Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održan 5. Srpski kongres geografa

Održan 5. Srpski kongres geografa

  • PDF

            U periodu od 09-11.09.2021. održan je 5. SRPSKI KONGRES GEOGRAFA “INOVATIVNI PRISTUP I PERSPEKTIVE PRIMENJENE GEOGRAFIJE”. Organizaciju Kongresa realizovao je Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

            Kongres je održan uz podršku i saradnju Srpskog geografskog društva, Geografskog fakulteta iz Beograda, Prirodno-matematičkog fakulteta - Odsjek za geografiju, Banja Luka, Prirodno-matematičkog fakulteta - Departman za geografiju, Niš, Prirodno-matematičkog fakulteta -Odsek za geografiju, Kosovska Mitrovica, Instituta “Jovan Cvijić”. Finansijsku podršku imao je od Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
            Svečano otvaranje upriličeno je 09.09.2021. u 10h i nakon Studentske himne “Gaudeamus igitur” i "Mari mome" Dobri Hristova koje je izveo hor Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, prisutnima su se obratili mr Katarina Kovačević, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekanica PMF-a, prof. dr Lazar Lazić, direktor DGTH, prof. dr Mirko Grčić, predsednik SGD-a, prof. dr Aleksandra Petrašević sa PMF-a u Banjoj Luci i prof. dr Danijela Vukoičić, šef odseka za geografiju na PMF-u u Kosovskoj Mitrovici.
            Nakon otvaranja Kongresa rad je počeo u okviru plenarne sesije gde su izlaganja imali prof. Matej Ogrin (Department of Geography, University of Ljubljana, Slovenia), Petr Šimaček (Department of Geography, Faculty of Science, Palacký University Olomouc, Czech Republic), Daniela Arsenović (University of Novi Sad, Faculty of Sciences, Department of Geography, Tourism and Hotel Management) i Mijat Kustudić (College of Management, Shenzhen University, Shenzhen, China).
Rad kongresa se odvijao u okviru 13 sekcija: Izazovi savremene geomorfologije; Klimatske promene: posledice, mitigacija i adaptacija; Izazovi savremene hidrologije; Geoekologija i zaštita životne sredine; Demografski razvoj, populaciona politika i migracije; Geoinformatika, uloga geografje u IV industrijskoj revoluciji; Ekonomska geografja, neujednačeni prostorni razvoj i globalizacija; Regionalna geografija i regionalni razvoj; Planiranje, uređenje i zaštita prostora i naselja; Geopolitički problemi i izazovi u savremenom svetu; Geografsko obrazovanje, metodika i didaktika geografje; Primena geografije u turizmu, Poster sekcija.
            Poslednjeg dana Kongresa učesnici su išli na tematski izlet i posetili ergelu “Karađorđevo”, SRP “Karađorđevo” i lokalitete Guvnište i Vranjak. Potom šetnjom kroz Bač učesnici su stigli do tvrđave Bač, nakon čije posete su produžili do manastira Bođani, a potom na jezero Provala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com