Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Kroz objektiv profesionalaca: Bački Monoštor kakvog ste propustili da vidite

Kroz objektiv profesionalaca: Bački Monoštor kakvog ste propustili da vidite

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U okviru XVI Bodrog festa, najznačajnije i najveće manifestacije u podunavskom selu, Bačkom Monoštoru, u Domu kulture je priređena izložba fotografija „Bački Monoštor - biser Gornjeg Podunavlja“, sa safarija održanog 2020. godine u Bačkom Monoštoru.
            Svoje viđenje ovog živopisnog mesta raskošne okoline, publici su predstavili renomirani autori - fotografi, fotoreporteri i zaljubljenici u fotografiju, članovi Foto asocijacije Vojvodine: Darko Dozet, Jaroslav Pap, Andrej Pap, Nenad Mihajlović Šone, Goran Mulić i Snežana Lerh.

            Osim lepote prirode Gornjeg Podunavlja u zimskom periodu, na izložbi su dominirale fotografije meštana, te prizori sa ulica ovog mističnog mesta podignutog na nikada potvrđenim, osim u pisanoj formi, senima drevnog Bodroga.
            Ovaj predeo slikan objektivom naših vrsnih majstora fotografije, zapravo je prirodni rezervat koji je kroz istoriju bio pod zaštitom krunisanih glava, državnika i države, raznih međunarodnih organizacija, a od pre četiri godine i pod zaštitom UNESCO-a.
            Izložbu je otvorio gospodin Stipan Benić, predsednik Saveta MZ, koji se tom prilikom zahvalio prisutnima, posebno umetnicima na visokim dometima njihovih radova i obećao svesrdnu podršku za sve naredne safarije, posebno naredni, četvrti saziv, oko kojeg su već počeli dogovori.
            Darko Dozet je podsetio da je idejni tvorac ovog safarija bio Jaroslav Pap, i sam zaljubljenik u Monoštor i Gornje Podunavlje. Svojom idejom je pre tri godine pridobio prvo gospođu Zdenku Mitić, predsednicu MZ Bački Monoštor, koja je prihvatila ulogu domaćina ove jedinstvene kolonije čiji su rezultati vidljivi i na zidovima galerijskog prostora i u srcima Monoštoraca, posebno onih koji su „uhvaćeni“ okom kamere. Tu ideju prihvatio je među prvima Goran Mulić, čija je majka rodom iz ovog mesta, te se i sam oseća Monoštorcem.
            - Nekada je u safariju učestvovalo i preko 20 umetnika, sada je znatno manje. Razlog je specifična situacija zbog koje smo se organizovali tako da više puta godišnje, kada su vremenski uslovi pogodni, dođemo kolima na dan - dva i razmilimo se po kraju u potrazi za pravim motivima - rekao je između ostalog Darko Dozet.
            Planirano je i da najbolji radovi nađu mesto u budućoj Monografiji Bačkog Monoštora, koja će ponuditi drugačije uglove gledanja i viđenja ovog čulima prijatnog mesta.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici:
  https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com