Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Premijerno Opasuljivanje u novobečejskoj marini Gradište

Premijerno Opasuljivanje u novobečejskoj marini Gradište

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Proteklog vikenda, 17. jula, u Novom Bečeju održana je kultna manifestacija za „lokalne gurmane“, takmičenje u kuvanju pasulja - Opasuljivanje. Mada se sve vrtelo oko pasulja, prisutni su mogli da se nadmeću u različitim disciplinama - takmičenju u jedenju banana za najmlađe, igri spretnosti, navlačenju štapa, kao i takmičenju u brzom ispijanju piva.

            Takmičenje u kuvanju pasulja, sa početkom u 17:00 završilo se nikad lakom odlukom  tročlanog žirija o pobedniku. Najukusniji pasulj skuvala je novobečejska ekipa „Alfa“ koju je predvodio iskusan kuvar, Edvin Magda, drugo mesto osvojila je ekipa „Mućke“ Davora Dragića, dok su na trećem mestu bili „Auslenderi“ na čelu sa Atilom Kormanjošom. Za muzički deo programa i dobru atmosferu bila je zadužena srbobranska „Banda drvena“.
            I ove godine većina učesnika su bili Novobečejci i stanovnici okolnih mesta. I ove godine kuvano je jelo koje svi na svetu vole. Bilo je, kao i uvek, i živo i zabavno, sa dosta dima koji od opojnog mirisa iz kotlića niko nije primećivao. Sve je bilo isto, samo je mesto održavanja bilo novo. Plato marine „Gradište“, zamenio je plato Tiskog keja i doneo jednu drugačiju, intimniju atmosferu, koju su učesnici i publika brzo prihvatili.
            - Ovo je samo najava onoga kako bi u budućnosti trebao da bude uređen ovaj prostor i jedan od načina kako će leva obala Tise „disati“ - zabavom, dobrim raspoloženjem, druženjem... Ovo porodična manifestacija okupila je meštane ali i nama drage goste iz turističkih organizacija Bečeja, Sombora, Leskovca i Bele Palanke, koji su se takmičili i paralelno imali promocije svojih opština. Turistička organizacija opštine Novi Bečej, preko dvadeset godina domaćin ovog događaja, pozvala je i predstavnike lokalne zajednice da vide pomake i da se pohvali time šta smo do sada, kao upravljači ovog prostora, uradili - rekao je Saša Dujin, direktor TOO Novi Bečej.
            Dosadašnje investicije usmerene su na obezbeđivanje uslova za privez plovila i nekih pogodnosti za ugodan i bezbedan boravak u kampu. Sprovedena je voda i struja celom dužinom marine, a postala je i besplatna WiFi zona (Free WiFi Hotspot). Gradi se nadstrešnica, roštilji, a deo ovog ambijenta zamišljen je da bude posvećen deci. Plan je da se do kraja godine urade dodatni sadrži, teren za boćanje kao dečje igralište, da se izgradi teren za mini golf, a za „tek venčane“ mesto za slikanje, deo mola gde je zalazak sunca najlepši.
            Osim mesta za nove manifestacije Novi Bečej je dobio i dodatne smeštajne kapacitete.               - Posle ovih intervencija moći ćemo da se pohvalimo da će cela marina biti pokrivena strujom, vodom, priključcima za struju i vodu celom dužinom, da će svaki korisnik, koji je platio mesto imati isti tertman od početka do kraja, sa uređenim platoima za boravak u prirodi, piknik i kamping - objasnio je direktor dodavši mogućnost kupovine jednog ili više plovila za korišćenje u najam ili uz usluge TOO.
            Do kraja leta u opštini Novi Bečej biće održane brojne manifestacije: takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić Bočara 2021“, „Nagrada Novog Bečeja 2021” u okviru takmičenja „Super driver cup“ sredinom avgusta, Velikogospojinski dani od 24 - 29 avgusta,  „Velikogospojinska bućka" (takmičenje u pecanju soma na bućku), nekada u sastavu Velikogospojine, izdvojena zbog previše aktivnosti iz Gospojine, od koje je zadržala samo ime, održaće se u septembru. Novobečejsko Udruženje voćara i vinogradara „Boemi“ uz podršku TOO Novi Bečej, 05. avgusta organizovaće IX Susret vinogradara Vojvodine. Istog dana kreću arheološka iskopavanja srednjovekovnog utvrđenja bremenitog istorijskim događajima, ali do sada retko predmetom većih istraživanja.
            Teško je pisati ove redove, a ne ostati u čudu od brojnosti i raznovrsnosti svega što ova varoš gostima nudi. Mala, a najveća, po broju manifestacija, po cveću, po Tiskom keju, najlepšem na čitovom toku ove panonske lepotice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com