Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Gljivari Srbije nesmetano ispunjavaju godišnji plan

Gljivari Srbije nesmetano ispunjavaju godišnji plan

  • PDF

            Da su gljivari veliki entuzijasti, a šetnja gljivarskim stazama životni stil, potvrđuju i aktivnosi Mikološko-gljivarski savez Srbije (MGSS) koji, uz poštovanje preporuka, sprovode po planu sve svoje aktivnosti. Ovogodišnji kalendar izložbi, programa edukacija, popisa gljiva i dr., realizovani su na zadovoljstvo svih gljivarskih društava, kojih trenutno u okviru MGSS ima 23, za par dana 24, a poslata je prisupna dokumentacija za prijem u Savez još dva društva.

            U toku prošlog vikenda urađen je prvi pregled retkih gljiva NP „Tara“. Za septembar su zakazana još dva pregleda. Naredni vikend rezervisan je za tradicionalnu manifestaciju „Dani borovnice“ na Kopaoniku, u kojima su prisutnost i angažovanje gljivara sve zapaženiji. Tokom narednih 10 dana oni će raditi popis prolećnih gljiva na najvećem planinskom masivu u Srbiji, čiji je jedan deo zaštićena zona 1981. godine proglašen Nacionalnim parkom. I u septembru će pregled gljiva ove planine biti predmet rada determinatora MGSS podeljenih u 10 grupa, koji će pripremati i sređivati podatke, fotografije gljiva za naučnu obradu, i u februaru, kompletan materijal biti spreman za štampanje knjige – „Gljive Kopaonika“ koju finansira NP „Kopaonik“.
            Posle manifestacije gljiva u Boru, gljivarski karavan se vraća na Kopaonik, na praznik vrganja - Dane vrganja, gde će pod pokroviteljstvom MGSS početi novi ciklus polaganja svih zainteresovanih za zvanje gljivar i zvanje determinator. Sledi manifestacija u Kostolcu, a u oktobru su sva četiri vikenda tradicionalno popunjena gljivarskim susretima u raznim krajevima naše zemlje. Sve do poslednjeg vikenda oktobra i Susreta gljivara na Iriškom vencu sa GD „Novi Sad“ kao domaćinom.
            - Broj gljivarskih društava u sastavu MGSS se povećava što nas raduje jer je na taj način ukazano poverenje Savezu, kao krovnoj orgnizaciji svih gljivara Srbije, ali i sve većem broju aktivnosti koji Savez sprovodi, kao i intenzitet, sadržaj, te nivo angažovanja i prisutnost Saveza kada su gljive u pitanju. Jedno od društava koje će nam se pridružiti je iz Kruševca, što nas posebno raduje jer će pokriti dosadašnji terenski vakum, između Niša, Kopaonika i Kraljeva - saopštio je Zoran Jelenković, predsednik MGSS.
            Do kraja godine, MGSS će raditi popis gljiva Tare, Kopaonika, Ćuprije. Ovaj poslednji takođe predviđa jedno štampano izdanje, kojim će biti obuhvaćene gljive na teritoriji opštine Ćuprija.
            Prošlog vikenda održana je druga po redu Čukarička gulašijada - Gljivarska trpeza, na piknik terenu jedog od najlepših beogradskih izletišta, Adi Ciganliji, u organizaciji Turističke organizacije Čukarica, u saradnji sa Mikološko-gljivarskim savezom Srbije i pod pokroviteljstvom Gradske opštine Čukarica. Na manifestaciji su bili izloženi proizvodi od gljiva, umetnički radovi na temu gljiva, a publika je mogla da degustira i gljivarski gulaš tzv. „gljivaš” i druge delicije od gljiva. Zbog vremenskih (ne)uslova izostala je samo izložba „živih“ gljiva, koja redovno prati ovakve susrete.
            - Zadovoljni smo što su na Adi bila prisutna bezmalo sva gljivarska društva i mislim da smo publici dali razlog da dođe i sledeće godine. Nas su vremenski uslovi iznenadili, ali smo se već dogovorili da, pošto ne možemo da utičemo na njih, foto izložbom pravih majstora fotografije, a pre svega velikih ljubitelja gljiva, članova MGSS, nadomestimo ovaj nedostatak. Dogovorili smo se da ubuduće svaku izložbu gljiva na otvorenom isprati i foto izložba gljiva, kako bismo zainteresovali i što više približili ovaj svet onima koji nisu imali prilike da ga bolje upoznaju. Takođe smatramo da ova manifestacija ima potencijal da preraste u trodnevni, čak i međunarodni festival gljiva na Adi, jer MGSS je spreman da odgovori izazovu, a
jednom ovako velikom gradu takav jedan festival pristaje - objasnio je predsednik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com