Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE XVI Bodrog fest - lokalni, a svetski

XVI Bodrog fest - lokalni, a svetski

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Tokom vikenda, 13 i 14. avgusta, u Bačkom Monoštoru, selu na 12 km od Sombora smeštenom „na sedam Dunava“, ušuškanom među stoletnim šumama, održan je XVI Bodrog fest, festival kulture, tradicije i duhovnosti. Nazvan je po srednjevekovnom gradu Bodrogu o čijem postojanju nema drugih materijalnih ostataka, osim pisanih, na čijem se prostoru nalazi današnji Bački Monoštor.

            Ovogodišnji Bodrog fest započeo je atraktivnim nastupom mažoretkinja iz Mažoret kluba Sonta. U nastavku su se predstavili mladi lokalni pesnici, muzičari, umetnici svih fela i kulturno-umetnička društva, želeći da što bliže dočaraju sve istorijske, kulturne i prirodne lepote i čari ovog jedinstvenog mesta i celog kraja. Očuvanje prirodnih lepota Dunava i Gornjeg Podunavlja, kulture naroda koji ovde žive osnova su ove manifestacije, kao neraskidiva veza čoveka, šume, vode i zemlje.
            Jasna Simović, šef odseka za upravljanje turističkim proizvodima u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, je tom prilikom poručila da je organizacija manifestacija priotiret u Strategiji razvoja turizma kao podsticaja razvoja drugih sektora koji prate turističku ponudu i pozvala nadležne institucije da se više posvete razvoju ogromnog potencijala  ruralnog stanovništva, pre svega u njegovom obučavanju kako i na koji način poboljšati turističku ponudu sela. Takođe je podsetila, da Ministarstvo svake godine izdvaja sredstva za manifestacije, edukacije i infrastrukturu, u zajedničim naporima razvoja raralnih sredina.
            Festival je otvorio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora, koji je tom prilikom rekao da se u Monoštoru oseća više domaćinom nego gostom, te potvrdio da iz godinu u godinu orgranizatori festivala postavljaju nove izazove trudeći se da naprave sve sadržajne programe. Kao potvrdu svojim tvrdnjama naveo je podatak da u vreme Bodrog festa, stanovništvo Bačkog Monoštora „naraste“ pet puta, zaključivši da je to Grad Sombor prepoznao kao poseban kvalitet i da će i dalje rado podržavati ovu manifestaciju, na kojoj ima za svakoga ne po nešto, već mnogo toga.
            Od ranih prepodnevnih programa aktivnosti su se nadovezivale jedna na drugu. Nastupi dece i mladih, edukativne ekološke radionice „Šumska azbuka“ koju je vodila Biljana Latić iz JP „Vojvodinašume“, otvaranje izložbe fotografija „Foto safari“, izložbe slika „Likovna kolonija Dondo“, te veličanstvena postavke „Osmi vik Bačkog Monoštora“, autora Milana Stepanovića i Zdenke Mitić, koji su uspeli da na 22 panoa ilustruju istoriju Bačkog Monoštora i prostora kojeg ovo mesto zauzima, bili su neki od događaja koje smo ispratili.
            Promo vožnja zapregom od centra sela po šetnoj stazi Štrbac, bila je organizovana u tri ture. Prave duhovne svečanosti u okviru Bodrog festa desile su se u Crkvi Sv. Petra i Pavla, u kojem su nastupili ŽPS „Kraljice Bodroga“, MH Somborskog pevačkog društva, VVA „Musica Viva“ iz Svetozara Miletića, a sve je na noge podigla Sonja Šarić, fantastična sopranistkinja, koja je doživela prave ovacije. Nastupom kulturno-umetičkih udruženja i koncertima grupa Apsolutno romantično i rock benda Trilogy završen je ovogodišnji festival, koji je pokazao da se kvalitetni i divni događaji mogu organizovati i u manjim sredinama.
            Silovita uvertira subotnjim događanjima desila se u petak kada su i postavljeni štandovi sa starim zanatima i proizvodima iz domaće radinosti tzv. Bodroške radionice, obogaćene gastronomskom ponudom pod nazivom - Bodroška trpeza. Ipak, najveće majstorstvo pokazali su učesnici u pripremi čuvenog monoštorskog ribljeg paprikaša. Iako ovoga puta, sa preko 100 kotliča, od kojih 50 u tkmičarskoj konkurenciji, nije oboran rekord u broju učesnika, ali je oboren rekord u njihovom dobrom ukusu. Svi do jednog su bili dobri i do kraja večeri svi kotlići bili su prazni. Peto mesto osvojio je Tibor David iz Bezdana; četvrti najbolji paprikaš skuvao je Vladimir Lovrić iz Apatina, a treći je bio kuvar Stevan Bem. Za vicešampiona ove godine proglašen je Željko Barać iz Apatina, a šampionski pehar podigao Đura Rang, vlasnik Z.R. ČAMCI - RANG, odbranivši boje Bačkog Monoštora, na zadovoljstvo svoje ekipe i svih sugrađana. Jer, nije nepoznato oštro rivalistvo između podunavskih mesta. Čarda Pikec, Ana caffe, Cerena, Pčelarstvo „Periškić“, Pekarski proizvodi „Pašić“ i dr. postarali su se za nagrade pobednika. Veče je završeno joj jednim izvrsnim koncertom legendarnog Zvonka Bogdana, te nastupom muzičkog sastava Čigra je vidra.
            Organizatori Bodrog festa i Bodroškog kotlića su Mesna zajednica Bački Monoštor, UG „Podunav” i UG „Bodrog”, uz podršku Grada Sombora.
            Utisci sa Bodrog festa ukratko:
            Bio je to fantastičan vikend, prepun različitih sadržaja i doživljaja zahvaljujući odličnoj organizaciji i bezmalo svim stanovnicima Bačkog Mnoštora koji su uzeli učešće da ovaj fetival bude zanimljiv i drugačiji. Pamtićemo ga po nastupu barda tamburaške muzike, velikog gospodina Zvonka Bogdana i mlade operske dive Sonje Šarić. Dva svetska glasa u jednom malom Monoštoru vredno je divljenja. Ovaj festival pamtiće se i po sveprisutnoj i u sve segmente „umešanoj“ Zdenki Mitić, predsednici Mesne zajednice Bački Monoštor, koja je ispratila sve događaje, bila otvorena za sva pitanja, spremna da reši sve nedoumice. I najzad, Badrog fest će ostati upamćen po nasmejanim licima svojih stanovnika, srećnih što mogu da pokažu sve bogatstvo i lepotu svog mesta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com