Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Poseta privredne delegacije Koruške Privrednoj komori Vojvodine

Poseta privredne delegacije Koruške Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Privredna delegacija Koruške, na čelu sa predsednikom Privredne komore Koruške Jirgenom Mandlom,  posetila je Privredu komoru Vojvodine.

            - Privredna komora Vojvodine kao mesto okupljanja privrednika i razmene ideja, kreiranja kvalitetnijeg privrednog ambijenta i danas , na naše veliko zadovoljstvo domaćin je ovog skupa, na kome će privrednici AP Vojvodine i Austrije dati glavni doprinos i razgovarati u cilju poboljšanja privredne saradnje - istakla je Kristina Đogo iz Privredne komore Vojvodine.
            Austrija je među zemljama koje prednjače po broju investicija u Srbiji, gde trenutno posluje preko 400 austrijskih kompanija, a zaposleno je više od 20 000 ljudi. Međusobna razmena između Austrije i Srbije beleži kontinuirani rast, a značajnu ulogu u tome imaju i kompanije koje posluju u AP Vojvodini. Ukupna spoljnotrgovinska robna  razmena AP Vojvodine i Republike Austrije za prvih osam meseci ove godine iznosila je 297,1 milion evra - što je 34, 5 % ukupne razmene između Republike Srbije i Republike Austrije .
            - Jaka Privredna komora može umnogome da doprinese jakoj privredi, a samim tim i boljitku života svih građana. Na nama je da se umrežavamo, na privrednicima da razgovaraju i prave nove poslove kako bi se celokupan ambijent poboljšao. Ne smemo zaboraviti i na našu mnogobrojnu dijasporu koja živi u Republici Austriji, kao ni na skoro 2000 studenata koji tokom studija žive u Austriji - podsetila je Đogo.
            Ambasador Republike Austrije u Republici Srbiji, NJ.E. Nikolaus Luteroti je između ostalog izrazio zadovoljstvo da je AP Vojvodina jedan od regiona sa kojim Republika Austrija ima izuzetno bliske odnose i to u raznim oblastima - istorijskim, kulturnim, ekonomskim. Ambasador smatra da je ova poseta upravo bila prilika za dalje poboljšanje te saradnje.
            - Kada govorimo o saradnji između naših pokrajina mogu da kažem da je ona dugogodišnja i vrlo uspešna, i da mi imamo veliki obim investicija kako u Republici Srbiji tako i u AP Vojvodini - rekao je predsednik Privredne komore Koruške Jirgen Mandl, naglašavajući da je u ovom trenutku za austrijsku delegaciju bilo važno da dođe u posetu vojvođanskoj komori.
            - Osnova naše saradnje jesu ovakvi skupovi i susreti na kojima privrednici imaju mogućnost da razgovaraju i otvaraju nove mogućnosti saradnje. Ono što je veoma bitno za privredu AP Vojvodine jeste da kompanije iz naše pokrajine  realizuju skoro 35 % ukupne spoljnotrgovinske razmene koju Republika Srbija ostvaruje sa Republikom Austrijom  - izjavio je šef kabineta predsednika PKV Milan Stojanov pozdravljajući skup.
            Na skupu u Privrednoj komori Vojvodine predstavnici austrijskih i kompanija iz AP Vojvodine razgovarali su o mogućnostima saradnje.
            Sekretar kabineta predsednika PKV za ekonomska pitanja Jelena Bjelanović održala je privrednicima  prezentaciju o privrednim i investicionim potencijalima AP Vojvodine.
            Skupu su prisustvovali i sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine  Mladen Petković i sekretar Udruženja usluga Branislav Mamić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com