Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Fotografija priča svoju priču

Fotografija priča svoju priču

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U utorak 9. novembra u 19:00, u galeriji Muzeja Vojvodine u Novom Sadu (Dunavska 37), otvorena je izložba fotografija Foto asocijacije Vojvodine pod nazivom „Novosadske ulice“, a publika će moći da je vidi u narednih deset dana.

            Priređena po drugi put, izložba je okupila 30 autora, koji dolaze uglavnom sa novosadskog asfalta, ali i cele Srbije, a Jan Valo, selektovao je 67 radova koji otkrivaju neke skrivene i manje dostupne niše grada koji će sledeće godine poneti titulu Evrpske prestonice kulture. Tim pre je pred akterima ovog događaja bio teži zadatak i veća odgovornost.
            Otvarajući izložbu, Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu između ostalog je rekao: - Ovo je jedinstvena izloba koja predstavlja život u našem gradu. Eminentni autori su na specifičan način predstavili niz kadrova određenih sekvenci iz novosadske svakodnevnice. S druge strane saradnja Asocijacije fotografa i Muzeja Vojvodine čini dodatni značaj ove izložbe. Drago mi je što su organizatori izabrali baš današnju datum, 9 novembar, kada Novi Sad obeležava Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.
            Gospodin Rožić je takođe istakao da Gradska uprava za kulturu od donošenja Strategije kulturnog razvoja 2016. godine, trezveno razmišlja o razvoju kulture i pokreće određene mehanizme kako bi izašla u susret svim akterima na lokalnoj sceni, podrazumevajući kako samostalne tako i slobodne umetnike, organizacije iz oblasti kulture, ustanove kulture.     
            Komparacije radi, podsetio je da je pre 2016. godine postojao samo jedan konkurs preko projeknog finansiranja za davanje podrške kulturnoj zajednici, a danas ih postoji sedam, kojima je obuhvaćen veći broj segmenata i obezbeđen prostor za podršku svih učesnika na kulturnoj sceni grada.
            - Da li su i koliko radnici u kulturi zadovoljni, to je više pitanje za njih, ali je neosporno da Gradska uprava za kulturu traži način kako da podrži sve ono što je kvalitetno na polju kulture u našem gradu – dodao je gospodin Rožić.
            Idući u susret 2022. godini član Gradskog veća je obavestio da je za 13. januar zakazano otvaranje najvećeg evropskog projekta u oblasti kulture.
            - Veliko je zadovljstvo svih nas koji smo učestvovali u tom procesu. Mi smo prvi grada sa tom titulom države koja nije članica EU. Imajući tu prestižnu titulu u svojim rukama spremni smo da realizujemo sve programe zacrtane našom Aplikacionom knjigom  „Novi Sad 2021“ i nadam se da građani vide šta smo uradili na infrastrukturi u prethodnom periodu, koliko smo novih prostora otvorili upravo za potrebe realizacije kulturnih programa. I ova izložba fotografija takođe je važan deo mozaika koji čini Novi Sad Evropskom prestonicom kulture – podvukao je Dalibor Rožić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com