Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Četvrt veka Banoštorske berbe grožđa

Četvrt veka Banoštorske berbe grožđa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Dvodnevna manifestacija „Banoštorski dani grožđa” kojom Banoštorci označavaju početak berbe grožđa, uspešno je održana prvog vikenda septembra.

            Kao što protokol nalaže, oficijelni deo događaja započeo je svečanim defileom, čime je na simboličan način predstavljena berba i prikaz prerade grožđa na tradicionalan način. Kao rezultat toga, posetioci su mogli da degustiraju slatko vino, a sve to je ispratio vinogradar i vinar Pera Silbaški, uz prigodan komentar.
            Jovan Stojković predsednik Kluba vinara i vinogradara „Sveti Trifun” podsetio je na same početke, kada se pre 25 godina, pet - šest mladih lokalnih vinara okupilo na livadi sa idejom da započnu jednu vinsku feštu. Tokom godina ideja se razvila, nema više šatora i bureta sa vinom, a bik na ražnju još uvek izaziva veliko interesovanje. Da bi se došlo do parčeta ovog delikatesa, i ovoga puta se čekalo u dugačkom redu. Jovan Stojković je podsetio da je Banoštor malo selo dobrih ljudi, sa 12 registrovanih vinarija i vinograda koji se stalno šire.
            - Ako bi se od grožđa iz svih banoštorskih vinograda napravilo vino, imali bi 1.000 litara vina po glavni stanovnika. O razvoju sela govori i podatak da za vreme Berbe, ali često i mimo nje, u Baništoru nema slobodnog ležaja.
            Banoštor ima reputaciju idealnog vinskog mesta, bogate turističke ponude. Banoštorci kažu da ko jednom kroči u ovaj kraj uvek se vraća, a to je potvrdio predsednik saveta MZ Banoštor, Radivoj Rakić:
            - Na manifestaciji su se predstavile sve lokalne vinarije, banoštorska i opštinska udruženja žena, nevladine organizacije, svi oni koje smo planirali u organizaciji. Prošle godine smo obeležili manifestaciju, ove godine u punom obimu je vraćena, jer ako je jednom prekinemo nikada je više nećemo moći nastaviti. Presretan sam što je danas ovako i što ste svi došli u ovolikom broju.
            Opština Beočin, tradicionlani pokrovitelj manifestacije zaslužna je što posetioci uživaju u brojnim sadržajima. Predsednica opštine Beočin Mirjana Malešević Milkić proglasila je 25 „Banoštorske dane grožđa“ otvorenim, uz reči zahvalnosti organizatorima na čijim leđima je počivao teret organizacije.
            - Tajna banoštorskih vina i Dana grožđa po mom mišljenju je u petom elementu - ljubavi. Jer bez ljubavi ne možete da budete ovoliko uspešni i nadam se da će ova manifestacija trajati i narednih ne 25 već 250 godina - izjavila je predsednica, poručivši prvom timu organizatora koji su želeli da to prepuste mlađima da ostanu na svojim pozicijama još malo, ubeđena da bez njihovih sugestija naredne manifestacije neće biti tako dobre kao prethodne.
            „Da bi uživali u vinu moramo ga poštovati“, kažu Banoštorci i svake godine upriliče ocenjivanje vina, da ga uporede, poprave i da sledeće godine bude još bolje. U konkurenciji se ove godine našlo 39 uzoraka vina od 16 takmičara. Za najbolje u kategoriji posebnih vina, stručna komisija je proglasila vino iz Podruma „Ćega“; u konkurenciji belih vina Muscat Ottonel Podruma „Ačanski“; Rose je bilo najbolje iz Vinograda „Urošević“; za najbolje crveno vino iz Podruma „Stojković“, svi iz Banoštora.
            Banoštorci rado pominju slogan: „Vino se ne pije, u vinu se uživa“. Mesto vinskog  uživanja i centralni deo manifestacije bila je izložba vina koja je okupila najbolje banoštorske vinare: Vinariju „Radošević“, Vinograde „Urošević“, Vinariju „Šijački“, Podrum „Ačanski“, „Vinarium“, Podrum „Stojković“, Podrum „Silbaški“ i Vinski podrum „Žabić“ iz Čerevića. Da bude i grožđa potrudio se mladi banoštorski vinogradar Gosančić.
            Manifestaciju su upotpunila udruženja žena: Majkina radionica Banoštor, Brazilijanski biseri iz Brazilije, Udruženje žena „Jana“ iz Banoštora najstarije udruženje na teritoriji opštine Beočin, UŽ „Moje selance“ Čerević, UŽ „Gorska ruža“ iz Rakovca, UŽ „Fruškogorski cvet“ Beočin selo, UŽ „Spomenak“ Ležimir, UŽ „Štefan Kukučka“ iz Luga, idiličnog slovačkog sela na obronku Fruške gore, te Zanatsko umeće radionice RUKOTVORINE iz Sremske Mitrovice. Svoje proizvode predstavila je i „Radionica sira Kovačević“ iz Suseka, Proizvodnja i prerada mesa „Dragin Kulen&kobasica“ iz Sremske Mitrovice.
            Banoštorka Jovanka Manojlović, vlasnica Galerije „Manojlović“, jedina slikarka u ovom mestu, izložila je svoja ulja na platnu oplemenivši ovaj prostor svojim radovima.
            Organizatori 25. Berbe grožđa, Opština Beočin. MZ Banoštor, Klub vinogradara i vinara „Sveti Trifun“ iz Banoštora i ovoga puta uradili su sjajan posao i napravili manifestaciju koja je okupila i proizvođače i publiku u optimalnom broju koje garantuje dobro druženje i zabavu.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com