Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO MOON FEST 2021 za vikend na Staroj planini

MOON FEST 2021 za vikend na Staroj planini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Turistička organizacija opštine Knjaževac organizuje Outdoor  festival na Staroj plinini - MOON FEST 2021, a glavna aktivnost na ovom događaju će biti - Noćni uspon na najviši vrh Stare planine u Srbiji - Midžor (2169 mnv) u noći punog meseca 24/25. jula 2021. godine.

            Ovo veče će okupiti više stotina planinara, ljubitelja prirode, astrofizike i astronautike. Od 22 časa će početi okupljanje učesnika na platou ispred kafe-restorana „Plaža“. Na prostoru ispred biće postavljeni teleskopi odakle će učesnici događaja posmatrati noćno nebo, zvezde i Mesec.
            Na platou i u bašti restorana pre početka uspona će biti održano predavanje astrofizičara Aleksandra Otaševića na temu „Noćno nebo kroz teleskop“ i astronautičara Dragana Lazarevića na temu „Zemljin kosmički pratilac Mesec“.
            U  01.00 je polazak markiranom i poznatom stazom od kafe-restorana „Plaža“ preko Markove livade, pored Žarkove Čuke i Tupanara do vrha Midžor (2169 mnv). Uspon ove noći će biti posebno atraktivan isključivo zbog mesečine koja će skoro sve vreme obasjavati planinu. Ovaj put do vrha se prelazi za otrilike 3-3,5 sata i dug je oko 7,5 km.
Posle penjanja je planiran odmor na vrhu za posmatranje svitanja i izlaska sunca sa vrha, fotgrafisanje i vreme za okrepljenje. Samo svitanje i izlazak sunca za sve učesnike je spektakularan i predstavlja nezaboravan doživljaj.
            Nakon duže pauze na vrhu učesnici će se  istom stazom vratiti nazad do kafe-restorana „Plaža“ i plinarskog doma „Babin zub“, gde će biti služen doručak. Oko 9č posle doručka i pauze organizatori će se obratiti učesnicima i zatvoriti događaj.
            Detaljnije informacije na: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ; 069/731115.

Tekst i foto:
TOO Knjaževac

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com