Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Beška fest - festival dobrog ukusa

Beška fest - festival dobrog ukusa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Bogat kulturno-umetnički program, pop-rock koncerti uz izabrane specijalitete srpske i bavarske kuhinje, upotpunjen vinom i pivom, kroki je IX „BEŠKA FEST-a“, odnosno Dana vojvođansko-bavarske kulture.

            Održan 3. i 4. septembra, na sportskom terenu u centru mesta, festival međunarodnog karaktera „BEŠKA FEST“ je okupio stanovništvo ovog sremskog mesta inđijske opštine, u neposrednoj blizini Dunava na krajnjim padinama Fruške gore. Prisutne su bile i njihove komšije, ali i svi oni koji su na neki način vezani za ovaj kraj.
            Domaći proizvođače hrane i pića, što je parametar njene svrsishodnosti. Manifestacija je obilovala kako gastro ponudom tako i kvalitetnim zabavnim programom, u kojem su učestvovali lokalna kulturno-umetnička i pevačka društva, kao i lokalni bendovi.
            Ova manifestacija produkt je potpisivanja Ugovora o partnerstvu između Beške i nemačkog mesta Karlshuld 2010. godine, a kao rezultat prijateljstva nastala su dva trga, Karlshuld park u Beški i Beška park u Bavarskoj. Uzajamne posete Beščana i Nemaca razvile su dugogodišnja prijateljstva, a Beščani na osnovu toga ustanovili manifestaciju, koja je postala jedna od najposećenijih u kalendaru Turističke organizacije opštine Inđija. Svakog septembra uz bogat kulturno-umetnički i muzički program, nekoliko hiljada posetilaca prodefiluje ovim selom.
            Na „BEŠKA FEST-u“  se uporedo pojavljuju gastro specijaliteti oba kraja, a isto tako je i sa kulturnim sadržajima. Zbog specifične situacije i važećih mera, ovoga puta gosti iz Bavarske su se obratili rečju i pesmom „Divan je kićeni Srem“ putem video bima, što je naišlo na opšte odobravanje prisutnih. Da bi nadomestili njihovo odsustvo, potrudili su se majstori mesare „Bata“ na licu mesta pripremajući bele bavarske kobasice „Weiswurst" (Weißwurst) koje se prave se od teletine i svinjske masti, sa začinima koje ljubomorno čuva svaka minhenska mesara, naravno i beščanska. Uz „Weiswurst" sa slatkim senfom, pripremane su i mekane, a hrskave bavarske perece, točeno je pivo, doduše iz krčedinske Craft Pivara Libeeri. Za ljubitelje industrijskog piva na raspolaganju je bio bogat izbor piva zaječarske pivare. Kao pandan bavarskoj beloj, bavarskom leberkezu, delikatesu od mlevenog mesa u kalupu za kolač ili hleb, pekle su se i beščanske kobasice, roštilj, a bilo je i švargli, čvaraka i dr. delikatesa sa našeg tla. Prebogatom izboru jedne i druge kuhinje, starinskih kolača iz kraja, te kuglofu, Prinzregnetentorte, Bienenstich kolaču, teško je bilo odoleti.
            Ljubav prema hrani, bilo da je reč o njenoj pripremi ili konzumaciji je poslovična i za Sremce i za Bavarce, i za neke primaran razlog posete ovakvom jednom događaju. Međutim, ono što je najlepše, a na čemu se mora odati priznanje organizatorima, Turističkoj organizaciji opštine Inđija, Zavičajnom društvu „Stara Beška” i Mesna zajednica Beška, je na davanju značaja lokalnim privrednicima, zanatlijama... Isto tako bitna je i afirmacija nacionalnih kulturnih vrednosti, učešćem folklornih i pevačkih anasambala, rock i pop bendovima u usponu, kojima je na ovaj način data prilika da pokažu šta znaju i umeju.
            Obilje kulturnih, reprezentativnih sadržaja od značaja za ovaj kraj, kao i promocija tradicionalnih igara i pesama, uz punu podršku izvođačima, pravi su reprezent manifestacije kakva bi ona, po svom sadržaju i obimu trebala da bude. Nadamo se da će sledeće godine ovaj događaj, kojim se obeležava prijateljstvo i veza dva naroda, nemačkog i srpskog, biti bogatiji i potpuniji učešćem gostiju iz Bavarske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com