Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Dan PINOLEA - dobra vinska priča se brzo širi

Dan PINOLEA - dobra vinska priča se brzo širi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Na Svetski dan mladog vina, tećeg četvrtka novembra, Vinarija VINUM priređuje feštu u čast PINOLE-a, mladog crveog vina od sorte Pinot Noir-a, sa blagim notama višanje, slatkog od jagoda i džema od šljiva.

            Već prve, 2017. godine došlo je puno prijatelja vinarije i vina da podrže taj događaj. Poslednje dve godine, ovaj Dan se obeležava u najjužem krugu vinarije, jer važno je zadržati tradiciju, koja se jednom prekinuta teško obnavlja.
            - Sledeće godine će sigurno biti i druženja i gostiju - optimističan je Jovica Urošević, enolog vinarije VINUM, „krivac“ za to što se dobar glas o vinima iz vinarije VINUM sve dalje čuje. U prilog takvih predikcija ide činjenica da je za prvi Dan PINOLE-a bilo pripremljeno 600, pre tri godine 800, a da se za sledeću priprema 1.000 boca. Na pitanje da li je to dovoljno, Jovica Urišević odgovara potvrdno jer, ovo je vino napravljeno da traje do kraja tekuće godine. Tehnologijom karbonske maceracije dolazi se do vina lagane strukture i lepršave aromatike, ali bez mogućnosti za duže starenje. PINOLE je vino koje se pije odmah.            Idejom o obeležavanju Dana PINOLE-a vlasnk vinarije, dr Milan Ubavić, zarazio je svoje saradnike. Od tada se u vinariji ovaj Dan slavi kao praznik novog vina - SVATOVCA, koji je već prve godine naišao na jako dobar odziv i odlične komentare publike. U vinariji pretpostavljaju da je razlog tome vino bez mnogo tanina, lagane strukture, aromatično i lako za piće. Ukratko: elegantno, blago slatko, voćno vino. Međutim, tome treba dodati autentičnost ambijenta vinarije u vinskom Sremu, u kojoj je kontakt sa publikom kreiran na osnovu brojnih iskustava pažljivo „prikupljanih“ po najprestižnijim vinarijama poznatih vinskih regija u svetu - uljudne spontanosti primerene našem mentalitetu, koju prefinjena vinska publika ume da oseti.
            U Vinumovom vinskom podrumu nalaze se vina: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Bermet, Rose, Grašac beli, Frankovka, Mustra, Pinot Noir. Tražena i nagrađivana. Pomenimo najnovija priznanja: Sauvignon (2020) i Mustra (2020) svrstana u 50 top vina Fruške gore, Chardonnay osvojio veliko zlato (96,5 poena) u kategoriji za najbolje belo vino od internacionalne sorte na ocenjivanju vina Saveza vinara i vinogradara; na Balkan International Wine Competition, BIWC 2021, održanom u Skoplju, penušavo vino Dina (2018), prvo vino rađeno od sorte Grašac beli, proglašeno je za najbolje vino Srbije.
            - Penušavac je jedna od novina vinarije VINUM, i rađeno je u seriji od 1.000 boca. Pošto je bio prvo penušavo vino iz ove vinarije nismo želeli da preteramo sa količinama što se ispostavilo pogrešnim, zato što smo pri kraju. Planiramo novu seriju od 2.000 boca i za godinu dana izaćićemo na tržište sa prvom šaržom - rekao je gospodin Urošević, dodavši da je ovo vino prvi put našoj publici predstavljeno 15. maja, na manifestaciji u vinariji VINUM -Dan Grašca, prvi put održanom ove godine, a u cilju promocije sorte koja se na Fruškoj gori pominje od početka XIX veka, kao i promociji dva VINUMOVA noviteta, Dina 2018 - prvog penušavog vino od Grašca rađenog šampanjskom metodom, i barikiranog Grašca 26A 2019, „etikete sa adresom“, odnosno brojem kuće u kojoj se vinarija nalazi.
            Milena Zakarić, menadžer u turizmu, somelijer, zadužena da se proizvedeno što bolje plasira na tržište, ove godine je, zahvaljujući novitetima, imala jako puno posla:
            - Prodaja je bila sjajana s obzirom na situaciju i ograničene mogućnosti za promociju, ali mi imamo toliko dobra vina da se prodaju sama. Gosti ciljano dolaze u vinariju da kupe vina, bez prethodne degustacije, jer negde su od nekog čuli o njihovom kvalitetu. Posetio nas je i jedan Zagrepčanin, posebno zainteresovani za tri linije Grašca: bazni, premium, penušavac, isprovociran recenzijom Saše Špiraneca, iskusnog međunarodnog sudiju iz Hrvatske. Sredinom novembra ove godine imali smo priliku da na Velikoj izložbi vina od regionalnih autohtonih sorti grožđa - REGIONALA 2021., u velikoj dvorani hotela Metropol Palace u Beogradu, predstavimo VINUM Grašac i Frankovku, i oduševljeni smo fantastičnim odzivom i reakcijom publike na naša vina. Efekat učešća odrazio se na povećanje prodaje od strane nekih starih i mnogo novih vinoljubaca, koji pristižu. U svemu tome imali smo pomoć našeg kolege, Milana Radovića, direktora prodaje vinarije VINUM.
            Istrajavanje na održavanju kvaliteta klasičnog vinskog programa, na koji je publika već navikla, i paralelan rad na novitetima, odlika su ove vinarije, ali stvaran razlog njenog uspešnog rada, koji se reflektuje i na kvalitet vina, zapravo je odlična saradnja ovog složnog tima u kojem se uvažava mišljenje svakog, a odluke donose dogovorom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com