Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Dani vrganja uprkos merama na nivou prethodnih izdanja

Dani vrganja uprkos merama na nivou prethodnih izdanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

             Zoran Jelenković, predsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije (MGSS), inicijator i prvi čovek „Dana vrganja“ na Kopaoniku, na završetku letnje sezone, zadovoljan je učinkom.

            - Nije mala stvar što smo uspeli da održimo manifestaciju, a još veći uspeh je brojem učesnika i gostiju koje je ovaj događaj privukao. Mi, kao organizatori, imali smo delikatan zadatak pridržavanja pripisanih mera, da ispoštujemo programe koje godinama unazad sprovodimo. Olakšavajuća okolnost je što je ovo manifestacija „na otvorenom“ i što u ovom turističkom centru ima mesta za sve koji žele da dođu i učestvuju u ovakom jednom lepom događaju. Još sam zadovoljniji pohvalama, lepim rečima upućenih od strane gostiju, koji su se zatekli na planini, a u vreme održavanja manifestacije. Pružili smo im doživljaj kojem se nisu nadali.

            Gospodin Jelenković je dao kratak izveštaj ovogodišnje, XII po redu manifestacije „Dani vrganja 2021“, koji su započeli Sećanjem na Srećka Lazarevića, člana i jednog od osnivača GD „Kopaonik“ Raška, koji je sa mesta upravnika hotela „Rtanj“ davao veliku podršku gljivarima, ali i svim kopaoničkim manifestacijama, a koji nas je prošle godine napustio. Memorijal Srećko Lazarević, ustanovljen je ove godine uoči „Dana vrganja“ za koji se veruje da će prerasti u tradicionalni, započeo je u Domu kulture Raška, nastavljen paljenjem sveća na grobu, pešačenjem stazom Svetog Save, za čiju izgradnju se, na mestu predsednika MZ Rudnica lično zalagao, i gljivarskim gulašem, kojem su osim gljivara prisustvovali članovi njegove porodice i žitelji rodne Rudnice.
            „Dani vrganja 2021“ obeleženi su prvog vikenda septembra po ustaljenjom rasporedu. Tri dana pre početka manifestacije, članovi GD „Kopaonik“ su „češljali“ terene, snimali gde ima gljiva, kojih je zbog suše bilo samo u blizini bara i potoka. Na osnovu toga, u petak je ispred hotela „Rtanj“ formirano desetak ekipa gljivara upućenih na „berićetne“ terene, predvođenih rendžerima NP i članovima GD „Kopaonik“. Sakupljeno je 70 vrsta gljiva, koje su determinisane i dan kasnije izložene na izložbi koja redovno prati ovu i slične manifestacije. Determinacija je rađena u sali NP „Kopaonik“, koju je vodio Miloš Gajić, mladi determinator iz Svrljiga, a u tome su mu pomagali: Dušan Vučić, Dušan Sadiković, Stevan Baluban, Sekula Opačić i Đura Vuk. Dan je završen druženjem u hotelu „Rtanj“, koje je proteklo uz meze, kuvano vino, rakiju i sećanje na Srećka.
            U subotu su nastavljena polaganja ispita za gljivarska zvanja, i dodela sertifikata iza kojih stoji Mikološko-gljivarski savez Srbije, odnosno članova Naučne komisije MGSS. Ovoga puta polagalo se za zvanje komercijalni berač tartufa, za zvanje gljivar i determinator.
            Vodiči NP „Kopaonik“ organizovali su pešačku turu do Nebeskih stolica tzv. „Foto saferi“, gde su svi učesnici imali zadatak da zabeleže kako gljive, tako i predele kroz koje su prolazili. Na kraju je ekipa NP odabrala dve najuspešnije fotografije, jednu vezanu za gljive drugu za pejzaž, i autore nagradila knjigom „ 300 vrsta leptira Kopaonika“.
            Tačno u podne počeo je i najukusniji deo manifestacije. Jedanaest takmičarskih ekipa odmerilo je snage. Među njima nije bilo ekipe hotela „Grand“ zbog renoviranja i Kraljevih čardaka, ali se pridružila ekipa novoizgrađenog hotela „Viceroy“. U 15:00 označen je kraj kuvanja, a sedmočlana komisija je u 16:00 proglasila pobednike, i to su:
u kategoriji hladna predjela: I mesto Hotel „Rtanj“; II GD „Kopaonik“; III Živadinka Čajić;
u kategoriji čorbasto jelo: I mesto Hotel „Rtanj“; II JAT apartmani; III Hotel „Viceroy“;
u kategoriji gulaš/potaž: I mesto JAT apartmani; II GD „Kneginja“; III GD „Kopaonik“;
u kategoriji pleh/roštilj: I mesto Hotel „Rtanj“; II GD „Kopaonik“, III Hotel „Viceroy“.
            Održano je i tradicionalno merenje i evidentiranje pronađenih vrganja u kategorijama I i II klase. Prvo mesto u kategoriji - najveći vrganj I klase pripalo je Mirjani Ćosić (244g), dok je pobednik u kategoriji - najveći vrganj II klase bio Dragan Mišić (598g). Posle neizvesnog takmičarskog dana sledila je Svečana večera u Odžakliji (Rtanj), usled poštovanja epidemioloških mera proširena i na prostor trpezarije.
            Od 2015. godine i svog ustanovljenja, Mikološko-gljivarski savez Srbije (MGSS), ovu manifestaciju završava Godišnjom skupštinom saveza. Ove godine Skupština je održana u svečanoj sali hotela „Gorski“. Prisutna su bila 22 gljivarska društva, dok su člnanovi ostala dva društva, članova MGSS, učestvovala na manifestaciji, ali su zbog opravdanih razloga otkazala dolazak na Skupštinu. Na njoj je došlo do izvesnih kadrovskih promena, radi efikasnijeg rada Saveza. Bane Milojević izabran je za predsednika Komisije za projekte MGSS umesto Eleonore Čapelje. Dr Dušan Sadiković, doktor mikoloških nauka izabran je za člana Naučne komisije, dok će Momčilo Daljev koji je do sada radio u pripremi svih vrsta testova za polaganje, i to radio odlično, i dalje obavljati taj zadatak.
            U kulturno-umetničkom programu učestvovali su mladi iz Raške i Brusa.  

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com