Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Nova slikarska kolonija EKO ART KAMP na Stražilovu

Nova slikarska kolonija EKO ART KAMP na Stražilovu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Stražilovo (321 m n.v.), nedaleko od riznice srpske kulture, Sremskih Karlovaca, varošice u čijoj je Gimnaziji učio veliki srpski pesnik Branko Radičević, koju je opevao u svojim pesmama i odabrao za večni počinak, danas je jedno od najfrekventnijih turističkih izletišta Fruške gore.

            Prepoznavši veliki potencijal ovog mesta Dejan Čavić, direktor Produkcijske kuće „ScoMediaSco“ doo, autor širom regiona poznatog projekta „Kuhinjica“ baziranog na promociji gastro specijaliteta, pre  nekoliko godina je uređenjem Eko kampa podigao atraktivnost ovog mesta, a svoje ideje nedavno zaokružio projektom gastro-rekreativnog centra, u neposrednoj blizini kampa, na samom ulasku u Nacioalni park „Fruška gora“. Prostor namenjen multimedijalnim dešavanjima otvorila je EKO ART KAMP slikarska kolonija, koja je u intervalu od 08. do 13. novembra 2021. godine okupila više od 10 umetnika pružajući im vrhunske uslove i atmosferu, inspirišući ih jesenjim pejsažom  i koloritom  Stražilova.
            U ulozi organizatora, gospodin Čavić se sa svojim prijateljom, poznatim umetnikom iz Novog Sada, Radulom Boškovićem, kao umetničkim direktorom, upustio u ovu predivnu avanturu.
            - Imao sam slobodu da kao umetnički organizator, vođen respektom prema svojim kolegama, uputim poziv slikarima iz bezmalo svih krajeva Srbije, koji će odgovoriti na izazov kao umetnici i kao ljudi. Učesnici slikarske kolonije na Stražilovu bili su:  Danilo Vuksanović, Milan Pivnički i Radule Bošković kao selektor i učesnik, iz Novog Sada, Tatjana Blagojević, Olivera Protić i i Slavoljub Slava Radivojević iz Beograda, Dragan Bartula iz Loznice, Zorica Đorđević iz Paraćina, Dejan Deki Milivojević iz Jagodine, Jovica Panić iz Rume i Aleksandar Dević iz Niške Banje. Slikarka Jovana Popović  iz Sremskih Karlovaca, Borivoj Popržan, Zoran Tairović i Snežana  Mandić iz Novog Sada, bili su u svojstvu  pridruženih umetnika, tzv. gosti-domaćini, koji su bili snažna podrška ostalim učesnicima, a bez obaveze stalnog borakvaka na koloniji. Zadatak umetnika  bio je da naprave po jednu sliku dimenzije 80x65. Potpuno autorski i personalno različiti, ali kompatibilni, od prvog dana, umetnici koji uglavnom nisu ranije sarađivali, zahvaljujući uslovima i ambijentu moderno dizajniranog objekta, sa prelepim pogledom na prirodu, adrenalin parkom, ali i obližnjih Sremskih Karlovaca, učinili su boravak inspirativnijim i uzbudljivijim. Smeštaj je bilo organizovan u Vili „Prezident“ u kojoj je vladala domaćinska atmosfera, a svakom umetniku je bila obezbeđena zasebna soba. Prijatno druženje uz rad, razmenu iskustava, pesmu i šalu je urodilo plodom, izvanrednom kolekcijom slika - istakao je umetnik, ne zaboravljajući da pomene vrsnog kuvara Aleksu i dve dame, Danijelu i Katarinu koje su svo vreme bile domaćinska podrška umetnicima, trudeći se da im učine boravak i rad ugodnijim.
            Gospodin Bošković, zadovoljan prvim EKO ART KAMP-om na Stražilovu prokomentarisao je:
            - Okupljanje je počelo u ponedeljak, a rad i druženje su trajali do subote. U toku boravka organizovali smo posetu Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu, gde nam je domaćin bio kolega Danilo Vuksanović. Slikarska kolonija je imala veliku podršku Turističke organizacijeVojvodine (TOV), Turističke organizacije Sremskih Karlovaca (TOSK), kao i Opštine Sremski Karlovci. U Bermet Vili, smeštenoj u centru Karlovaca, ugostio nas je Aleksandar Saša Stojkečić, predsednik opštine  Sremski Karlovci. Za kulturološki obilazak Sremskih Karlovaca: od Kapele mira, Patrijaršijskog podruma,  Saborne crkve Sv. Nikole, do Spomen biblioteke najstarije srpske gimnazije, imali smo obezbeđenog profesionalnog vodiča.
            Prostor koji će oplemeniti slike, namenjen je i drugim kulturnim i društvenim sadržajima. U planu je da se likovna kolonija EKO ART KAMP ubuduće održava dva puta godišnje, jednom u prolećnom terminu, poslednjeg vikenda u maju, drugi put u jesenjem, drugog vikenda u novembru.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com