Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Niš - više lica grada

Niš - više lica grada

  • PDF

           Niš je zasigurno jedan od najstarijih gradova na Balkanu, zbog svog geografskog položaja nazivan „Kapijom istoka i zapada“, do danas je ostao mesto susreta istočne i zapadne kulture. Uticaj i jedne i druge ostavio je obilje kulturno-istorijskih znamenitosti, materijalnih dobara koje privlače turiste iz regiona i celog sveta.

           Niš - uvek zanimljiv
           - Zahvaljujući povećanju broja turista, posebno izraženom poslednjih desetak godina, grad se pozicionirao kao zanimljiva, čak nezaobilazna turistička atrakcija u oblasti kulture, istorije i modernijih tokova vezanih za turističku ponudu - istakla je Dragana Petković, v.d. Turističke organizacije Niša.
           Međunarodni Nišville jazz festival uvršćen je među najbolje džez festivale u Evropi, i u rangu je festivala u Roterdamu, Peruđi, Beču. TO Niša je iskoristila priliku da na tim osnovama, u gradu i okolini, gostima ponudi i neke druge progame, poput obilaska Sićevačke, Svrljiške i Jelašničke klisure, koje spadaju u pet najlepših u Srbiji, obronaka Suve planine koja se u vidu potkovice uzdiže 17 km od Niša, pružajući im razne aktivnosti u okviru aktivnog odmora.
           - Kulturni turizam je naša razvojna prilika i nakon pandemije koja je zaustavila sektor turizma u celom svetu, nažalost i u našem gradu, indicije su da će turisti tražiti što duži boravak u prirodi, a mi, kao grad, zajedno sa turističkim agencijama, udruženjima koje se bave organizujom sportsko-rekreativnih aktivnosti i planinarskim društvima, nastojimo da im organizujemo zanimljiv boravak u prirodi. Tokom ovog letnjeg perioda turistima nudimo program paraglajdinga, rafting Nišavom, rekreativne pešačke ture i ozbiljnije za planinare, mapiranim stazama. Niška Banja je u junu bila domaćin za više od 800 planinara iz cele Srbije u avanturističkoj trci „The Maze FURY!“ u Jelašničkoj klisuri. Događaji poput Evropskog kupa u paraglajdingu, krajem jula - početkom avgusta, takođe će privući ne samo sportiste već i turiste koji vole taj vid odmora. Razvojni potencijal grada je i Cerjanska pećina, jedna je od najdužih i najlepših u Srbiji, potpuno divlja i neuređena, sa stalnim vodenim tokom, izuzetno bogata pećinskim nakitom i faunom, što posebno privlači turiste - istakla je Dragana Petković.
           Niš - centar kongresnog turizma
           Poslednje decenije Niš se razvio i kao zanačajan centar kongresnog turizma, poznat u Srbiji i regionu. Potvrda za to je da je 2017, 2018, posebno 2019. godine najveći broj kongresa u Republici Srbiji održan u Nišu. Turistički radnici, zahvaljujući raspoloživim hotelskim kapacitetima u više od 20 hotela koji ispunjavaju visoke evropske standarde, uz stručno osoblje, tehničku podršku i simultana prevođenja za sve učesnike od okruglih stolova, stručnih skupova, seminara do kongresa, planiraju da još više afirmišu ovaj trend animiranjem kompanija iz zemlje i regiona, ponudom dodatnih sadržaja, poput aktivnog odmora u prirodi, izleta van granica opštine, jer se Niš kao centar jugoistočne Srbije trudi da poveže gradove u regionu, značajne posetiocima kongresa.
           - Ovaj vid turizma će biti prioritet razvoja turističkog sektora grada, ali ćemo, s obzirom da je kulturni sektor već prepoznat, dalje podsticati razvoj kulturnih manifestacija. Tokom avgusta Niška tvrđava biće mesto okupljanja ljubitelja umetnosti, kulturnih zbivanja, na Filmskim susretima, Evergreen festivalu, muzičkim koncertima i drugim programima – objasnila je direktorica.
           Niš - čas istorije na otvorenom
           Važan segment razvoja će biti i vraćanje školskih ekskurzija u domaće okvire, potencirajući njihov vaspitno-obrazovni karakter. S obzirom da je Niš mesto gde su stranice istorije pisane, u kojem se vekovima gradilo i stvaralo i za to postoje materijalni dokazi, ostaci keltske, rimske kulture, osmanskog carstva i skorašnjih ratova, zahtev da grad bude obavezan deo nastavnog programa, se sam nameće.
