Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Seoska slava Sveti Ilija i čuvena Štrudlijada u Novom Miloševu

Seoska slava Sveti Ilija i čuvena Štrudlijada u Novom Miloševu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

           Malo selo novobečejske opštine i ove godine, tradicionalno je proslavilo svoju seosku slavu Sveti Ilija i u sklopu nje nadaleko poznatu Štrudlijadu. Svi koji su nekada svratili ili bar čuli za Novo Miloševo, znaju da je to selo dobrih i vrednih domaćina, a posebno kreativnih i veštih domaćica. Prvo što pomislite kada se pomene ovo selo, jesu ukusne i mirisne štrudle. Njima u čast, a nama na zadovoljstvo, svake godine na ovaj sveti dan, organizuje se manifestacija posvećena upravo njima - štrudlama.

           I nekako kao po pravilu, i ove godine proslava seoske slave nije prošla bez kiše. U narodu postoji verovanje da upravo na ovaj dan, dan Svetog Ilije, mora da padne bar malo kiše. U narodnoj tradiciji, Sveti Ilija vozi se u vatrenim kočijama koje vuku četiri konja dok im iz nozdrva izbija vatreni plamen. Zvuci točkova kočija podsećaju na grmljavinu, a gromovi koje baca Sveti Ilija, gađaju đavole i druge i nečastive sile. Upravo ovaj svetitelj određuje kada i gde će padati kiša pa zato i ne čudi izreka u narodu: Od Svetog Ilije, sunce sve milije. Verovanja i običaja na ovaj sveti praznik je mnogo, a Novomiloševčani ga proslavljaju u zdravlju i veselju već decenijama.
           Tako je bilo i ove godine. Slavilo se u Novom Miloševu čak tri dana. Uz nezaobilazno takmičenje u kuvanju naukusnije riblje čorbe, šareni etno bazar i ringišpile kao omiljena zabava za decu do fantastičnog kulturno umetničkog programa. Nastupi KUD „Bećarac“ iz Novog Bečeja i KUD „Teodor Pavlović“ iz Novog Miloševa, novobečejskih  tamburaša uz čije melodije smo plovili ovom našom blagorodnom ravnicom, učinili su da i ova seoska slava bude u duhu tradicije i običaja Starog  Banata. Poseban doživljaj predstavljalo je takmičenje u pravljenju naukusnije štrudle. Vredne domaćice, majstorice, sa puno ljubavi su napravile bezbroj ukusnih štrudli. Štrudle sa sirom, makom, višnjama, rogačem, orasima pa i malo modernije varijante filova, osvojile su posetioce, publiku pa i žiri. Ipak, moralo se odabrati tri najukusnije i najlepše štrudle. Dva pehara otišla su u Mali Iđoš, a jedan u Novi Bečej. Pre velike atrakcije, organizovano je i tamičenje u brzom jedenju štrudli. Pogađate da su deca bila glavni akteri ovog takmičenja i da je konkurencija bila zaista velika. Najveća atrakcija je bila najduža štrudla koja se tradicionalno pravi za dan slave. Ona je u slast pojedena tako da smo jedva stigli da je fotografišemo.
           Velika porodična manifestacija Seoska slava Sveti Ilija i Štrudlijada u Novom Miloševu opravdala je očekivanja. U prilog tome govori nam činjenica da je bila veoma posećena, vesela i puna pozitivne energije. Prošle godine na žalost, zbog epidemiološke situacije u zemlji i svetu, nije održana. Ove godine, svi posetioci su maksimalno uživali u lepom druženju, dobrim ukusima i fenomenalnom energijom koja je prožimala ceo događaj.
           Večernji koncerti davali su posebnu notu ovim slavskim danima. Izvođači su se potrudili da uvesele posetioce, a mi smo sigurni da su tome uspeli. Sveže avgustovske večeri ulepšale su koncertne žurke: Amadeus benda, real tribute bend Bijelo Dugme kao i nastupi estradnih umetnika Ivane Pavković i Stefana Petrušića. Muzika se čula do duboko u noć... Selo koje već sa prvim petlovima tone u snove, nakon teških paorskih poslova, ovih dana pevalo je i uživalo do kasnih sati. Pa red je. Nije svaki dan Sveti Ilija.

Tekst i fotografije:
Tatjana Vlaškalin

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com