Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Konferencija „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji - nordijska iskustva“

Konferencija „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji - nordijska iskustva“

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferencija pod nazivom „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji -nordijska iskustva“. Ovo je prva u seriji događaja, a organizovana je u partnerstvu sa Privrednom komorom Vojvodine, Nordijskom poslovnom alijansom, Naled-om, a u saradnji sa Skupštinom AP Vojvodine, Gradom Novim Sadom i Privrednom komorom Srbije.

            Sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine Branislav Mamić istakao je da je Privredna komora Vojvodine prepoznala značaj cirkularne ekonomije i osnovala savet za cirkularnu ekonomiju koji okuplja sve one koji razumeju važnost te oblasti.
            - Ovo je prilika da iskoristimo znanje i iskustva zemalja Nordijske alijanse koji su u tom procesu već daleko odmakli - rekao je Mamić.
            Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor  zahvalio je ambasadama Nordijskih zemalja na višegodišnjoj saradnji koja i današnjim susretom dobija nove obrise.         - Cirkularna ekonomija je aktuelna i važna tema koja bi se mogla objasniti kao krug između proizvodnje,otpada i  same proizvodnje. To je zapravo društveni okvir  vraćanja u normalnost i u ovom trenutku je potrebno fokusirati se upravo na tu problematiku. Srbija ima puno posla u toj oblasti, imamo neophodne normativne okvire kao i svest, i dragocena nam je pomoć o kojoj ćemo razgovarati na konferenciji- istakao je Pastor.
            Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je između ostalog rekao da cirkularna ekonomija nekome zvuči logično, nekome rogobatno,a u stvari sve je jednostavno.
            - Otpad treba da posmatramo kao prednost i da ga koristimo kao ekonomski potencijal. Moramo menjati navike i razmišljanja, to je naša obaveza prema novim generacijama. Grad Novi Sad nastoji da bude zeleni grad, kupili smo 130 autobusa na CNG, i tako zamenili 70 posto voznog parka JGSP, a sada uz pomoć EBRD kupujemo prvih deset električnih autobusa- obavestioje Vučević.
            Ambasadorka Danske Suzane Šajn naglasilaje važnost edukacije najmlađih o pravilnom tretmanu otpada, jer će kako je istakla oni učiti svoje roditelje o tome.
            Ambasador Norveške Jern Jelstad izjavio je da  su potrebne inovacije, ali i društveno- korporativna i građanska odgovornost u prelasku na obnovljivu ekonomiju.

Kristina Đogo PR
Privredna komora Vojvodine

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com