Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kuvanje riblje čorbe na lancu - na muci se poznaju junaci

Kuvanje riblje čorbe na lancu - na muci se poznaju junaci

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Petak jutro, na Dan Uspenja Presvete Bogorodice 27. avgust - dan kada je ove godine, osim Ulice zanatskog piva, kojom se najavljuje manifestacija, započela Gospojina 2021, padala je kiša. To nije smetalo izlagačima na štandovima Etno bazara prepunim predmetima iz malih kućnih radnionica za zauzmu svoja mesta, a ponuđači pljeskavica, kobasica, tradicionalnih slasnih kurtoša..., zadovoljno trljaju ruke. U dvorištu Narodne biblioteke Avlija zabavlija je okupila decu, a plato kraj Tise bio je spreman da dočeka goste Velikogospojinskog Poljofesta. Tačno po rasporedu krenula je i svečana Velikogospojinska litija u hramz Svetog Nikolaja Mirilikijskog kraj Tise.

            Jedino su organizatori, predstavnici Opštine Grada i Turističke organizacije opštine Novi Bečej, bojažljivo pogledali u nebo u nadi da se desi čudo i kiša prestane pre čuvenog kuvanja ribljeg paprikaša, možda ne najmasovnije, ali prave „poslastice“ u nizu događaja koji se tradicionalno odvija prvog dana svetkovine, bez reprize. I desilo se, ali su pre toga mnogi prijavljeni takmičari otkazali svoj dolazak. A oni dosledni, nisu požalili. Atmosfera je bila svečarska, a ni dobrog raspoloženja nije manjkalo jer, svi su bili zadovoljni svojim učinkom - ukusom čorbe koju su skuvali.
            O poretku tridesetak kotlića koji su se našli u konkurenciji toga dana, odličivao je žiri u sastavu: Nikola Banjac u svojstvu predsednika, Zoran Bugarski Brica, Zoran Mojić, Slavko Kremer i Bojan Ćirilović.
            Nagrade primamljive, motorna kosačica za prvo mesto, bicikl za drugo, roštilj sa postoljem treće, kotlić sa nogarama za četvrto, talandara za peto mesto, i pet taburea i lazy bag za šesto i sedmo mesto, otišle su u prave ruke, kaže Radovan Subin, višestruki pobednik takmičenja u kuvanju na otvorenom. I ne samo u kuvanju riblje čorbe. Toliko puta je pobedio, osvojio sve što se osvojiti može, da ga danas možemo videti samo na čelu nekog žirija. Ovde je došao ispred Sindikata penzionera Kikinde radi druženja i čiste navike. Ovo je bila i prilika da se pozdravi i razmeni reč dve sa prijateljima. Da svojom čorbom obeduje nekog.
            Konkurencija žestoka, možda najjača. Kuvarske ekipe predvodili su osim Radovana Subina, Janko Pinćer, Hrkalović Radomir i Lukin Dušan, Raša Jovanović, Oskar Ereš, Carina Gabrijel, sve vrhunski majstori kuvanja kotlića, od kojih uvek neko pobedi. Tako je bilo i ovoga puta. Bez iznenađenja. Samo je trenutno raspoloženje arbitara presudilo o njihovom redosledu. Ovoga puta raspoloženje je bilo na strani Hrkalović Radomira i Lukin Dušana iz Kikinde. I niko se nije naljutio.
            Godinama nastupajući zajedno izgrađena je maksimalna solidarnost i respekt prema znanju i umenju jednih prema drugima. Poštovanje, uz odsustvo sujete ovim vitezovima gurmanskih turnira, toliko karakterističnih za naše podneblje, formiralo je ljudine sa svim osobinama pravih vitezova, koji poštuju viteški kodeks i daju prednost najboljem među njima. Zato je, mimo predivnih ukusa i dobre atmosfere, te dinamične svirke nadasve zabavne tamburaške rock 'n' roll „Bande drvene“, bilo pravo zadovoljstvo prisustvovati ovakvoj fešti.
            A oni koji su pre vremena odustali od ovog happeninga, ima za čim da žale, kao i oni  koji su otišli odmah posle proglašenja pobednika propuštajući nastup Ženskog tamburaškog sastava „La banda“ iz Novog Sada, koje su direktno došle sa Tamburica festa, na kojem su pobrale sve simpatije. Školovane, atraktivne i sa probranim repertoarom, jedinstveni su reprezenti muzičkog žanra kojem su se priklonile.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com