Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Uz Vino i gitare zatvorena uspešna sezona u Keltskom selu

Uz Vino i gitare zatvorena uspešna sezona u Keltskom selu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Festivalom „Vino i gitare“ održanim u petak, 15. oktobra, Turistička organizacija opštine Inđija kompletirala je spisak brojnih događanja, i stavila tačku na ovogodišnju sezonu u Keltskom selu. Direktor TO opštine Inđija Milan Bogojević, nije krio zadovoljstvo što je i ova manifestacija prošla sa uspehom, kao i podatak da su joj podršku pružili pomoćnik pokrajinskog sekretara Milan Jarić ispred Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, i dr Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodina.

            - Zvanično sezona je bila zatvorena još 30. septembra što se tiče poseta za rad koji smo imali vikendom, onih sadržaja po kojima smo bili prepoznatljivi. Danas smo to i ozvaničili. Želeli smo to da uradimo u čast naših vinara iz opštine Inđija, sa kojima smo i dogovorili da imamo jednu manifestaciju samo sa vinima iz naše opštine, iako je mali broj manifestacija u Srbiji koji organizuju ovakav događaj samo sa vinim iz svoje opštine. Uglavnom se to organizuje za jedno vinogorje, da li je to u pitanju Fruškogorsko, Vršačko ili Šumadijsko vinogorje, itd. Uvek ističem da smo ponosni na naše vinare i želeli smo da i oni ovde, u ovom ambijentu, proslave završetak svoje berbe grožđa. Ovaj datum su oni izabrali, nije bio najsjajniji vremenski, ali tako je kod njih uvek. Danas su ipak, i pored hladnog vremena, oni proslavili svoju uspešnu berbu, a mi uspešnu turističku sezonu. Uspeli smo da obezbedimo sve uslove za to - prigodne grejalice uz svaki štand i logorsku vatru, pa je sve ipak i pored hladnijeg vremena prošlo na najbolji mogući način. Vinarima smo obezbedili prigodne štandove, a sve to pratio je i muzičko-zabavni program. Svoj doprinos dali su i mladi Inđije, obučeni u keltske nošnje, koji su i ovoga puta upotpunili vizuelni identitet događaja. Kroz Keltsko selo je prošlo nešto više od 12 hiljada posetilaca. Otežano je bilo brojanje u julu kada je bio besplatan ulaz u selo. Takođe, decu do 7 godina nismo brojali jer je to njima i bilo namenjeno - izjavio je direktor Bogojević
            Bogojević je sa ponosom istakao da turistička i vinska ponuda Inđije idu „ruku po ruku“, tačnije uzlaznom linijom i postaju sve cenjenije ne samo na ovom prostoru već i u širem okruženju.
            - O vinu se pisalo, sa vinom se pisalo, vino je isnspiracija, vino se voli, vino nije samo piće, ono je jedna vrsta kulture. Zato nije ni čudo da turisti kada nas zovu uvek pitaju gde mogu da dožive gastro-eno ugođaj, a to su takođe shvatili i naši ugostitelji i vinari, koji sve više rade na obezbeđivanju degustacionog prostora za prijem gostiju. Naša vina su svetska, o čemu najbolje govore brojna proznanja, ostvarena na raznim takmičenjima i ocenjivanjima u zemlji i inostanstvu: u Londonu, Vršcu, Sofiji, kao i epitet apsolutnog pobednika 88. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu... Među 50 najboljih fruškogorskih vina ocenjenih nedavno u Vili Stanković u Čortanovcima od strane eminentnih vinskih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, Inđija ima čak 8 etiketa.
            Direktor je izrazio zadovoljstvo da se ovom manifestacijom Inđija svrstala u red gradova koji organizuju po dve vinske manifestacije tokom godine, što će joj u budućnosti doneti prefiks - vinska.
            - Vinski turizam je potencijal koji nije samo pusta reč, već postaje stvarnost. Inđija danas ima 12 registrovanih vinarije, a očekujemo da će ih biti registrovano još nekoliko. Vinski turizam postaje jako bitan segment turizma ovog prostora. On je prepoznat od strane Oštine i Turističke organizacije, ali je još važnije da je prepoznat u širim okvirima. Tako turisti već sada, domaći i strani, uz svo kulturno-istorijsko bogatstvo i prirodne potencijale koje mogu da vide na prostoru opštine Inđija, dobijaju i priliku da osete „vinski dah“ Fruške i mi ćemo svakako nastaviti sa tom podrškom koju smo pružali vinarma. Svakako ćemo obe vinske manifestacije negovati - „Festival fruškogorskih vina“ na platou ispred Kuće Vojnovića u junu, i ovu drugu - „Vino i gitare“ u Keltskom selu, možda ne u ovom terminu, već malo ranije - zaključio je Milan Bogojević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com