Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Predstavljen program Evropske prestonice kulture

Predstavljen program Evropske prestonice kulture

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Novi Sad uveliko odbrojava dane kada će postati Evropska prestonica kulture i to kao prvi grad koji je poneo tu prestižnu titulu ispred zemlje kandidata za EU, a sada je predstavljen i veći deo programa koji će u godini titule biti raspoređen u osam programskih lukova. Pored toga što je veći deo projekata koji će biti realizovani u godini titule sada dostupan svima na zvaničnom sajtu „Novi Sad - Evropska prestonica kulture”. Predstavljanje programa „Novi Sad - Evropska prestonica kulture”: prati i video koji možete pogledati na : https://youtu.be/Q4Y912RtDaI.

            Godina titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu počinje programskim lukom „Doček”, čiji je vrhunac svečano otvaranje 13. januara 2022. godine koje će obeležiti multimedijalna predstava „Zeniteum :: 2022”, reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja će kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića. Svečano otvaranje obeležiće i velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M, kao i izložbe koncerti i performansi na više od 50 lokacija u gradu, koji će početi već 12. januara, a planirani su i za 13, 14 i 15. januar. Prethodno će već 31. decembra biti izvedena predstava „Tesla izumetnik” Srpskog narodnog pozorišta na Trgu slobode, odakle će krenuti i povorka u okviru festivala svetla „Tesla - svetlosna galerija” sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave 31. decembra i 1. januara, gde će biti u brojni koncerti.
            Programski luk „Seobe”, koji počinje na Dan grada Novog Sada, 1. februara i traje do 20. marta 2022. godine, otvara opera Srpskog narodnog pozorišta „Vladimir i Kosara”, savremenog srpskog kompozitora Stevana Divjakovića, dve velike izložbe koje prvi put na jedinstven način pričaju priču o istoriji Novog Sada –  jedna u izvedbi Muzeja Grada Novog Sada i druga u Muzeju Vojvodine uz mnogobrojne kustose. Ovaj programski luk obuhvatiće i jedinstven paviljon književnosti „Seobe duša” na Novosadskom sajmu uz izložbe, scensko čitanje knjiga, predstave, koncerte, kao i cirkuski umetnički performans, kao i brojne druge programe.
            „Budućnost Evrope” programski luk u trajanju od 20. marta do 15. maja 2022. godine, koji obuhvata programe od dece i mladih i za decu i mlade, među brojnim sadržajima predstaviće čak četiri pozorišna festivala u okviru kojih će mladi imati prilike da rade sa pozorišnim trupama iz gotovo 20 zemalja, dok će za najmlađe kroz program „Bajke budućnosti” biti ispričano čak 40 priča, sa završnicom „Guliverova putovanja” na otvorenom u izvedbi Pozorišta mladih. „Budućnost Evrope“ obuhvatiće i „Omladinski kantautorski festival” u Gradskoj koncertnoj dvorani, Festival ulične umetnosti Groovin’ u Kreativnom distriktu, izložbu i debatu „Otići ili ostati?” na Subinom platou, u Limanskom parku i druge programe.
            Žensko stvaralaštvo slavi i promoviše programski luk „Heroine” od 16. maja do 12. juna 2022. godine, gde se, između ostalog, izdvaja jedinstveni multimedijalni program „Mileva” zbog kog se renovira Muzej grada Novog Sada, umetnički festival „Vila” na Fruškoj Gori, u banji Vrdnik, međunarodni projekat „Nasleđe pokreta za oslobađanje žena” u Arhivu Vojvodine, potom „Autonomni ženski festival” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, brojne izložbe kao što su „Kolekcija Jovanke Broz” u Galeriji Matice srpske, „Iz ženskog ugla” udruženja „Češka beseda” u Sremskim Karlovcima, „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog”, kao i „Nulta tolerancija prema nasilju nad ženama – Svetsko bijenale studentskog plakata” Akademije umetnosti u Novom Sadu, u Kulturnoj stanici Svilara i druge sadržaje.
