Tue03212023

Poslednja izmena:12:00:58 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Obeleženo 20 godina Univerziteta Privredna akademija Novi Sad

Obeleženo 20 godina Univerziteta Privredna akademija Novi Sad

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Svečanost povodom značajnog jubileja, 20 godina od osnivanja Univerziteta Privredna akademija Novi Sad, prvog privatnog akreditovanog univerziteta u AP Vojvodini, obeležen je posle jednogodišnjeg odlaganja, 09. septembra 2021. godine. U skladu sa reputacijom i opredeljenjem ove respektabilne visokoobrazovne ustanove, tada je deo sredstava za proslavu odložene zbog epidemiološke situacije, usmeren za lečenje male Kragujevčanke Minje Matić.

            Jubileji i godišnjice su uvek lep povod za podsećanje na čoveka sa vizijom, prof. dr Slavka Carića, vrhunskog stručnjaka iz oblasti pravnih nauka, koji je 2000. godine osnovao Univerzitet Privredna akademija sa ciljem da u uslovima ubrzane rekonstrukcije privrede, države i pravosuđa naše zemlje, obrazuje vrhunske kadrove iz oblasti prava i ekonomije, koji će već u toku školovanja primenjujući znanje iz celog sveta, biti osposobljeni da samostalno rešavaju složene probleme u našoj privredi, kako u sadašnjem tako i budućem vremenu, što je do danas ostao pravac razvoja ove ustanove.
            U sastavu Univerziteta danas je osam fakulteta na kojima se realizuje 40 studijskih programa. Za 20 godina Univerzitet je izrastao u prestižnu, kredibilnu visokoobrazovnu ustanovu koja kroz interakciju naučnoistraživačkog i obrazovnog rada, rukovodeći se potrebama okruženja i studenata, pruža širok i fleksibilan spektar visokokvalitetnih programa. Ocena takvog rada potvrđena je brojnim nagradama, među kojima i Veliki šampioniski pehar Novosadskog sajma na sajmu obrazovanja „Putokazi“, četiti godine za redom (2017 - 2020), u konkurenciji visokoobrazovnih institucija iz Srbije, BiH, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.
            O visokom niovu rada Univerziteta govori i saradnja sa brojnim institucijama iz zemlje i inostranstva, te učešće u programima: TEMPUS, Jean Monnet modul, SEECEL, COST, programima obuke na međunarodnom nivou. Treba istaći da je Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu u decembru 2020., dodeljena Erazmus povelja za visoko obrazovanje 2021-2027, preduslov za njegovo dalje učešće u najvećem evropskom programu finansiranja projekata u oblasti obrazovanja i akademske mobilnosti - Erazmus+.
            - Verujem i znam da nije bilo jednostavno izgraditi taj kredibiltet, privući i zadržati dobre predavače, pripremiti i osmisliti studijske programe na način da oni budu atraktivni i daju potrebno obrazovanje i znanja mladim ljudima, i na kraju opravdati poverenje i održati dobru reputaciju svih ovih godina - rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, naglasivši autonomiju visooškolskih ustanova u Srbiji, važnu za očuvanje osnovne strukture, društvene uloge, načina funkcionisanja i akademskog inntegriteta.
            - Država je tu da obezedi okvire i sistem za ostvarivanje prava na obrazovanje svih i kvalitet obrazovanja. Ovaj posao država ne radi sama. Uvek smo i uvek ćemo po svim pitanjima koja se tiču sistema konsultovati akademsku zajednicu. Podjednako - i za državne i privatne univerzitete vrata Ministarstva su uvek otvorena za predloge i sugestije - dodala je prof. dr Marijana Dukić Mijatović.
            U svom obraćanju povodom jubileja, dalje je istakla:
            - Univerzitet i država imaju isti cilj, a to je izgradnja društva blagostanja u celini - društva u kome je znanje moć, jer samo znanje može obezbediti prosperitet. I država i univerzitet u tom smislu imaju veliku odgovornost koja se ogleda u obavezi da mladim generacijama usadimo znanja koja će im obezbediti izvesnu budućnost, samostalnost, mogućnost da žive svoje ambicije i uživaju slobode.
            Profesorica je prenela čestitke gospodina Branka Ružića, ministra prosvete, nauke i tehnološlog razvoja, povodom jubileja i uverenje da će profesori i studenti dati svoj puni doprinos ostvarivanju zajedničke misije - da visoko obrazovani ljudi svojim znanjem obezbede Srbiji brži razvoj i napredak. Na kraju, otkrila je i svoja lična osećanja kao dugogodišnji član ovog uspešnog tima, koji je prof. dr Slavko Carić okupio pre 20 godina i hrabrno odlučio da svojim velikim znanjem i iskustvom doprinese kvalitetu obrazovanja u nađoj zemlji.
            Brojnim prisutnim zvanicama obratili su se prof. dr Marijana Carić, predsednik Saveta Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Marko Carić, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, a skup je pozdravio i prof. dr Rade Doroslovački, dekat Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com