Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Razlozi procvata vinarstva u opštini Inđija

Razlozi procvata vinarstva u opštini Inđija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

           U svakom postignuću sadržano je i materijalno i duhovno, profesionalne aktivnosti i znanje, pređašnja iskustva i novi trendovi. Trud, rad i red - rekli bi vinari.

           Teritorija opštine Inđije koja donedavno, nije bila prepoznata kao značajna vinska destinacija, otvaranjem novih vinarija, radom na edukaciji vinogradara i vinara, te mudrim marketinškim potezima, stala je uz najveće. Sinergija kvaliteta, volje, znanja podržanog od lokalne samouprave rezultirali su uspesima vinara ovog kraja. Osnivanjem Udruženja ljubitelja vina „Vina Inđije“, danas ih potpisuje kao organizatore „Festivala fruškogorskih vina“, ove godine održanog po četvrti put. Svoj značaj opravdala je i jedina aktivna u zemlji Vinogradarsko-vinarska zadruga „Trifun i Dionis“ sa sedištem u Beški, osnovana 05. juna 2012. godine.
           Na tek održanom Vinskom festivalu „VinoFest 2021“ u Vršcu, najvišim ocenama žiri je ocenio inđijska vina iz Vinarije „Aven“, Vinarije „Komazec“, Podruma „Lang“, Vinarije „Milivojević“, a za prvo vino Festivala proglašen je Chardonnay 2020 iz inđijske Radionice vina „Ivaniš“.
           Aleksandar Kovačević, vlasnik Vinarije „Ravnica“, poznate po višenagrađivanom crvenom, rose i belom Bermetu, autohtonoj sorti fruškogorskog vinogorja, član Udruženja „Vina Inđije“, predsednik Vinogradarsko-vinarske zadruge iz Inđije, delegiran ispred vinara Inđije, primio je nagrade, koje za njega nisu izmenađenje:
           - Poslednjih 10-tak godina niklo je dosta vinograda, površine od tri do 15, čak i 70 hektara. Povećanjem broja vinarija došli smo na ideju o formiranju Udruženja koje se brine o kvalitetu vina i edukaciji samih vinogradara. Ovaj rezultat je plod rada Udruženja, osnovanog da stvara pogodnu klimu na unapređenju znanja svojih članova i sada žanjemo ono što smo posejali.
           Gospodin Kovačević je podsetio i na ne mali značaj Vinogradarsko-vinarske zadruge specijalizovane za proizvodnju vina. Ona okuplja 22 člana - vinara iz opštine Inđija i jednog iz opštine Pećinci. Zadrugari zbirno poseduju oko 150 ha vinograda. Vinarima koji još nisu dovršili svoje vinske podrume, zadruga pruža usluge skladištenja vina u podrumu kapaciteta 100.000 litara, uz stalni nadzor Jovana Popova, enologa zadruge, koji pazi na njihov kvalitet.
           Ciljevi ovakvog vida udruživanja ogledaju se u pomoći vinarstvu i vinogradarstvu, u uzgoju grožđa i proizvodnji vina, nabavci po što povoljnijim cenama hemijskih sredstava i svega što im je potrebno za negu vinograda i proizvodnju vina. Zadruga se bavi i promocijom i plasmanom finalnog proizvoda, ali njenu budućnost, gospodin Kovačević vidi u razvoju vinskog turizma.
           Po njegovim rečima, samim formiranjem, Zadruga je zatekla stanje različitih parcela, na različitim mestima, različitim tipom sadnje i sortimentom. Uz to Zadruga ne poseduje sopstvenu zemlju, svoje grožđe.
           - Mi nemamo toliko obrtnih sredstava da možemo da otkupimo tržišne viškove. Ako bi to mogli onda bi proizvodili svoje vino. To sada nije prioritet, što ne znači da na kraju neće toga i biti. Trenutno opredeljenje je da pružamo usluge zadrugarima, a ono za čega je većina zainteresovana je vinski turizam - objašnjava predsednik, dodajući da je 2017. godine u  okviru projekta obnove zadrugarstva „500 zadruga u 500 sela" Kabineta za regionalni razvoj Zadruga dobila bespovratna sredstva za tehničko opremanje, a učešćem na nekim drugim konkursima dobijena sredstva iskorišćena su za osposobljenje vinskog podruma.
           Razvoj vinskog turizma osim mogućnosti prodaje vina na kućnom pragu, uspostavljanja komunikacije na relaciji vinar - ljubitelj vina, uživanja u ambijentu, daje poseban šarm ovoj vinskoj avanturi, koju svaki vinar može da osmisli na svoj način, kroz obilazak vinograda i podruma, degustaciju, restoransku ili neku drugu uslugu koja uključuje upoznavanje okoline, odnosno destinacije na kojoj se vinarija nalazi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com