Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Merkur organizovao nacionalni simpozijum o šećernoj bolesti sa međunarodnim učešćem

Merkur organizovao nacionalni simpozijum o šećernoj bolesti sa međunarodnim učešćem

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            U petak 17. septembra 2021. godine, u 16:00h u kongresnoj sali, zgrade Termominerlanog kupatila, u Vrnjačkoj Banji, akademik prof dr Nebojša M. Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednik Republičke komisije za dijabetes, svečano je otvorio Nacionalni simpozijum „Šećerna bolest 2021: dijagnostika, terapija i prevencija“.

            U ime domaćina, svih zaposlenih i menadžmenta, na samom početku skup je pozdravio dr Svetomir Nikolić, načelnik medicinskih službi u Merkuru, izrazivši svoje zadovoljstvo što se simpozijum o dijabetesu nakon godine pauze ponovo organizuje u  Merkuru. Ispred Specijalne bolnice „Merkur”, medijima se obratila Marijana Babić Prvulović, endokrinolog, izrazivši značaj ovog skupa, čiji je cilj da se dijabetes kao oboljenje sagleda na jedan multidisciplinaran i sveobuhvatan način, kao i ргеzentovanje najnovijih trendova kada је terapija ove bolesti u pitanju. Ovogodišnji skup razlikovao se od prethodnih zbog striktnih epidemioloških mera, kao i hibirdne forme sa ograničenim brojem prisutnih i online učesnika.
            Skupu se obratio i prof. Lalić, koji je istakao svoje zadovoljstvo povodom organizacije simpozijuma kao i njegov značaj za struku i nauku. Pozdravljajući oko 60 prisutnih doktora i preko 130 online učesnika, prof. Lalić je proglasio simpozijum otvorenim.
            Cilj skupa je da se dijabetes kao oboljenje sagleda na jedan multidisciplinaran i sveobuhvatan način, kao i prezentovanje najnovijih trendova kada je terapija ove bolesti u pitanju, a održavanje simpozijuma podržali su Novo Nordisk, Sanofi, Astra Zeneca, Adoc, Salvus,  Inpharm i Swiss Nature.
            Tokom dva dana trajanja simpozijuma eminentni stručnjaci iz oblasti dijabetologije, održali su predavanja koja ističu najnovija saznanja o dijabetesa, a glavni predavač na skupu bio je prof Lalić, koji je održao dva predavanja „Terapijske preporuke u tipu 2 dijabetesa 2021: kontinuirane promene” i „Prevencija tipa 2 dijabetesa: stanje i perspektive”. Iz ostalih referentnih Univerzitetskih centara Novi Sad, Kragujevac i Niš, predavanja su održali profesori sa Medicinskuh fakulteta. Tim lekara Merkura, kao Nacionalnog edukacionog centra za dijabetes i vodeće ustanove kada je ova bolest u pitanju, bio je aktivno uključen u predavanja na teme edukacije, prevencije i terapije dijabetesa.
            Simpozijum je akreditovan pod bojem A - 1-51/21 i vrednuje se sa 5 KME poena za slušaoce.
            Značajna stavka po kojoj se Merkur razlikuje od ostalih RH centara jeste lečenje šečerne bolesti. Naime od 1976. godine u Merkuru postoji endokrinološko odeljenje za obolele od šečerne bolesti. Kroz sve ove godine posebna pažnja je pridavana usavršavanju medicinskog kadra i stvoren je jedan veliki multidisciplinarni tim lekara, sestara, terapeuta, koji su i snaga Merkura. Zahvaljujući tome 2008. godine od strane Fonda Merkur je prepoznat kao ustanova koja može da bude centar za edukaciju obolelih od šećerne bolesti, a u cilju prevencije komplikacija. Tako da svi pacijenti koji su stariji od 18 godina i na insulinskoj su terapiji mogu jednom u 4 godine, 10 dana o trošku Fonda da budu u Merkuru na programu edukacije.

Bojana Beljić, master ing. organizacionih nauka
Specijalna bolnica Merkur

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com