Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Novi Sad okom fotografa

Novi Sad okom fotografa

  • PDF

            „Novosađani, kao i svi oni koji dolaze u naš grad, mogu još uvek bezbrižno da uživaju u životu koji se odvija na ulicama pitomog grada. Njegov autentični duh još uvek je prisutan na ulicama koje pored prolaznika ispunjavaju brojni svirači, zabavljači, sakupljači, sitni trgovci i prosjaci. Ulice kojima danas zaljubljeni žure na sastanak dok iz daljine dolaze kola uz uzbunjujući zvuk sirene bile su kulise na kojima su se smenjivali protagonisti viševekovne istorije“ stoji u propratnom tekstu kataloga za izložbu fotogrfija „Novosadske ulice“, autora Darjuša Samiia.

            Izložba „Novosadske ulice“, po drugi put u adekvatnom prostoru galerije Muzeja Vojvodine, otvorio je gospodin Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, simbolično 09. novembra, na Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Selektor izložbe, Jan Valo, jedan od najzapaženijih autora u Srbiji, za ovu priliku izabrao je 67 radova 30 fotografa, koji su na jedinstven, originalan način približili slike grada, često nedostupne neiskusnim pogledima običnih građana.
            Darko Dozet, jedan od trenutno najvećih majstora fotografije u Srbiji, fotoreporter sa dvoipo decenijskim stažom, nije krio svoje zadovoljstvo izloženim radovima, među kojima su se našli i njegovi, a koji su predstavljeni publici. Osim novosadskih, među autorima (najmlađi Matija Candir sa svega 15 godina) izloženih radova našle su se i fotografije 10-tak članova Foto kluba CD13 iz Zrenjanina, kolega iz Požege, Beograda, Aleksinca, bezmalo cele Srbije, koji su napravili sjajne fotografije manje poznatog grada, što ponekad predstavlja prednost.
            - Onima koji prvi put dođu u Novi Sad glavna inspiracija je njegov centar. Autori - Novosađani, insistiraju na detaljima, inspirisani su haustorima, pogledima kroz neka okna, neke uglove koji nisu do sada viđeni. Kolega je napravio sjajne fotografije na Trgu slobode fotografisane iz kapije Vojvođanske banke, koju retko ko ima priliku da vidi, a ako je tu i prolazio nije zastao i osetio igru senki i svetla, zapazio detalje - ukrase od kovanog gvožđa. Novi Sad je lep srednjoevropski grad i da bi se upoznao ne treba ići žurnim korakom, već ponekad zastati, zagledati se u njegove fasade, osetiti duh pasaža i svega onoga što Novi Sad nudi. Kada smo raspisali ovaj konkurs, insistirali smo na tome da to ne budu tipične razglednice Novog Sada, nego upravo segmenti koji nisu lako uočljivi, niti uobičajeni - istakao je Darko Dozet.
            Foto asocijacija Vojvodine, aktivna u svim gradskim zbivanjima, po drugi put je organizovala ovaj happening. Sa radom je počela 2013. godine kao otpor procesu odumiranja ovog zanata i uverenju da svako može da fotografiše. Stajući na put ovakvim razmišljanjima, aktuelni fotografi su uključili svoje profesionalno umeće i lične talente, i uspeli da ukažu na ozbiljnost bavljenja ovim umetničkim zanatom, iza kojeg stoje srednje škole, akademije umetnisti, ozbiljna literatura, kulturna javnost. Najefektniji učinak u ovom pokretu i preokretu pojmanja značaja profesije, imale su brojne izložbe, publikacije, pre svega monografije, bez kojih se danas medijski prostor ne da zamisliti.
            - U Novom Sadu se fotografijom od Drugog svetskog rata do danas bavilo 70-tak profesionalnih fotografa, jedan mali broj koji je ostavio značajan, neizbrisiv trag. Problem ovako malog broja onih koji žive od fotografije je mala mogućnost da se izbore za svoj status, poziciju, ali se mi uporno trudimo da i ovakvim lepim događima skrenemo pažnju na naše stvaralaštvo - objašnjava naš sagovornik, podsećajući da je Novi Sad, zahvaljujući i njima, fotografima, autorima izuzetnih fotografija grada, izborio status Novog Sada - Evropske prestonice kulture. Tome je doprinela i tradicionalna izložba novosadskih i vojvođanskih fotoreportera „Objektivno“, koja će 23. decembra ove godine biti održana po deveti put, u kojoj osim fotoreportera u klasičnom smislu, učestvuju i oni koji svoje radove objavljuju u medijima, apostrofirajući fragmente, afirmišući gradsku svakodnevnicu, beležeći sporadične događaje i fenomene. Za narednu, titularnu godinu, fotografi planiraju da svojim aktivnim učešćem daju svoj doprinos kulturnim zbivanjima, ne zanemarujući kalendarom utvrđene izložbe. Za njih će to biti veliki izazov i motiv za neka nova viđenja njihovog grada u novoj ulozi.
            - Nisam čovek koji živi za lajkove, ali mi je drago kada me pohvale. Ili, kada smo pre dve-tri godine na otvaranju izložbe u Muzeju Vojvodine oborili sve rekorede po broju posetilaca. Međutim, to i obavezuje na dalje stvaranje, pružanje određenog kvaliteta koji se od nas očekuje, na koji smo našu publiku navikli - zaključio je Darko Dozet, priznajući da su najveći kritčari njihovog rada autori istih.
            Izložba „Ulice Novog Sada“ u galeriji Muzeja Vojvodine, u organizaciji Foto asocijacije Vojvodine, uz podršku Gradskog veća za kulturu grada Novog Sada, publika će moći da vidi od 09 - 19. novembra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com