrtvu koja se daje za svoj narod i koliki je broj onih koji su bili postradali samo zbog toga što su bili pripadnici jedne nacije, jedne vere, što su verovali da ih taj duhovni život može prevesti u večni život.
           - Dokaz tome je ovaj današnji skup sa kojeg šaljemo poruku o kulturi sećanja, jer ona je suština i ključ našeg rada na Univerzitetu. Da radimo sa mladim ljudima, da im ukažemo na svu važnost tog etnosa, koji se vodi načelom: „Ljubi bližnjega svog, ali poštuj i druge“. Jer, samo na taj način ćemo doći do onoga kvaliteta kojem svi težimo - rekao je dr Zoran Pavlović.
           Prof. dr Marko Carić, rektor Univerziteta, saopštio je da je interesovanje studenata za upis na Univerzitet Privredna akademija bolji nego što je bio poslednje dve godine.
           - Mladi su i dalje zainteresovani za svoju budućnost, a u našim programima su prepoznali mogućnost da i dalje ulažu u sebe, svoja znanja, veštine i da bez obzira na dolazeća vemena, ovde mogu steći znanja koja će im trebati. Mi to znamo da cenimo i potrudićemo se da mladima pružimo uvek više, bez obzira na okolnosti. Za nas nema opravdanja. Opredeljeni smo da mladima koji su nam ukazali poverenje uzvratimo svojim maksimumom, još više ih uključimo u duhovnu dimenziju Univerziteta. Plan nam je da to proširimo i svaku sledeću slavu obeležimo sa više gostiju - zaključio je dr Marko Carić.
           Sveti Sava (Trlajić), episkop gornjokarlovački (1938 - 41), rođen je 1884. godine u Molu od oca Stefana i majke Jelisavete. Na krštenju je dobio ime Svetozar. Osnovnu školu je završio u Molu, a veliku klasičnu gimnaziju i bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Služeći u Crkvi završio je Pravni fakultet u Beogradu, a pravosudni ispit na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Uhapšen je 17. jula 1941. od strane Ustaša, mučen i polovinom avgusta, sa još 2.000 Srba ubijen na planini Velebit. Srpska pravoslavna crkva ga je 1998. proglasila za sveštenomučenika.

Više fotogrfija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com