Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA MUZIKA Zajednički projekat Tamburica Festa i Balkan panorama film festivala promovisan u Turskoj

Zajednički projekat Tamburica Festa i Balkan panorama film festivala promovisan u Turskoj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

           Novi Sad i Vojvodina u prethodnih nekoliko dana doživljavaju najveću, do sada neviđenu promociju u Turskoj. Jer, informacija o saradnji „Tamburica festa“ i „Balkan Panorama film festivala“ iz Izmira, potvrđena prvim kadrovima na snimanju dugometražnog dokumentarnog filma o tamburici povodom 15 godina  svetskog festivala tamburaške muzike, koji promoviše naše kulturno nasleđe i turističke potencijale Novog Sada i Vojvodine,  izazvala je ogromnu pažnju medija u Turskoj sa pregršt pozitivnih tonova.

           Dr Jovan Pejčić, osnivač „Tamburica festa” i profesor Sali S. Salini, predavač na Akademiji za film u Izmiru i direktor filmskog festivala u tom gradu u Turskoj, su u petak, 23. jula, na Petrovaradinskoj tvrđavi potpisali protokol o saradnji dve institucije. Tom prilikom istakli su i simboliku, s obzirom na to da se zajednička priča zasniva upravo na Petrovaradinu, središtu svetskog tamburaštva gde se i održava smotra „majstora pera i žice”, čija muzika gradi mostove prijateljstva a kamera beleži za večnost, što je trajna vrednost.
           - Informacija o našem zajedničkom poduhvatu emitovana je na više od stotinu medija u Turskoj, kako na raznoraznim portalima, tako i u vodećim dnevnim novinama i televizijskim kanalima. Među njima mogli bismo da nabrojimo medije koji na specijalnim mrežama ponaosob imaju više od milion pratilaca na društvenim mrežema a to su Anadolu agency, Beyazperde, MSN, Populaer Sinema, Sadibey, Oteki Sinema, Time Balkan, Haberler, Son Dakika, Medya Ege …- kaže profesor Salini.
           On takođe naglašava da je prijatno iznenađen odzivom medija koji su već istog dana pridali značaj saradnji dve kulturne institucije.
           - Smatram da je takav odjek veoma dobar, jer je to potvrda da je cela naša priča, u koju hrlimo „Tamburica fest” i „Balkan Panorama film fstival” u Izmiru, istinska i u kulturno- umetničkom smislu značajna za razvoj odnosa i neposredno upoznavanje dva naroda. Ovo je, međutim, tek početak, jer je takođe dogovoreno da dogodine, kada „Tamburice fest” obeležava 15. godina, orkestri iz Srbije gostuju na projekciji filma i upriliče fenomenalnu prezentaciju kulture iz Vojvodine na prostorima Turske. Osim toga, u planu je još niz zajedničkih, istinski velikih projekata na planu kulturne saradnje, koji su ostvarivi i služe interesima dve države- zaključio je Salini.
           Ovogodišnji, 14. po redu „Tamburica fest” biće održan od 19. do 21. avgusta u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi, a zemlja prijatelj festivala je, Turska.

Tekst i foto:
Pres služba Tamburica fest 2021

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com