Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE 22. Futoška kupusijada i promocija najkvalitetnije vrste domaćeg kupusa

22. Futoška kupusijada i promocija najkvalitetnije vrste domaćeg kupusa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Manifestacija „Futoška kupusijada“, u čast autohtone sorte kupusa kakav se uzgaja i prerađuje u Futogu, kraj Novog Sada, u mestu gde je u jednom istorijskom trenutku i nastala u ovom nekada trgovištu kraj Dunava, održana je po 22. put u subotu, 06. novembra 2021. godine. Promocija projekta ovog proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, odvija se kroz promociju privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude mesta. Priprema jela od kupusa, od kojih je nastala i knjiga recepata „Jela od kupusa“ sigurno je najatraktivniji deo manifestacije koji svake godine privuče veliki broj posetilaca. U njenoj realizaciji učestvuju: MZ, KC „Mladost“, Udruženje „Futoški kupus“ i Poljoprivredna škola sa Domom učenika.

            O ulozi autohtone sorte Futoški kupus na ekonomski i kulturni razvoj Futoga, kao i potrebi proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini, a pre svega o Futožanima, hvale vrednim domaćinima, koji umeju da dočekaju svakog gosta, jer to rade iz srca, a ovi to prepoznaju i znaju da cene, govori Miroljub Janković, predsednik Udruženja „Futoški kupus“ osnovanog u cilju očuvanja ove autohtone sorte, utemeljivača brenda „Futoški kupus“, koje kontinuirano radi na njegovoj promociji, zaštiti i očuvanju:
            - Ova manifestacija nastala je u cilju predstavljanja privrednog, kulturnog i svakog drugog potencijala brenda Futoški kupus. Geografski položaj, klima i sastav zemljišta uticali su na stvaranje ove od davnina poznate sorte, koja se prvi put pominje u turskim popisima iz 1578. godine. Nekada su na čuveni Futoški vašar stizali trgovci sa kamilama i šajkama sa Bliskog istoka, Rusije, Austrije... Futoški kupus je kroz vekove pretrpeo određene promene uslovljene klimatskim, prirodnim i ljudskim faktorima, ali je sva svoja kvalitetna svojstva zadržao do danas. Razlika između frutoškog i svih drugih kupusa je što su na jednoj strani svi ostali, a futoški na drugoj. Reč je o lekovitoj biljci, prebogatoj mineralnim materijama i svim onim korisnim za ljudski organizam, a i zec ga jako voli. Bilo koje jelo napravljeno od Futoškog kupusa dobija specifičan ukus, nemerljiv sa istim jelima od kupusa koji nije futoški.
            Od pre 12. godina sastavni deo Kupusijade je i „Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije“, u okviru kojeg se promovišu proizvođači tradicionalnih proizvoda i daje značaj očuvanju starih zanata, u cilju ponovnog oživljavanja nekada čuvenog Futoškog vašara.
            Deo ove manifestacije je i sedmi festival „Terra Madre Futog" pokreta „Slow Food'', koji okuplja male poljoprivredne proizvođače, čuvare biodiverziteta i promotere lokalnog razvoja. Tu je i Mini kupusijada koja uključuje decu iz futoških predškolskih ustanova i škola, a najatraktivniji njen deo, istovremeno mamac za publiku je nadmetanje u pripremi najboljeg jela od kupusa. Vlasniku najveće (najteže) glavice kupusa, ove godine od 12.5 kilograma, takođe je pripala odgovarajuća nagrada.
            Pretnja da ova vrsta nestane zaustavljena je radom na njegovoj zaštiti izvojevanoj 2008. godine. Dve godine kasnije Udruženje je postalo korisnik oznake geografskog porekla, a 2012. otpočela je njegova sertifikacija.
            - Zahvaljujući nekolicini entuzijasta, koji su pokrenuli celu priču, uz podršku lokalne zajednice, kao i Grada Novog Sada, ali i cele Srbije, jer je Futoški kupus nacionalni proizvod, danas s pravom i potvrdom govorimo o veoma cenjenom proizvoda u evropskim i svetskim okvirima. Sveži i kiseli Futoški kupus izvozi se u SAD, Veliku Britaniju, Australiju... Institucionalna potvrda o zaštiti porekla, omogućila je lakši pristup tržištu i animaciju kupaca koji nisu videli, ili nisu želeli da priznaju razliku u odnosu na druge vrste. Potvrda da Futoški kupus zaista vredi je što se mnogi trude da zloupotrebe njegovo ime i rade nelojalnu konkurenciju čime se nama, ali i kupcima, pravi velika šteta - objašnjava gospodin Janković.
            Veoma je teško proceniti količine proizvedenog kupusa na godišnjem nivou. Zna se da 27 proizvođača na oko 35 ha proizvode Futoški kupus, ali ove godine neke parcele neće biti ni za skidanje. Za produktere ovo je bila jako teška i nezgodna godina. Konkretne količine biće poznate krajem početkom decembra, i izvesno je da će zbog smanjenog prinosa cene biti više.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com