Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dani piva Zrenjanin ili kako se na kvalitetan način suprotstaviti vremenu

Dani piva Zrenjanin ili kako se na kvalitetan način suprotstaviti vremenu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Organizacija nekog događaja je ozbiljna stvar. Još je više komplikuju propisi usled vanredne situacije, a vremenski uslovi, na koje je nemoguće uticati, a ni predvideti ih u vreme njihovog stavljanja u kalendar godišnjih događaja, umeju da poremete planirano. Sa svim tim otežavajućim okolnostima suočili su se ove godine organizatori „Dana piva“, brend manifestacije grada Zrenjanina, održane pod sloganom „Duplo punoletstvo“.

            Ovaj događaj je za 36 proteklih godina narastao do granica koje početna ideja nije mogla ni da sanja, i zahvaljujući iskustvu i visprenosti organizatora, Opštini Zrenjanin i Turističkoj organizaciji Grada Zrenjanina, uz puno opravdanje nastavila da živi.
            Koncerti, folklor, ulica starih zanata, panoramska vožnja gradom, poseta aerodromu i selu Ečka, promotivne šetnje gradom, uz dečji i sportski program, dali su razlog za dobar provod.
            Najvažniji je onaj koji budi sećanja na Radionicu za proizvodnju piva Sebastijana Krajcezena 1745., pored pančevačke i vršačke, najstarije pivare u regionu. Ova Radionica je imala svoj uspon, do Velikog požara, primećenog 30. avgusta 1807. u blizinu kompleksa koji se prostirao od Velikog mosta do današnje Fabrike čarapa, kada je izgoreo veći deo tadašnjeg gradskog jezgra, kao i pivara. Godine 1878. pivaru otkupljuje veleposednik Lazar Dunđerski od tadašnjeg vlasnika Rože Ferenca i značajno je proširuje i modernizuje. U vlasništvu ove porodice, pivara ostaje sve do nacionalizacije 1945., kada Lazarev unuk dr Dušan Dunđerski poklanja pivaru Komunističkoj partiji, ali ostaje na mestu direktora sve do 1948. godine. Svoj zenit Zrenjaninska industrija piva dostiže osamdesetih godina prošlog veka sa godišnjom proizvodnjom  od 405.000 hektolitara piva i tut guta godišnje.
            Kada je stari gigant ugašen (2007. godine), Zrenjaninci su i dalje svetkovali „Dane piva“. Ali, kakva bi to bila Guča bez trube, ili Leskovačka roštiljijada bez mesa? U tom smislu, Zrenjaninci su morali nešto da učine. Tu ulogu preuzelo je na sebe Udruženje građana „Urbani forum", predvođeno Vojislavom Cvijićem, savetnikom za turizam iz Turističke organizacije Grada Zrenjanina. U želji da sačuva tradiciju dugu više od 270 godina, 2016. počinje sa obnavljanjem jednog dela starog pogona Zrenjaninske industrije piva. Tako je prostor varione, odnosno „kuhinje piva“, pretvoren u Muzej piva, svojevrsnu atraikciju za sve ljubitelje piva. Ovo je samo prva faza obnove stare pivare u turističke svrhe. Druga faza predviđa mini (craft) pivaru za degustaciju piva - domaćina manifestacije, grada Zrenjanina. Ne slučajno uspostavljena je saradnja sa pivarom Carlsberg (ranije pivara Čelarevo), koju je takođe podigao Lazar Dunđerski, koja je za prvo vreme, započela proizvodnju ZRENJANINSКOG PIVA. Uključujući nekoliko craft pivara na teritoriji grada, za pivopije i buduće ljubitelje piva, pivski turizam u ovom gradu je u zamahu.
            Nažalost, uprkos dobrom štimungu, dnevne temperature ispod 15°C i kiša, nisu bili najbolja podloga za piće, koje se pije hladno i, po mnogima je jedini spas od žeđi u vrele letnje dane. Ali, na osnovu dugogodišnjeg iskustva da ništa ne prepuštaju slučaju, turistički radnici su učinili sve da nekim pomeranjima, iznenađenjima, otvaranjem novih formata, učine i ove 36. „Dane piva“ zabavnim i sadržajnim.    

            Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com