Mon02062023

Poslednja izmena:11:42:01 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Bodrog fest 2021 Bački Monoštor

Bodrog fest 2021 Bački Monoštor

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

           Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i prirode - Bodrog fest. Značaj ove manifestacije ogleda se u promociji kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava sela. Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodne lepote SRP „Gornje Podunavlje“  - UNESCO Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje”, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

           Bodrog fest 2021. biće održan 13. i 14. avgusta, po šesnaesti put. Tokom dva dana festivala, Bački Monoštor poseti preko 10000 ljudi iz zemlje i inostranstva. Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači, kao i mnogobrojne deserte po kojima je nadaleko ovo selo poznato. Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.
           Organizatori Bodrog fest-a su: Mesna zajednica Bački Monoštor, UG „Bodrog” i UG „Podunav”, uz podršku Grada Sombora. 
           Jedan od značajnih segmenata na kojima se bazira turistička ponuda Monoštora, jeste jedinstvo prirode i kulture. Kao idealan način za adekvatno predstavljanje kulturnih, istorijskih i ekoloških znamenitosti sela, pa i celog Grada Sombora, prepoznate su manifestacije koje se organizuju u Monoštoru, a među njima svakako prednjači festival tradicije i kulture „Bodrog fest“.
           Još jedna od dimenzija festivala je i promovisanje i razvoj ekološke svesti, sa posebnim akcentom na očuvanje i zaštitu životne sredine u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“ i novoproglašenom UNESCO rezervatu biosfere „Bačko Podunavlje“
           Prvog dana festivala, 13. avgusta, biće organizovan ”Bodroški kotlić” – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, uz koncert legendarnog Zvonka Bogdana, nakon koga će da nastupi I bend “Čigra je vidra” (za najbolji paprikaš takmiči se stotinjak majstora kotlića).
           U subotu, 14. avgusta, manifestacija počinje ujutro u 10:00h sa programom za decu, a nakon toga slede izložbe fotografija i slika, svečano otvaranje, fijakerijada, kulturno-umetnički programi, klasični program sa nastupima horova i solista u crkvi, nastupi folklora, koncert u 20h i program za mlade „Bodrog by night“. U sklopu programa u crkvi sv. Petra i Pavla, nastupiće Sonja Šarić - sopran, kao i vokalni ansambli iz okruženja. Na koncertu od 20h goste će zabavljati “Apsolutno romantično”, a u sklopu programa „Bodrog by night“ – rock bend „Trilogy“.
           Tokom celog dana u centru sela biće postavljeni štandovi sa domaćim i proizvodima starih zanata, kolačima, vinima, rakijom..., a u svim lokalima služiće se tradicionalna monoštorska jela.
           Sve ovo govori o značaju koga manifestacija ima za lokalno stanovništvo, kao i za promociju našeg regiona. Ne smemo zaboraviti ni brojne medije koji tokom Bodrog festa iz Monoštora šalju priloge, fotografije i članke o bogatstvu kulture i prirode.
           Bodrog fest nosi naziv po srednjevekovnom gradu i tvrđavi Bodrog, na čijem se prostoru nalazi današnji Bački Monoštor. Priča o ovom gradu je obavijena velom tajne, nalazimo ga u starim dokumentima i mapama, a pretpostavka je da je grad nestao u dunavskim talasima, jer se nalazio na samoj njegovoj obali, što vodi do toga da Monoštor ima svoju Atlantidu.

Kontakt: Mesna zajednica  Bački Monoštor: 025 807 504, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
http://backimonostor.rs/
http://skituljko.webs.com/bodrogfest.htm
https://www.facebook.com/bodrog.fest

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com