Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA MUZIKA Dokumentarni film o Tamburica festu još jedan biser u mozaiku Svetskog festivala tamburaške muzike

Dokumentarni film o Tamburica festu još jedan biser u mozaiku Svetskog festivala tamburaške muzike

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

           „Tamburica festa“ i „Balkan Panorama film festivala“ iz Izmira potpisali su protokol o saradnji kojim je ozvaničen početak snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o tamburici povodom 15 godina Svetskog festivala tamburaške muzike, koji će ove godine u svom 14. izdanju biti održan u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi, od 19. do 21. avgusta. Film čije je snimanje započeto desetak dana pre potpisivanja oficijelnog protokola, pored tamburaške muzike promoviše kulturno nasleđe i turističke potencijale Novog Sada i Vojvodine.

           Protokol su potpisali osnivači i direktori dve manifestacije, Jovan Pejčić i Sali S. Salini, uz prisustvo Aleksandra Petrovića, pomoćnika gradonačelnika Novog Sada i tom prilikom posebno istakli zahvalnost za podršci gradskim strukturama na čelu sa Milošem Vučevićem, novosadskim gradonačelnikom. Tom prilikom je posebno istaknuta simbolika što je saradnja započela upravo na Petrovaradinskoj tvrđavi, središtu svetskog tamburaštva na kojoj se i održava smotra majstora pera i žice.
           - Muzika gradi mostove prijateljstva, a kamera beleži za večnost i to je trajna vrednost. Do sada su prijatelji festivala bili Ruska Federacija, Kina, Mađarska, Italija, a ove godine je to Turska, što nije slučajno, jer su upravo Turci u 13. i 14. veku doneli tamburicu na prostore Bosne i Hercegovine, a na područje Slavonije i Vojvodine došla je u 17. veku i tu se najviše proširila tamburaška muzika - napomenuo je Pejčić.
           Profesor Salini, osnivač i direktor festivala u Izmiru, istakao je da je ta manifestacija najveći festival s balkanskom tematikom u Turskoj, s ciljem nam je da bude najjači u Evropi i izrazio nadu da će filmski festival naredne godine otvoriti upravo film o tamburici.
           -„Tamburica fest” je ozbiljna priča koja se radi srcem i dušom i to se da osetiti. Najveći uticaj na zemlje i društvo ima kultura i kulturne manifestacije, zbog čega je ovo povezivanje važno i zbog čega ovaj festival tamburaške muzika treba negovati. Snimanje ćemo završiti do kraja agusta, a zatim sledi postprodukcija. U filmu učestvuju Rade Šerbedžija, Olivera Katarina, Ratko Šoć, Bajaga, Željko Bebek, Bane Krstić... kao i tamburaški orkestri „Velos“, „Romansa“, „Biće skoro propast sveta“, „La banda“… - rekao je Salini, i naglasio da će dugometražni film u drugim zemljama prezentovati kulturu, muziku i lepote ovih prostora.
           Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju i društvene delatnosti pozdravio je uspostavljanje saradnje između „Tamburica festa“ i Filmskog festivala u Izmiru i naglasio da se u Srpskoj Atini kulturni događaji smenjuju kao na traci u suret godini u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture. On je takođe najavio da će uoči „Tamburica fest”, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević i predsednik opštine Alanja, Adem Muraj Jucel, potpisati pismo o namerama o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i Alanje što je prvi korak za bratimljenje srpskog i turskog grada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com