Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Zlatna kapljica iz bakarnog kazančeta

Zlatna kapljica iz bakarnog kazančeta

  • PDF

            Dvanaesta tradicionalna manifestacija ,,Dani vesele mašine,, i deveti  ,,Zlatni destilat rakije šljivovice,, održani su u nedelju, 12. septembra, na Burduševom brdu iznad Kljajićeva. Organizator ove svojevrsne manifestacije je Udruženje vinogradara i voćara ,,Visovi,, iz Kljajićeva.

            Dani vesele mašine
            Ovaj put se nadmetalo 11. kazana, majstor sa pomoćnikom, iz sledećih mesta - Stapar, Crvenka, Sombor, Čurug, Stanišić - Udruženje zena ,,Udahni život ,,Kljajićeva, a svakako  posebna draž su bile i tri generacije porodice Ogar deda Vlade iz Kljjaićeva, sin Goran Ogar i unuci Milan i Marko Ogar koji su došli iz Kanade, tako da je ovo bilo i internacionalno takmičenje.
            Odlukom žirija prvo mesto je osvojila ekipa iz Čuruga majstor Željka Pešića sa pomoćnikom Draganom Tulendićem, drugo mesto deda Ljuban Vila sa svojih 85 godina i mlađanim Nemanjom Živkovićem iz Kljajićeva, i treće mesto kombinovana ekipa iz Kljajićeva majstorica  Dragica Šupica-Seja i pomoćnik Mile Tarabić. Osim medalja i diploma prvonagrađeni su dobili i vredne poklone, dar somborskog slikara Jene Višinke.
            Sudijsku ekipu su činili Nikica Šajatović, Gergi Lazarov i  Ivan Marjanović.
            Na Dane vesele mašine su došli predstavnici srodnih udruženja i gosti iz Iđoša, Čuruga, Stapara, Stare Moravice, Crvenke, Sombora, Temerina, Bajmoka, Sivca, Žitišta, Stanišića, Telečke, Prigrevice, Kljajićeva, kao dva udruženja zena „Rubac“ iz Kljajićeva i „Udahni život“ iz Stanišića. Izuzetno lepo i sunčano vreme je poslužilo i zahvaljujući Udruženju „Visovi“ bilo je dovoljno koma od šljive da se ispeče dobra rakija.
            Zlatni destilat rakije šljivovice
            Po broju pristiglih uzoraka za ocenjivanje deveti „Zlatni destilat rakije šljivovice“ je potvrdio i prošlogodišnji broj uzoraka tako da se može reći da po pojedinačnom uzorku spada u sam vrh festivala rakija u Vojvodini i Srbiji. Pobedu je odneo Aleksandar Tucić iz Žitišta, drugo mesto Udruženje prijatelja bašte iz Temerina, a treće Božo Bulović iz Stanišića. Prvonagrađeni osim diploma i medalja  su na dar dobili i umetničke slike sa likovne kolonije koju održava Udruženje „Visovi“.
            U konkurenciji su bile rakije iz 2020. godine i starije koje su pristigle iz svih krajeva Vojvodine. Bilo je ukupno 81 uzorak.
            U  programu manifestacije gosti su obišli i vinograd i voćnjak Branka Šoštarića-Šoleta   i razmenili iskustva u proizvodnji voća i grožđa u tekućoj godini. Nakon takmičarskog dela domaćin je posle bogatog doručka i uštipaka koje je peklo Udruženje „Rubac“, pripremilo bogat ručak koji je spremio majstor Stojanović Milorad - Bulidža, a Đoko Dragojević i Slobodan Vuletić su spremili čorbu i kobasicu sa tanjirače u lepinji. Naravno da nije nedostajalo ni ,,božanskog pića,, rakija i vina sa Burduševog brda, tj. Zapadno - teleškog vinogorja. U vedrom  raspoloženju je Maki sa svojim bendom  razgalio grla pevajući poznate pesme za dušu. Naravno da ovo ne bi proteklo da nije brojnih sponzora koji su prepoznali ovu manifestaciju i pomogli uz vredne domaćine da se besprekorno održi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com