Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Gvozdeno vino Dušana Tatalovića

Gvozdeno vino Dušana Tatalovića

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

           Punih 15 godina tridesetogodišnji Dušan Tatalović kupinovim vinom osvaja srpsko tržište. Pre njega malo ko je u Srbiji pravio voćna vina, a ta ideja je krenula sa različitih strana i potvrđuje pravilo da ono čime se ovaj mladi čovek danas bavi, nikako nije slučajno. Model preduzetništva „pokupio“ je od oca, čija su struka bili sistemi za navodnjavanje, koji je posle jednog obavljenog posla od PD Zaječar kući doneo 400 sadnica kupina. Tako je nikao prvi zasad na 10 ari, koji je druge godine doneo prvi rod, od kojeg je mlađani Dušan, prodajući ga na pijaci u svežem stanju, zaradio letnji džeparac.

           - Kada su kupine počele da rađaju razmišljali smo u kojem pravcu da krenemo. Baka Kata je non-stop pričala o nekom „Gvozdenom vinu“ koje je kao mala pila protiv anemije i rešili smo da probamo da napravimo to „gvozdeno“, odnosno kupinovo vino. I u tome smo uspeli. Napravili smo vino koje nam se odmah svidelo, čak toliko da se prve dve godine sve popilo, a da ništa nije ostalo za prodaju. Tek u trećoj godini je počela da se prodaje po koja litra, ali to je razvojni put svake vinarije. Potrebno je vreme da ljudi upoznaju i vas i vaš proizvod - kaže Dušan Tatalović.
           Iz kupinjaka posađenog 2004. godine, 2006. je napravljeno prvo vino kao produkt porodičnog posla, koji i danas egzistira kao mala vinarija iz malog mesta, karakterističnog imena Kupinik, 30 km od Vršca, sela koje je nekada imalo pojas divljih kupina, u međuvremenu iskrčen.
           Biti drugačiji, biti autentičan i nikada ne praviti ustupke na konto kvaliteta, životni je moto Dušana Tatalovića. Vremenom zasadi su prošireni na hektar i po, taman onoliko da porodica uspeva da nastavi proizvodnju samostalno i dobije isti kvalitet vina. Proizvodnja kupinovog vina prve godine dostizala je 140 litara, danas je kapacitet podruma od 13,5 hiljada litara.
           - Vino se proizvodi po tradicionalnoj recepturi i savemenoj tehnologiji. Da bi se sačuvalo sve ono što je zdravo u kupini i da bi se dobilo vino u kojem se uživa. Vina Podruma „Tatalović“ su veoma zanimljivog ukusa i  autentičnog mirisa kupine. Sa svojim 10.5% alkohola čini ga dopadljivim, prikladnim i za žene i za muškarce. Osim slasti odlikuju ga fine kiseline, koje mu daju osvažavajuću notu, posebno interesantnu u letnjem periodu – objašnjava naš sagovornik koji, ne umanjujući udeo svog prirodnog talenta veliku zahvalnost na pomoći u kreiranju vina upućuje mladom, perspektivnom enologu iz Vršca, Biljani Paunov, od koje je dobio dragocene savete i unapredio proizvodnju.
           Dušan Tatalović je prisutan na svim lokalnim i svim većim manifestacijama koje mu obezbeđuju kontakt sa publikom. Konkurencije se ne boji jer ima sve više onih koji „otkrivaju“ zavodljivost kupinovog vina, a i vino Podruma „Tatalović“ je drugačije u odnosu na sva druga na našem tržištu. Ono je jedinstveno, ekskluzivno vino, koje pokazuje široku paletu tekstura i ukusa.
           U početku nije bilo lako izboriti se za mesto na tržištu, jer industrijsko nasleđe, i industrijski proizvedeno vino od kupine, mnogo je narušilo ugled voćnih vina.
           Podrum „Tatalović“ osim kupinovog vina planira proizvodnju i voćnih vina od višnje, takođe iz sopstvenih zasada, koje će već od sledeće godine početi sa osvajanjem tržišta.
           - Kupinovo vino će ostati naš glavni proizvod, vodeće vino vinarije, ali ubacićemo još voćnih vrsta, kako bi pokazali sav njihov šarm i bogatstvo ukusa. Dugo su voćna vina bila u zapećku, i želim da dam drugačije viđenje voćnih vina, koja mogu da budu vrlo lepa i kvalitetna. Pisani izvori potvrđuju da su voćna vina nekada bilo vrlo cenjeno. Drevna plemena  u dolini Hoanghoa, u provinciji Henan, su još 7.000 - 6.600 godina pne pravila fermentisano vino od pirinča, meda, voća i čuvali ga u zemljanim posudama. Negde se u vremenu izgubila i njegova poznatost i cenjenost, ali ćemo raditi na tome da im povratimo pređašnju slavu - dodaje Dušan Tatalović, potkrepljujući svoju ambiciju stalnim promenama na tržištu tokom njegovog petnaestogodišnjeg bivstvovanja na njemu:
           - Za ovih petnaest godina mnogo se toga promenilo. Sazreo sam ja, sazrelo je vino, sazreli su zasadi, a drastično se promenila i prosečna potrošnja vina, koja je početkom milenijuma bila oko 4 litre godišnje po stanovniku. Sada ona iznosi oko 16 litara, što govori da se promenila i publika. To je značajan napredak na vinskoj sceni Srbije, jer su se promenile navike potrošača, koji su prihvatili nove vinarije, nov stil vina. Mnogo se uradilo i na afirmaciji samog vina. Vinari su poboljšali ponudu i sve je to dalo efekat i podiglo priču o voćnim vinima na znatno viši nivo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com