Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Uspešno završen 88. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Uspešno završen 88. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

           U halama i na otvorenom prostoru Sajmišta, Novosadski sajam je od 18, do 24. septembra organizovao 88. Međunarodni poljoprivredni sajam, 53. Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije. Dugo čekivane priredbe priređene na tradicionalan način, okupile su male proizvođače i velike kompanije. Nastupilo je oko 800 izlagača iz 17 zemalja, organizovano je i 9 kolektivnih izložbi, uz sve do sada poznate i uobičajene segmente.

           Na priredbama u ovom terminu snažna podrška Novosadskom sajmu bili su: Češka Republika - Zemlja partner Poljoprivrednog sajma, Generali Osiguranje Srbija - Generalni sponzor priredbi i Strateški partner Novosadskog sajma, Al Dahra - Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije - Partner i Pokrovitelj, Pokrajinska Vlada, Grad Novi Sad i JP Vojvodinašume kao Zlatni prijatelj Sajma lova i ribolova.
           Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije primali su posetioce uz Digitalni zeleni sertifikat, negativan PCR ili brzi antigenski test. Priredbe je posetilo oko 40 odsto posetilaca u donosu na 2019. godinu. Od tog broja sa već pripremljenim dokumentima kroz kapije je prošlo 72 odsto posetilaca. Testiranih posetilaca je bilo 28 odsto. Utvrđeno je da je bilo 1,87 odsto onih koji su želeli da uđu na Sajam, ali im zbog pozitivnog rezultata to nije omogućeno.
Sajam su posetile brojne delegacije - gradske, pokrajinske, republičke i međunarodne.
MEHANIZACIJA
           - Samo jedan od izlagača poljoprivredne mehanizacije kaže da je zatvorio ugovore u vrednosti milion i po evra, a onih sa postignutim poslovnim uspesima ima još mnogo. Za nas je ohrabrujuće što smo organizovali bezbedan događaj i otvorili sezonu sajmova na način koji je u skladu sa ambijentom u kom živimo, i u tom smislu ćemo se brzo organizovati da već sada zaključimo neke ugovore za sledeći Sajam u maju - rekao je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.
           Mehanizatori su i ovoga puta u fokusu posetioca i većina je zadovoljna ostvarenim efektom nastupa. Jedan od sponzora i glavnim darodavaca nagrade posetiocima - Kompanija KITE DOO, na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu prodala četiri traktora i dala ponude za prodaju više od 20.
           - Dali smo i ponude za više od 30 priključnih mašina, delom zahvaljujući nezvaničnoj najavi da će Uredbom Vlade biti subvencionisano do 50 odsto vrednosti priključnih mašina, ali s datumom fakture u 2021. godini - kaže izvršni direktor kompanije Đorđe Mišković.
           Direktor prodaje Kompanije „Agropanonka“,Aleksandar  Švonja kaže da su njihov štand posećivali poljoprivrednici zainteresovani za  kupovinu i da su ovoga puta dogovorili prodaju oko 70 mašina svih modela, čije cene nisu menjane u ovoj globalnoj krizi, što se pokazalo kao prednost.
S prodajom su zadovoljni i u kompaniji MBV u Vršcu jer su prodali dvadesetak priključnih mašina.
Kompanija „Titan mašineri“ (machineri) je izložila 15 traktora, od kojih prvi put na Sajmu i dva namenjena voćarima i svi  su prodati. Takođe i desetak priključnih mašina, uglavnom plugova obrtača i rasipača mineralnih đubriva.
U „Delta Agraru“ navode da su na Sajmu prodali pet traktora, više priključnih mašina i pri zaključenju su posla oko prodaje prikolica.
 „Inter Agrar“ je sa velikim brojem kupaca započeo pregovore o kupovini mašina i ni jednog momenta nisu zažalili što su u ovom „neobičnom“ terminu nastupili na Sajmu.
Zadovoljstvo interesovanjem potencijalnih kupaca naglašavaju i u Kompanije RTI.
Kompanija „Majevica-servis“ u Bačkoj Palanci, jedini izlagač domaće poljoprivredne tehnike je za prva četiri dana Sajma od 50 mašina prodala 45 mašina iz svakog izloženog segmenta, i zabeležila još hiljadu upita zainteresovanih kupaca.
I iz Kompanije „AgroTech“ u Trešnjevcu naglašava da je najveći deo izloženih mašina i prodat.
