Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Međunarodni dan fizioterapeuta proslavljen u Merkuru u znaku oporavka od korone

Međunarodni dan fizioterapeuta proslavljen u Merkuru u znaku oporavka od korone

  • PDF

            Međunarodni dan fizioterapeuta ima za cilj da istakne značaj struke fizioterapeuta, kao eksperata za ljudski pokret. Praznik se slavi u celom svetu, a obeležen je i u Vrnjačkoj Banji, gde je tim Merkurovih fizioterapeuta, demonstrirao vežbe koje se rade u okviru rehabiitacije pacijenata koji su preležali koronu, pošto je tema ovogodišnjeg Dana fizioterapeuta bila rehabilitacija osoba nakon preležanog Covida19.

            U centru Vrnjačke Banje, pored popularnog „Vrapca”, banjski fizioterapeuti su demonstrirali vežbe disanja iz paketa Post Covid Rehabilitacije, a terapeutima su se pridružili prolaznici, gosti i građani Vrnjačke Banje i pacijenti Specijalne bolnice Merkur. Pored toga, Merkurov tim je tokom dana organizovao i rekreativnu vožnju Merkurovih bicikala, kako bi se simbolično podigla svest o  značaju pokreta za očuvanje zdravlja ljudi.
            Inače, Merkorov paket Post Covid rehabilitacija je najnoviji zdravstveni program koji je uveden u junu ove godine, a  namenjen je oporavku nakon preležanog korona virusa. Postojala je velika tražnja za ovakvi programom, a rezultati koje su ostvarili prvi pacijenati, pokazuju da su svi pacijenti nakon deset do petnaest dana boravka u Merkuru, uspešno vratili svojim radnim i rekreativnim aktivnostima. Uloga fizikalne medicine i rad sa terapeutom, značajan su deo ovog programa. Merkurovi terapeuti odgovorno i stručno su radili sa ovom specifičnom grupom pacijenata.
            Fizikalna medicina je jedna od najrazvijenijih službi u Merkuru, gde u  modernom fizikalnom bloku i spa centru radi 60  stručnjaka ove oblasti. Prve fizikalne terapije datiraju sa početka 20-og veka, a po rečima Merkurovog doajena fizikalne terapije dr Miroljuba Simića, izvesni Nemac je 1919. izgradio prvu kinezi salu i kadu za kupanje. Danas, spoj tradicije, lekovite vode, savremenog medicinskog kadra - 5 fizijatara i 60 fizioterapeuta svrstavaju Merkur u jedan od vodećih centara fizikalne medicine i rehabilitacije.


Bojana Beljić, master ing. organizacionih nauka
PR i referent prodaje Specijalna bolnica Merkur

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com