Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Različitost kao deo kulturne baštine

Različitost kao deo kulturne baštine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Manifestacija „Dani evropske baštine - Dani Bača 2021“, pod motom  „Kulturno nasleđe za sve - All Inclusive“, osamnaesti put je održana u ovom viševekovnom gradu  na Mostongi, na mestu njegovih začetaka, simbolu Bača i Bačke iz XIV veka - Bačkoj tvrđavi.

„Dani evropske baštine“ održavaju se u 50 zemalja afirmišući zajedničko nasleđe i poštovanje različitosti, promovišući poverenje i razumevanje, podstičući toleranciju i razmišljanje van nacionalnih granica. Ove godine ova nastojanja intenzivirana su temom „Kulturno nasleđe za sve - All Inclusive“, kojom se nastavljaju, šire i razvijaju sadržaji u cilju povećanja prisustva tradicionalno nedovoljno zastupljenih i marginalizovanih grupa u reprezentaciji i interpretaciji kultunog nasleđa.
            Od 17 - 19. septembra, uz projekciju filma kao uvertiru 11., i pozorišnu predstavu za najmlađe 24. septembra, uz animiranje velikog broja kulturno-umetničkih udruženja, priređen je dinamičan i sadržajan program „svega za sve“. Okrugli sto „Ekološka proizvodnja i prerada lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja“- razvoj ruralnog turizma, online konferencije „All Inclusive - Kulturno nasleđe za sve“, radionice: „Pripreme i oblačenja narodne nošnje“, „Prinčevi i princeze“, „Šetnje kroz srednji vek“, streličarstva, kaligrafije, izrade starih muzičkih instrumenata, rezbarenje minijatura, vajarstva, oslikavanja štitova, okloparstva, zatim likovne kolonije, sportski susreti, etno pijaca, od koncerata duhovne muzike u Franjevačkom manastiru do koncerata pop bendova i DJ-eva, deo su prebogate ponude manifestacije, započete svečanim defileom učesnika u narodnim nošnjama i organizatora centrom Bača uz tradicionalan ulaz u Tvrđavu i zvuke Hendlove „Muzike na vodi“, koji su ovaj poseban trenutak učinili još svečanijim.
            Uz intoniranje „Bože pravde“ i „Ode radosti“, himne Republike Srbije i Evropske unije, čast oficijelnog otvaranja „Dana evropske baštine 2021“ pripala je gospođi Marini Balaban, zamenici predsednika opštine Bač:
            - Tema ovogodišnje manifestacije: „Kulturno nasleđe za sve“, u potpunosti odgovara kako geografskom položaju tako i nacionalnom miljeu Bača. Naši reprezentativni spomenici kulture iz srednjeg veka mnogo govore o našim sugrađanima koji vekovima žive u multikulturalnoj i tolerantnoj sredini koja zbog svoje specifičnosti utiče na pojam materijalnog nasleđa kao svojevrsnog bogatstva različitosti. Svi mi, rođeni na teritoriji Vojvodine, znamo kolika blaga krije ova sredina. Srećni su oni rođeni u Baču i njegovoj okolini, jer su svesni vrednosti u smislu kulturne baštine na teritoriji ove opštine. U tom maniru slavimo evropske vrednosti, vladavinu prava i inkluziju na svim nivoima.
            Miroslava Paravina direktorica Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ Bač je između ostalog rekla:
            - Uz našu manifestaciju porasle su mnoge generacije dece - malih čuvara baštine, koji su kroz učešće u KUD-ovima, u radionicama, razvijala veštine, učila, družila se. U Baču je živo bogatstvo različitosti koje nesebično i uporno neguju udruženja, društva i pojedinci. Sa nama su danas i uvek, i naši sugrađani sa invaliditetom, koji nam iz godine u godinu nizom aktivnosti i učešćem u kreativno - umetničkim radionicama poklanjaju svoje viđenje kulturnog nasleđa. Danas je to jedan veliki zbir lepote i dobrote. Kulturno nasleđe može trajati samo ako ga čuvamo, negujemo i koristimo. Zato se i okupljamo ovde i pokazujemo jedni drugima šta umemo i šta smo sve naučili iz prošlosti, što nas čini ponosnim - dopunivši zvanični moto manifestacije - „Nasleđe za sve - I SVI ZA NASLEĐE“.
            Opština Bač i Turistička organizacija opštine Bač u svojstvu organizatora, sa partnerima KEK ISKON iz Bača i Kompanijom Color Media Communications, ugostili su delegacije iz Republike Srpske i BiH, predstavnike opština Bačka Palanka i Odžaci, predstavnike Stalne konferencije gradova i opština i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i dr.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com