           - Naš zadatak u narednom periodu biće da „obavežemo“ škole i organizatore školskih ekskurzija iz svih krajeva Srbije da uvedu obavezan obilazak Niša, kao vrstu praktične nastave. Zbog toga Uprava grada Niša, Kancelarija za lokalno-ekonomski razvoj intenzivno piše prjekte u želji da obogatimo sadržaj i deci uz redovan program ponudimo i šetnju kroz jedninstvenu Botaničku baštu u Gimnaziji „Svetozar Marković”, formiranu pre 40 godina, a već sledeće godine i uživanje u Aqua parku sa kompleksom bazena, koje mladi danas traže na turističkim destinacijama. Tome u prilog ide i sve veći broj hostela u našem gradu. Značajno je i da smo se našli na tržištu iznajmljivanja privatnih apartmana na dan, i naš zadatak je da kategorišemo smeštaj u Nišu i Niškoj Banji, i privatne smeštajne kapacitete uvedemo u jedan viši standard kojim bi zadovoljili potrebe savremenog turiste - obrazložila je direktorica.
           Niš je danas značajan trgovinski centar ne samo za jugoističnu Srbiju već i ceo region. Otvaranjem Naučno-tehnološkog parka (NTP) u gradu, stvaraju se nove inovativne vrednosti ukrštanjem naučnih i tehnoloških dostignuća, otvoraju vrata za dolazak velikog broja mladih  intelektualaca radi ostvarivanja saradnje sa našim mladim naučnicima, a zadatak TO Niš je da im da razlog da zavole ovaj grad.
           Konstantin Veliki - veliki potecijal Niša
           Niški aerodrom Konstantin Veliki bez sumnje je pomogao turistički razvoj grada na Nišavi.
           - Da nije bilo virusa, 2020. bi možda bila turistički najuspešnija u prethodnih 20 godina. Statistika iz 2019. pokazuje značajan rast broja stranih turista, sa boravkom i noćenjem prosečne dužine dva-tri dana, a naš cilj jeste da produžimo boravak u našem gradu i da turisti ne budu vezani isključivo za posao koji ih dovodi u Niš, već da im ponudimo različite sadržaje i paket aranžmane koji će njima i porodicama sa decom, obezbediti aktivnosti tokom nedelju dana boravka. U tom smislu putem avio linija povezali smo se sa razvijenim destinacijama i napravili inicijalna povezivanja sa srpskim društvima koja fukcionišu u gradovima sa kojima imamo povezane letove, da i naše ljude koji su rođeni u Srbiji i strance, dovedemo u zemlju koristeći ovu pogodnost. Posebno je bila značajna linija Niš - Ljubljana, koja nažalost još uvek nije obnovljena. To je važno ne samo sa turističkog aspekta, već i podsticaja opšteg razvoja i beneficiranja, subvencionisanja drugih avio linija, kako za Nišlije koji vole da putuju tako i strance. Znamo da bi Skandinavci bili oduševljeni našom bogatom istorijom i kulturom, neki drugi narodi bi bili oduševljeni našim merakom. Nalazimo se na mapi gastronomskih turističkih destinacija sa izuzetno kvalitetnom uslugom i hranom, ali kada govorimo o meraku, mislimo na kompletan paket, autentičan doživljaj koji pružamo turistima i u našim tradicionalnim restoranima da osete i gostoprimstvo, nauče srpsku pesmu, muziku, zaigraju srpsko kolo, da pokažemo nacionalnu igru upisanu na UNESCO reprezentativnoj listi nematerijalnog nasleđa čovečanstva, i time širimo srpsku kulturu i veru. I to je doživljaj koji vraća turiste u naš grad - istakla je Dragana Petković, dodajući da se sve inforamacije vezane za turizam u Nišu nalaze na sajtu: www.visitnis.org,   kao i na društvenim mrežama: facebook i instagram, a budućim turistima Niša poručila:
           - Voleli bi da obiđete grad sa našim lokalnim turističkim vodičem kako bi na pravi način iskoristili vreme boravka i upoznali Niš onako kako svaki domaćin želeo da ga predstavi: kao grad meraka, kulturno-istorijski centar, grad naprednih tehnologija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com