Sun03032024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE XII Dane borovnice na Kopaoniku obeležio visok kvalitet organizacije, ponude i izložbi

XII Dane borovnice na Kopaoniku obeležio visok kvalitet organizacije, ponude i izložbi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

           Dvanaestu godinu za redom na Kopaoniku se održava jedinstvena manifestacije „Dani borovnice“, sa sve više kako učesnika, tako i gostiju. Od 30. jula do 01. avgusta ovog leta, gosti su mogli da prisustvuju zanimljivim sadržajima, da kupe neke od proizvoda od borovnica, ili nešto iz programa slane i slatke zimnice, rad vrednih ruku žena iz kopaoničkog kraja.

           Iako je ove godine izostao paralelan sportski događaj, MTB trka „Tri strane Kopaonika", gostiju je bilo dosta. Organizatori - Nacionalni park „Kopaonik“, MK „Mountain resort“, Turističke organizacije Brusa i Raške, učinili su sve kako bi raznovrsnim aktivnostima obezbedili potrebnu dinamiku prigodnu ovakvom događaju, a manifestacija je potvrdila svoju održivost, u najpozitivnijem smislu.
           Rendžeri NP „Kopaonik“, koji ove godine obeležava 40 godina od proglašenja, u okviru pešačke ture „Borovnici u pohode“ poveli su zainteresovane do arheološkog nalazišta na nadmorskoj visini od 1.800 metara, koje je 1895. godine srpskog vojvodu Mišića inspirisalo da po stenju koje vizuelno dominira okolinom nazove Nebeske stolice. Za neke su,  visoke temperature bile razlog da izaberu manje zahtevnu panoramsku vožnju žičarom do Pančićevog vrha, a neki su, kao i godinama ranije odlučili da direktno učestvuju u takmičenju.
           Jedno od tradicionalnih je bilo takmičenje u branju borovnice. Prvo i drugo mesto rezervisano je i ove godine bilo za Snežanu Đokić (271 g) i njenog sina Dalibora Đokića (253 g), profesionalne berače iz Brusa. Treće mesto sa nabranih 122 g pripalo je Nadi Šećković. Predstavnici NP, Maja Đeković Novković, Miloš Mandić i Rajko Nikolić pobrinuli su se za regularnost ovog takmičenja.
           Sve veće interesovanje je i za sve kavalitetnije i raznovrsnije domaće proizvode od borovnica. Na tezgama su se mogla kupiti slatka od borovnice, džem i želei, takođe od borovnice, rakija borovnjača, liker od borovnice, hladno ceđeni sokovi i sirupi od borovnice... Prvi put u takmičarskom programu našli su se i kolači od borovnice.
           Među tridesetak izlagača, deset je odlučilo da uđe u konkurenciju, oštriju nego ikada. Na kraju neko je ipak morao da pobedi:
           U kategoriji slatkiša: I - Gazdinstvo „Radulović“, II - GD „Kopaonik“; III - Živadinka Čajić;
           U kategoriji bezalkoholnih pića: I - Gazdinstvo „Radulović“, II - Seosko domaćinstvo „Tomić“, III - Milica Rakić;
           U kategoriji alkoholnih pića: I - Sanela Andrejić, II - PG „Rakić“, III - GD „Kopaonik“;
           U kategoriji slatka/želei: Seosko domaćinstvo „Tomić“, II - Gazdinstvo „Radulović“, III - Sanela Andrejić;
           U kategoriji džemovi/pekmezi: I - Sanela Andrejić, II - Gazdinstvo „Petrović“, III -Gazdinstvo „Radulović“;
           U kategoriji najuređeniji štand: I - Gazdinstvo „Petrović“, II - Gazdinstvo „Radulović“, III - Sanela Andrejić.
           Gazdinstvo „Petrović“ iz Brusa nagrađeno je za inovaciju godine, a sveukupni pobednik ovogodišnjeg takmičenja je Gazdinstvo „Radulović“, takođe iz Brusa.
           Blagodet planinskog vazduha i prijatne temperature, te mnoštvo sadržaja ispunilo je boravak gostiju, onih koji su već otkrili, i onih koji tek otkrivaju letnje lepote ovog turističkog planinskog centra Srbije.
           Poslednjeg dana, gljivarska društva, članovi Mikološko-gljivarskog saveza Srbije (MGSS), priredili su izložbu gljiva pronađenih na terenima oko Ravnog Kopaonika, koja je takođe privukla publiku različitih generacija i različitih nivoa znanja, što je uvek i cilj ovakvih izlaganja.
           Ni ovoga puta organizatori nisu odustali od stare dobre prakse predstavljanja lokalnih kulturno-umetničkih društava. Na zadovoljstvo publike, u programu su učestvovali mladi iz Kulturno-umetničkog udruženja „Kopaonička frula“ iz Brusa i Ansambl „Frula“ iz Raške.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com