Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Drugi Dan voćara na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Drugi Dan voćara na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Međunarodni Dan voćara ustanovljen u vreme 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, imao je za cilj sagledavanje stanja ove grane poljoprivrede iz različitih uglova, unapređenje voćarske kulture u kojoj Srbija ostvaruje značajan devizni priliv. Razlog organizovanja ovakvog događaja bio je da poljoprivrednici iz prve ruke dobiju informacije o merama podrške Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao i da se bliže upoznaju sa povoljnim kreditnim linijama Garancijskog fonda Vojvodine, Razvojnog fonda Vojvodine, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede itd.

    Jedna od osnovnih ideja Privredne komore Vojvodine (PKV), inicijatora Drugog Dana voćara, u četvrtak 23. septembra, u vreme 88. Sajma poljoprivrede, bila je usklađivanje mera njihovih donosilaca sa potrebama poljoprivrednih proizvođača, radi unapređenja održivosti ovog koncepta.
    Boško Vučerević, predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV), kojem je pripala čast da otvori ovogodišnji skup, u čijoj organizaciji je osim PKV učestvovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, izašao je sa konkretnim ciframa:
    - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kada je reč o prometu poljoprivrednih proizvoda za prvih sedam meseci, zabeležen je ukupan promet od oko 3,2 milijardi evra; odnosno 2,3 milijarde je izvoz poljoprivrednih proizvoda, tj. 250.000 tona, koje su donele oko pola milijarde evra (16 - 17% ukupnog izvoza). U Vojvodini spoljnotrgovinski promet je na nivou od 1.6 milijarde evra, od toga 1,1 milijardi čini izvoz u kojem prednjače kukuruz, pšenica, šežćer, hrana za životinje - rekao je gospodin Vučurević. Takođe je objasnio, da su ovaj dan obeležila tri panela: finansiranje voćarstva, kako podići kvalitet i efikasnost voćarske proizvodnje i panel koji se odnosio na prodaju. U tom smislu, PKV je obezbedila prisustvo predstavnike velikih trgovinskih lanaca koji su, zajedno sa voćarima, razgovarali o problemima na tržištu i načinu kako povećati njihovu prodaju.
    Mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma naglasio je izuzetnu važnost ovog događaja kao redovnog programa na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, nakon Dana stočara, koji se godinama unazad održava svakog četvrtka:
    - Dan voćara, kao jedan značajan sajamski događaj je logičan sled prethodnih aktivnosti i mi ćemo tim tragom u nekim narednim manifestacijama napraviti specijalizovane događaje za povrtare i druge segmetne poljoprivrede. Voćarstvo beleži rast, ali ima i poteškoća. Jako je dobro da se sretenemo na relacijama predstavnika proizvođača - vlasti - struke i da se na ovaj način čitav sektor unapredi što je u krajnjoj liniji i funkcija sajma.
    Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  je tom prilikom izjavio da je voćarstvo prethodnih nekoliko godina u Srbiji doživelo ekspanziju i da su ovu godinu obeležili rekordni prinosi, dobre cene posebno jagodastih voćnih vrsta, ali i elementarne nepogode, poput mrazeva i grada. Kako bi postignuća bila što pozitivnija Ministarstvo poljoprivrede je izašlo zaokruženim konceptom podsticaja od podizanja zasada do izgradnje prerađivačkih kapaciteta; tu je i IPARD program, posebno mere 1 i 3; Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda. Državni sekretar je pomenuo rad tri naučno-istraživačke institucije: Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i Instituta za voćarstvo u Čačku, na izradi strateškog dokumenta - Reonizacija voćarske proizvodnje u Srbiji, koji će omogućiti da u perspektivi, prema preporuci nauke, Ministarstvo svojim podsticajima utiče da se zasadi određenih voćnih vrsta podižu tamo gde za to postoje najbolji uslovi da se proizvede i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu voće koje će biti konkrentno na domaćem i ino tržištu.
    Prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univeziteta u Novom Sadu, osvrnuo se na pozitivne i negativne rezultate ove godine: izostajanje roda pojedinih voćnih vrsta zbog mrazeva i prosečan rod drugih voćnih vrsta. Izdvojio je rast cena repromaterijala koji će negativno uticati na proces voćarske proizvodnje u ovoj i narednim godinama.
    - Poručio bih svim poljoprivrednim proizvođačima da iskoriste povoljnost značajnih kreditnih sredstava koja mogu da se povuku od strane banaka, Garancijskog fonda, Fonda za razvoj poljoprivrede, Fonda za razvoj poljoprivrede na nivou Pokrajine, tako i posebnih linija na nivou opština i Republike. Mislim da je ovo prilika da kada imamo kreditna sredstva na niskom nivou, planiramo svoje investicione zahteve. U narednih nekoliko godina, po okončanju epidemije, realno je očekivati porast kamata čime će ta sredstva biti znatno skuplja.
    Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, je tom prilikom rekao da je sajam jedno od mesta na kojem se sagledavaju problemi, čuju primedbe i načini na koje nadležne institucije mogu da pomognu, kako u voćarstvu tako i drugim granama poljoprivrede.
    - Sredstava ima. Program Ministarstva koji se odnosi na vinogradarstvo i voćarstvo je u završnoj fazi i ovih dana očekujemo rang listu. Javni poziv koji se odnosi na unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća od strane Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke biće nastavljen i sledeće godine. Ono što Srbiji nedostaje su preradni kapaciteti. Proizvodimo dobru sirovinu međutim, nemamo zatvoreni proces proizvodnje i na tome moramo da radimo u budućnosti - zaključio je Bogićević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com