            Programski luk „Tvrđava mira”, od 17. juna do 17. jula 2022. godine, zatvoriće premijera filma „Liberta - rađanje grada“ prva filmsko-epska saga o Novom Sadu. Prethodno će u okviru tog programskog luka biti realizovana Izložba grafičkih novela o Novosadskoj raciji, organizacije Terraforming, na Keju žrtava racija, potom izložba „Medijski lavirint” Novosadske novinarske škole“ na Trgu slobode, Evropski dani jevrejske kulture u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu, „Betoven maraton” Beogradske filharmonije uz Dortmundsku filharmoniju i Slovački filharmonijski hor, kada će prvi put u Evropi u jednom danu biti izvedeno devet simfonija, takođe i „Bah maraton”, kao i performans „Biomost” galerije „Šok zadruga” na Varadinskom mostu koji će nam predstaviti ostatke novosadskih srušenih mostova.
            „Dunavsko more”, programski luk koji traje od 22. jula do 21. avgusta 2022. godine, koji se kroz kulturu i umetnost bavi ekologijom i kulturnim nasleđem Dunava, obuhvatiće izložbu „Ekoutisak“, Centra za promociju nauke, na novosadskim plažama i u Studenskom kampusu Univerziteta u Novom Sadu, projekciju filma „Dunavsko more i aktivizam kroz ekran” Udruženja za video umetnost „Videomedeja“ u Kulturnoj stanici Eđšeg, potom izložbu „Izvan centra“ galerije „Bel Art” u mestima nadomak Novog Sada, kao i koncerte „Na lepom plavom Dunavu” Udruženja „Život kao inspiracija”, koji će biti održani duž obale Dunava, ali i brojne druge sadržaje.
            „Kaleidoskop kulture”, programski luk koji se već kontinuirano četiri godine unazad realizuje, tokom 2022. godine biće održan od 1. septembra do 7. oktobra, a predstaviće programe kao što su opera Srpskog narodnog pozorišta „Karmen” na prostoru Velikog Limana, Bijenale scenskog dizajna u saradnji sa Praškim kvadrijenalom u Kreativnom distriktu, izložbu „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svestka rata” Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Festival kamerne muzike, Novosadskog duvačkog kvinteta u Irigu, Sremskim Karlovcima i Kulturnoj stanici Liman, svojevrsni „SLET – Alternativna istorija Evrope” Pozorišta mladih na otvorenom, „Design Week Novi Sad” na SPENS-u, „Noć književnosti” u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao i tradicionalni Korzo na Bulevaru Mihajla Pupina, ali i druge sadržaje.
            Programski luk koji se bavi alternativnim pokretima u kulturi, „Druga? Evropa”, od 8. oktobra do 27. novembra 2022. godine, donosi programe kao što su izložba „Uroš Predić za sve“ u Galeriji Matice srpske, na kojoj je jedan od partnera Tifološki muzej iz Zagreba, mjuzikl „Moj glas putuje” u kulturnim stanicama i centrima nadomak grada, jedinstven pozorišni festival jezičkih manjina sveta „Sinergy” u Novosadskom pozorištu, filmski festival „Merlinka – festival LGBT filmova i kulture” Regionalnog info centra, izložbu stripa „Od Nevena do Betmena”, kao i „Novosadski strip vikend” u Kreativnom distriktu, gde će biti održana i multimedijalna izložba „Suba: Novi Sad” Udruženja za promociju savremene umetničke muzike „Nove uši“, zatim još jedna multimedijalna izložba „Romski umetnički forum”, Interkulturalnog teatra III/40, u Kulturnoj stanici Svilara i druge programe.

Tokom čitave 2022. godine Novi Sad će se kao Evropska prestonica kulture predstaviti kroz više od 1500 kulturnih događaja, uz učešće oko 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, a detaljan program možete pronaći na zvaničnom sajtu „Novi Sad - Evropska prestonica kulture”.

Press NS2022

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com