Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Golubačka tvrđava - zaštitnik Gvozdene kapije Dunava

Golubačka tvrđava - zaštitnik Gvozdene kapije Dunava

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

           Krajem marta 2019-te godine, posle bezmalo pet godina rekonstrukcije, za posetioce je otvorena tvrđava Golubac. Pored građevinskih i konzervatorsko-restauratorskih radova, na ovom utvrđenju iz XIV veka, značajni su bili arheološki nalazi, ostaci rimskog objekta iz IV veka, ostaci turskog kupatila iz XV veka, artefakti iz bronzanog i gvozdenog doba i dr.

           Obnavljanjem Golubačkog grada, važnog svedočanstva istorijskog nasleđa i spomenika kulture od izuzetnog značaja, situiranog na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, istog momenta obezbeđeno mu je istaknuto mesto u turističkoj ponudi na ovom pravcu, delu jedinstvene turističke ponude Dunavskog regiona.
           Neopisiv je osećaj naći se mađu tim zidinama bremenitim događajima, starinom, značajem, još više podstaknutim izuzetno marketinški dobro urađenoj promociji u kojoj učestvuje čitava plejada mladih, obrazovanih ljudi, kojima je vidno stalo do renomea ovog prostora. Kako i ne bi, kada su svi rođeni u Golupcu i odlučni da se, posle stečenih diploma vrate u svoje rodno mesto prenoseći i šireći njegovu izuzetnost i važnost koji je nekada imalo.
           Obučeni u ruho istorijskih ličnosti, oni se svakoga dana dragovoljno transformišu, i na jedinstven način dočekuju turiste kazujući im zbog čega je ovo mesto toliko značajno.         Radoslav Ćurković, lokalni vodič, po vokaciji master geograf (PMF Beograd), u kostimu Kodža Mahmud paše Anđelovića (rođenog oko 1420. u Kruševcu, od majke Srpkinje i oca iz romejske plemićke porodice Anđela), priča priču o ovom velikanu, kojeg su Osmanlije u svom osvajačkom pohodu 1427. otele i odvele u Stambol, potonjem velikom veziru, jednom od najpoznatijih i najuglednijih vojskovođa, prvom pesniku iz srpskog naroda koji se javlja u istočnoj literaturi, učesniku jedne od najvećih bitaka za Golubac.
           - Tvrđava je postala atraktivno mesto za različite kategorije gostiju, kako individulane posete, tako i đačke ekskurzije, grupe i kolektive iz zemlje i inostranstva. Od stranaca najveći broj trenutno dolazi iz Ruske Federacije, Kine, Indije... Najverniji posetioci iz regiona su Mađari, Rumuni, Turci, a dolaze i Poljaci da obiđu jednog od svojih najvećih heroja, viteza Zavidu Crnog. Tvrđava je posećena zbog svoje izuzetnosti, ali i pristupačnosti, te geostrateškom mestu koje je nekada zauzimala. Moj zadatak je da na što plastičniji način kroz legende i mitove dočaram vreme ondašnje i uputim turiste na sadržaje koje se nalaze u najnižoj, zelenoj zoni tvrđave, kojom su obuhvaćene tri kule i palata Despota Stefana - objašnjava Radoslav Ćurković.
           Zelena zona dostupna svim turistima, obuhvata ulaznu kulu ili Kulu 8, koja je branila Glavnu kapiju tvrđave. Po vremenu gradnje pripada mlađem utvrđenju,  trećoj fazi gradnje i vremenu vladavine despota Stefana Lazarevića, te je prilagođena odbrani od vatrenog oružja, odnosno novom načinju ratovanja; Kula 9, poznatija kao Topovska kula, naknadno je sagrađena kao deo priobalnog pojasa Tvrđave. Izgrađena je u drugoj polovini XV veka, tokom osmanske vlasti, u vreme intezivne upotrebe vatrenog oružja. Na njoj su topovski otvori na dve etaže sa replikama tipova topova - bombarda i spingarda, a njena osnovna funkcija bila je zaštita pristaništa; Kula 5 je izgrađena radi odbrane Palate i pripada drugoj fazi gradnje i arhitektonski je deo Donjeg unutrašnjeg utvrđenja. Kula je zatvorenog tipa na šest etaža sa dva ulaza, jednim iz palate, a drugim sa šetne staze bedema. Osim odbrambene funkcije, služila je i za stanovanje na čega upućuju ostaci kamina i toaleta; Monumentalna zgrada - Palata podginuta je u vreme vladavine Stefana Lazarevića i ima tri sprata. Donji nivo je služio kao magacin-ostava, drugi je bila prostrana dvorana za javne funkcije i odaje za stanovanje zapovednika, a na gornjem je bila smeštena posada palate.
           Danas se u svim ovim kulama i Palati nalaze stalne postavke i izložbe na temu najveće bitke za Golubac iz 1428., o zapovednicima grada, kraljevskim odorama, naoružanju..., prikazuju se filmovi, vrše prezentacije.
           Za punoletne posetioce željne avanture, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, predviđene su plava, crvena i crna zona koje podrazumevaju dobru pripremu i odgovarajuću opremu, te „osvajanje“ Šešir kule, glavne i najviše u utvrđenju na kojoj se nalazi panoramski teleskop, Vidikovca tj. Kule 3, odbrambene kule koja se branila strelama itd, isključivo uz pratnju vodiča.
           Uz Radoslava Ćurkovića, tu su i njegove kolege koji se trude da prošlost Golubačkog grada ispričaju što uverljivije turistima i ubede ih u njenu autentičnost: Nikola Jović alijas kralj Ugarske i car Svetog rimskog carstva, markgrof Brandenburga, kralj Rimljana i kralj Češke - Žigmund Luksemburški, učesnik najveće bitke za Golubac 1428., Vujadin Žunić, u ulozi Zaviše Crnog, čuvenog poljskog viteza i diplomate, koji se pridružio ugarskom kralju Žigmundu u pohodu na tvrđavu Golubac. Na taj način, ovo izuzetno srednjovekovno utvrđenje, nekada osvojivo samo lukavstvom ili izdajom, danas ovi mladi ljudi čine dostupnim i osvojivim, i to iznutra, osmesima i zanimljivim fragmentima iz njegovog života, dugog bezmalo sedam vekova.
           Obilazak Golubačke tvrđave je u programu jednodnevnog izleta „Krstarenje Đerdapskom klisurom“ novosadske Turističke agencije Magelan. Više informacija možete dobiti na: www.magelantravel.rs.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com