Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Međunarodni festival folklora LALA: pesmom i igrom na Danima piva

Međunarodni festival folklora LALA: pesmom i igrom na Danima piva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            U okviru svetkovine 36. „Dana piva“, održanih od 25 - 29. avgusta u Zrenjaninu, upriličen je i 18. Međunarodni susret kulturno-umetničkih društava LALA.
            Zrenjanin slovi za grad koji je davno prevazišao lokalne okvire i nizom vrhunskih manifestacija, koje su prerasle u tradiciju, kvalifikovao se za nezvaničnu prestonicu manifestacija ovog dela Srbije, pre svega odabirom kulturnih dešavanja koja zadovoljavaju najstrože umetničke kriterijume. Jedna od njih je Festival LALA, koji svake godine okuplja KUD-ove iz zemlje i regiona. Jedna od najlepših slika iz ovog događaja jeste defile učesnika centralnom gradskom ulicom.

            Gostima i domaćinima dobrodošlicu i dobar provod ove godine poželeli su Radovan Moldovan, predsednik KUD „Pionir“ iz Zrenjanina i Zoran Ljubotina, direktor TOG Zrenjanin, a festival je otvorio Goran Marinković, direktor Kulturnog centra Zrenjanina.
            - Pokretači ovog festivala pre 18 godina imali su dve stvari na umu: izraženu potrebu prodora naše baštine u sve evopske regije, te integrisanje grada Zrenjanina u širu mapu kulturnih događaja, pre svaga sa zemljama iz bližeg okruženja.
            Da bi ova nastojanja bila realizovana, bilo je potrebno učiniti napor i u svojoj sredini priuštiti zadovoljstvo upoznavanja etno-muziološke tradicije drugih naroda, kako bi i domaći ansambli, s velikom odgovornošu, ali i zadovoljstvom to isto demonstrirali i van granica naše zemlje. Uostalom, uzvraćanje gostoprimstva, razume se, svetao je deo naše tradicije.
            S obzirom da je međunarodnog karaktera, festival LALA brojao je mnogo učesnika iz raznih zemalja iz 32 zemlje Evrope, Latinske Amerike i Azije. Ideja pokretanja jedne ovakve manifestacije rodila se u hotelu „Vojvodina“ u Novom Sadu, a pokrenuli su je pokojni Slavko Šajtanac, sekretar SAKUD-a, Katarina Halasović, predsednica Udruženja „Sva lepota sveta“, Radovan Moldovan, jedan od osnivača KUD „Pionir“, Milo Ražnatović, nekadašnji direktor hotal „Park“. Tako je Međunarodni festival folklora LALA postao prateća manifestacija „Dana piva“, koji, doduše u skromnom obimu traje 18 godina. Učesnici ovog festivala prenose atmosferu našeg grada širom sveta, gostujući na, mnogim daleko većim festivalima. Prvo iskustvo stekli smo na festivalu „Karpatika“ u Devi, u Rumuniji još pre 25 godina. Gostujući na mnogim festivalima širom sveta, naši članovi upoznali su veliki broj svojih vršnjaka. Ponosni smo na prijateljstva koji se na takav način stiču. Veliki broj njih traju do današnjih dana - pisalo je u ekspozeu domaćina, KUD-a „Pionir“, povodom ovog događaja.
            Na ovogodišnjem festivalu predstavili su se folklorni ansambli iz Rumunije, Kostolca, Čačka, Aranđelovca, Vršca, Sente, Kisača i domaći KUD „Pionir“. Opravdano su izostali članovi KUD-a iz Trebinja.
            Podrška i pomoć u organizaciji jedne ovakve smotre svetskog ugleda, KUD „Pionir“ imao je od Gradske uprave, Kulturnog centra i TOG Zrenjanin.
            I reč dve o domaćinu, KUD „Pionir“, koji je ove godine obeležio 45 godina od osnivanja. KUD „Pionir” osnovan je 1976. godine. Od 1973. godine počinje rad kao folklorna sekcija pri tadašnjem velikom zrenjaninskom građevinskom preduzeću GIK „Banat“, a tri godine kasnije i kao zasebno kulturno-umetničko društvo, pod patronatom osnivača. Brzo je preraslo lokalne okvire, s uspehom predstavljajući svoj grad, svoju državu, van njenih granica. Dobitnici su brojnih priznanja i zahvalnica za izuzetan doprinos negovanju kulturne i folklorne baštine našeg naroda i afirmaciju kulture ove sredine u zemlji i inostranstvu. Društvo do danas vodi i organizuje dugogodišnji predsednik Radovan Rača Moldovan.
            Tokom četiri i po decenije kroz KUD je prošlo preko 5.000 članova raspoređenih u četiri uzrasne grupe, od najmlađih do veterana. KUD „Pionir“ trenutno broji oko 120 aktivnih članova. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com