Kompanije ITN Agrotech izložilila je skupe mašine od kojih su prodati telehenderi i prskalice, a nekoliko kupaca je i kaparisalo traktore.
IZLOŽBA STOKE
Živi eksponati izloženi na Izložbi stoke takođe su privukli intesovanje kupaca pa je od 60 krava koje su izložene na štandu Udruženja „Agroprofit“, kupce pronašlo deset grla. Dva najveća izlagača muznih krava - PG Maglić i PG Dmitrović prodali su sva grla koja su imali - devet junadi, a ostali izlagači su pronašli potencijalne kupce s kojima u pregovori o prodaji većeg broja grla u toku.
Uzgajivači koza, među kojima su gazdinstva Matić i Agatović, na Sajam su došli da pokažu kakva grla imaju i da osvoje trofeje, ali je bilo i mnogo zaintresovanih za saradnju.
Među izlagačima ovaca, najzadovoljniji je Živorad Živković koji je svih 16 izloženih grla prodao, po prosečnoj ceni od 300 do 500 evra po grlu.
Na štandu PG Petrović kažu da su prodali 22 izložena grla po ceni od 250 evra i dogovorili prodaju još 20 grla s farme.
Gazdinstvo Boršoš izložilo je 24 već prodata grla, a na Sajmu su prodata dva ovna po ceni od 1.000 evra. Sklopljeni su poslovi i najavljeni izvozi za BiH, Makedoniju i Mađarsku.
Bik Miško težak 2000 kg, atrakcija Sajma nije prodat. Vlasnik Dušan Pribaković kaže da je ponuđena sjajna svota, ali da je on odlučio da Miška zadrži.
Dan stočara, četvrtak, 23. septembar, održan na Manježu Novosadskog sajma bio je prilika da se nagrade i prikažu najbolja grla, dok su preponska takmičenja i javna ocenjivanja goveda i konja bili atrakcija za posetioce.
IZLOŽBA ORGANSKIH PROIZVODA
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pokrovitelj Najveće Nacionalne izložbe stoke i ove godine je organizovalo i podržalo Izložbu organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“ i zanatskog piva, na kojoj su predstavljeni proizvodi sa dodatom vrednošću, koji pre svega ispunjavaju zahteve u pogledu bezbednosti i kvaliteta.
Izlagači na Izložbi organskih proizvoda ostvarili su niz kontakata, pa je za proizvode firme „Suncokret” u Hajdukovu zainteresovano nekoliko veleprodaja, a Vojvođanski klaster organske poljoprivrede privukao je nekoliko potencijalnih novih članova.
Proizvođači zanatskog piva na ovoj priredbi dogovorili su učešće na nekoliko manifestacija i festivala, mnogo stalnih dostava na kućnu adresu, a razgovarali su i sa predstavnicima više ugostiteljskih objekata o plasmanu kraft piva. Tokom priredbe natočili su više od 500 litara piva
LOV I RIBOLOV
Na štandu Balkan Hunter prodata je najskuplja puška koja, s kompletnom opremom, košta 70.000 evra a, prodali su još i dvadesetak pušaka, glatkih i olučenih cevi, od kojih deset turskih i desetak “bergara”, kao i dva pištolja marke „štajer“.
Na štandu firme Stepski soko prodato je 6.000 komada municije - sačmarskog programa, kao i oko 100 kilograma sačme.
Na štandu Kapriola prodata su dva najskuplja štapa Šimano po 80.000 dinara, a dobro je išla prodaja i druge opreme i pribora.
U Firmi TRAVAR DOO kažu da su sklopili ugovore s nekoliko radnji iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije s kojima do sada nisu sarađivali, kao i da je prodato više od 150 komada štapova, među kojima tri najskuplja, koji koštaju 62.000 dinara.
Za zaštitnu i radnu odeću firme ALBO U Beogradu za četiri dana obavili su tridesetak razgovora o distribuciji proizvoda.
Na štandu Super Tane, Novi Sad, prodato je nekoliko desetina hiljada komada municije i 15 pušaka, a dok je ponuda odeće za lov i ribolov na štandu Grof MBM, Petrovac na Mlavi privukla mnogo kupaca.
SAJAM EKOLOGIJE
Organizovane su radionice, prezentacije i igrice za decu -  edukacije dece na teme u vezi sa ekologijom, zaštitom životne sredine i reciklažom. Deca su pravila igračke i predmete od reciklabilnog materijala, koji će kasnije poslužiti i za postavljanje izložbe.
