Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE SPIT 2021 - Poljoprivrednici željni ovakvih događaja

SPIT 2021 - Poljoprivrednici željni ovakvih događaja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

           Udruženje poljoprivrednika „Klub 100 P+" iz Kaća potpisuje se kao domaćin XVI Sajma poljoprivrede, industrije i trgovine - SPIT 2021 (Smotra poljoprivrede, industrije i trgovine), posle jednogodišnje pauze. Ove godine na manifestaciji održanoj krajem jula, na parcelama neposredno uz Zrenjaninski put, pored Kaća, bilo je izloženo oko 160 modela najsavremenije pogonske i priključne mehanizacije, od kojih je 50-tak bilo prikazano u radu.

           Na Sajmu je bio prisutan veliki broj kompanija za trgovinu i promet inputa za poljoprivredu, od rezervnih delova do hemije (đubriva), osiguravajućih kuća i banaka.
           Ova manifestacija je jedinstvena u Srbiji i okruženju jer pruža mnogo više od drugih događaja tog tipa. Po rečima Vojislava Maleševa, predsednika Udruženja, jedan od osnovnih ciljeva SPIT-a je prikaz mašina u radu, od osnovne obrade pa do setve, a svakom zainteresovanom poljoprivredniku, potencijalnom kupcu svaki izlagač izlazi u susret i omogućava mu, i mimo prijavljenih mašina za rad, da „proba“ svaki traktor za koji je zainteresovan i izabere koju mašinu hoće da zakači, vidi da li mu odgovara, te uporedi mašine različitih proizvođača.
           Po rečima gospodina Maleševa, „proba“ mašina u radu je veoma važna jer u Vojvodini imamo različite tipove zemljišta i drugačija je obrada u delu Banata gde je zemlja od III - VI klase, tzv. ritska crnica, daleko teža za obrađivanje od zemlje u ostatku Vojvodine, gde treba mnogo veća vučna sila za istu mašinu.
           Odziv izlagača, poljoprivrednika, medijskih kuća, bio je izuzetan, uslovi više nego dobri, i organizatori mogu biti zadovoljni realizacijom ovogodišnjeg Sajma.
            Osnovni zadatak Udruženja poljoprivrednika „Klub 100 P+" iz Kaća je borba za prava poljoprivrednika i poboljšanje njihovog položaja, kao i približavanje realnih problema političarima i traženje načina za njihovo rešenje. Pored toga organizuje 2 važna događaja. Jedan je nedavno, po 16-ti put, održan u Kaću (SPIT 2021), a drugi je organizacija stručnog skupa Seminar poljoprivrednika na Tari, tradicionalno u januaru. Gospodin Vojislav Malešev, predsednik jednog od najjačih pokrajinskih udruženja poljoprivrednika, iskoristio je priliku da oceni trenutno stanje u ovoj oblasti privrede. 
           - U Srbiji je položaj poljoprivrednika teži od poljoprivrednika u EU, koji su za prevazilaženje prošlogodišnjih problema, dobili 50% subvencija za nabavku svih mašina. Mislim da Ministarstvo radi dobro, ali tvrdim da treba uložiti još mnogo više energije i pomoći. Treba sagledati kome se daju subvencije, jer tamo gde subvencije ne donose rezultate treba ih ukinuti i prebaciti na one koje donose rezultete. Ministarstvo poljoprivrede i Svetska banka krenuli su sa projektom bespovratne pomoći gazdinstvima u sektorima voćarstva, vinogrdarstva, povtarstva i cvećarstva 50-40-10, ali i tu moramo da se fokusiramo na poljoprivrednike koji donose novostvorenu vrednost, koji stvaraju za izvoz i donose devize ovoj zemlji. Svako treba da živi u ovoj zemlji od svog rada, ali moramo napraviti prioritete i odrediti kako te subvencije deliti.
           Malešev naglašava da imamo situaciju da nam je gorivo najskuplje u okruženju, a da nema subvencije za gorivo. Ni državno zemljište nije dobro raspoređeno, a u stočarstvu, gde ide od 50 - 70% subvencija, ima sve više problema.
           - Moramo voditi računa o ceni koštanja naših proizvoda. Ona ne može biti mala ako su skupi inputi, obrada. Troškove proizvodnje možemo smanjiti upotrebom savremenih pogonskih mašina, ali se bojim da će još dugo za mnoge od nas to biti samo misaona imenica. Samo time što će banka dati kredit za kupovinu mehanizacije, poljoprivrednici nemaju nikakvu sigurnost u samom procesu proizvodnje.
           Naš sagovornik kaže da će Udruženja poljoprivrednika „Klub 100 P+" nastaviti da se bori za prava poljoprivrednika i poboljšanje njihovog položaja, približavanjem realnih problema političarima i traženjem načina za njihovo rešenje. Posebno se osvrnuo na položaj žena na selu.
           - Poboljšanje zdravstvene zaštite, priznavanje rada seoskih žena, jesu konkretni koraci u zaštiti žena i poboljšanju njihovog položaja. A obezbeđivanje uslova za bavljenje sportom, muzikom, sadržajima vezanim za kulturu, obezbedili bi njihovoj deci uslove za ostanak i opstanak na selu - zaključio je gospodin Malešev.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com