Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Projekat LIFEdu

Projekat LIFEdu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Glavna tema strateškog partnerstva pod nazivom LIFEdu (Learning through Interdisciplinary Field Education) Erasmus+ strategic partnership programa je interdiciplinarno terensko obrazovanje. U projektu učestvuju Univerzitet Palacki iz Olomouca (kao koordinator), Univerzitet u Mariboru i Univerzitet u Novom Sadu (kao partnerske institucije).

            Glavni cilj projekta je da terensko obrazovanje bude vidljivo i da se istaknu njegove prednosti prilikom izvođenja praktične nastave na svim nivoima obrazovanja. Među najvažnije aktivnosti projekta spadaju intenzivni studijski programi usmereni kako na teorijske i praktične aspekte interdisciplinarnog terenskog obrazovanja, tako i na kratkoročne obuke pedagoškog osoblja usredsređene na terensko obrazovanje, razradu nastavnih materijala korisnih tokom terenskog obrazovanja i međunarodne konferencije usmerene na širenje rezultata projekta. Jedan od ključnih rezultata projekta je predlog primene terenskog obrazovanja u kurikulumima svakog nivoa obrazovanja.
            Članovi projekta sa Univerziteta u Novom Sadu: dr Smiljana Đukičin Vučković (rukovodilac), dr Jelena Milanković Jovanov (administrator), dr Anđelija Ivkov Džigurski (član), dr Ljubica Ivanović Bibić (član).
            U periodu od 26. juna do 02. jula 2021., održana je obuka u kojoj su učestvovali, pored tima iz Srbije i timovi iz Olomouca i Maribora. Timove u sve tri države činili su univezitetski profesori, studenti i nastavnici osnovnih i srednjih škola.
            U toku intenzivnih online obuka, učesnici su naučili više o terenskoj nastavi, pravilima izvođenja ove nastave, a bilo im je i prezentovano na koji način se terenska nastava izvodi i koje mesto zauzima u kurikulumu Srbije, Češke i Slovenije. U toku obuke učesnici su prvo u nacionalnim, a zatim i internacionalnim timovima osmišljavali aktivnosti koje bi mogle da se izvode u okviru nastave geografije, ali i u saradnji geografije sa drugim predmetima. Osmišljene aktivnosti su kasnije bile verifikovane na terenu u okviru nacionalnih timova. Teme kojima se aktivnosti bave su: Kvalitet života u gradovima, Brownfield lokacije, kao i Priroda u gradovima.
            Obuka je uspešno završena, a rezultati su poslednjeg dana prezentovani.
            Poslednje nedelje septembra 2021. planira se odlazak članova projektnog tima, studenata, kolega zaposlenih na DGTH i kolega nastavnika iz škola u Maribor kako bi se nastavio rad u međunarodnim grupama na terenu u Sloveniji, dok će tim iz Srbije u proleće 2022. biti domaćin kolegama iz Češke i Slovenije u Novom Sadu.

dr Anđelija Ivkov Džigurski, redovni profesor
Šef katedre za drustvenu geografiju
Departman za geografiju turizam i hotelijerstvo
Prirodno-matematički fakultet
Univerzitet u Novom Sadu

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com