Tokom Sajma, volonteri udruženja su kroz ankete pokušali da saznaju koliko su posetioci ovih priredbi ekološki osvešćeni i upoznati sa temama iz oblasti zaštite životne sredine.
Za radionice su izuzetno bili zainteresovani i odrasli. Programe su organizovale pokrajinske i gradske institucije i razna udruženja.
KOLEKTIVNE IZLOŽBE
Izlagači koji su nastupili na kolektivnim izložbama zadovoljni su nastupom, pa su privrednici iz Mađarske imali više od 130 relevantnih kontakata, od  kojih se očekuje potpisivanje ugovora, dok samo jedan od izlagača koji se predstavio na holandskom štandu ostvario je 20 kontakata i nastavak razgovora zakazao za dane nakon priredbe.
I nastup banaka privukao je mnogo zaintresovanih, pa je NLB Banka dnevno  imala i pedesetak zahteva za kredite od 5.000 do 100.000 evra i to uglavnom za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, a veliko je intresovanje za kredite bilo i na štandu OTP  banke.
Na štandu „Prokić” u Mačvanskoj Mitrovici, proizvođača poljoprivrednih mašina i oprema imali su puno kontakata, a nadaju se da će uskro doći do saradnje i s kompanijama u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Egiptu.
VEČE ŠAMPIONA
Na Večeri šampiona uručen je 21 Veliki šampionski pehar, 6 specijalnih priznanja, Novinarska nagrada Petar Davidović, 17 nagrada Najbolji u argrobiznisu i jedna titila Apsolutnog lidera 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma - koja je pripala firmi FPM Aagromehanika DOO, Boljevac.
Priznanja su uručena u Kongresnom centru „“Master” Novosadskog sajma koji je tokom septembarskih priredbi bio mesto održavanja Dana voćara, poslovnih susreta, stručnih skupova, okruglih strolova, prezentacija…
U Hali „Master Novosadskog sajma održan je Peti Gastro kup Srbija. Najveće je i najprofesionalnije kulinarsko takmičenje u Srbiji je okupiti profesionalne kuvare seniore i juniore iz Srbije i sveta, sa ciljem da se promoviše, populariše i unapredi kulinarstvo.
POKLON-IGRA
Dejan Filipović iz Inđije je dobitnik u traktora „belarus 82.1“, koji je darovala Agropanonka u Poklon igri za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Dobitnik pneumatske sejalice SAKALAK D, koju proklanja firma MBV je Milica Šijaković iz Bačkog Novog Sela, a Jonel Kerčoban, Nikolinci, opština Alibunar sa Sajma će odvesti prikolicu PALAZOGLU istog darodavca. Traktorsku kosilicu „john deere X350R“, koju je poklonila kompanija KITE DOO, koristiće Toplica Stanojević, Rutavac, opština Aleksinac.
NAGRADE NOVOSADSKOG SAJMA
Novinarsko priznanje Novosadskog sajma, „Petar Davidović“. Dodeljuje se za kontinuirano praćenje i afirmaciju aktivnosti Novosadskog sajma, a ove godine to priznanje je osvojio list „Poljoprivrednik“, prvi put objavljen 2. decembra 1956. godine. Slavi 65 godina, a slaviće nadamo se i ovo uvaženo priznanje Novosadskog sajma.
U želji da se i posthumno zahvali nedavno preminulom fotoreporteru Jaroslavu Papu (1957-2021) koji je beležio istoriju Novosadskog sajma nepunih 30 godina, ali i veličanstvene fotografije prirode, pre svega u Vojvodini, na Novosadskom sajmu je priređena izložbu 30 tematskih fotografija UMETNOST TRENUTKA (Sajam - priroda Vojvodine - Grad Novi Sad). Jaroslav jeste bio umetnik fotografije i to je bio još jedan povod da Novosadski sajam ustanovi priznanje koje će nositi njegovo ime i koje će se od sledeće godine dodeljivati fotografima i fotoreporterima. To, međunarodno priznanje za najbolju fotografij, dodeljivaće se jednom godišnje, u vreme Sajma lova i ribolova.
           Kao i obično, prilikom prikupljanja podataka istaknuto je da su mnogi poslovi u završnoj fazi razgovora.

Izvor: Novosadski sajam

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com