Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back HRANA I PIĆE VINO 14 godina obeležavanja Mačkovog Dana mladog Portugizera

14 godina obeležavanja Mačkovog Dana mladog Portugizera

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Zahvaljujući Portugizeru, Irig je 19. novembra bio najsvečarskiji grad u Vojvodini sigurno, možda i u celoj zemlji. Kada je 2009. godine, Sava Jojić, vlasnik i direktor iriške vinarije „Mačkov podrum“ došao na ideju da Svetski dan mladog vina, zaživi i na našem prostoru, uradio je to ne iz želje da se pominje kao njen rodonačelnik, već kao svojevrsnu kampanju kojoj će se priključiti što više vinara sa vizijom afirmacije mladog vina.

            Posle 14 godina uspešne promocije, prvih deset u Zmaj Jovinoj ulici u centru Novog Sada, poslednje četiri na Trgu u Irigu koji nosi ime Vinski, gospodin Jojić, nesmanjenim žarom istrajava u svom nastojanju. Ne uzalud. Sve više je onih vinarija diljem Srbije, koje trećeg četvrtka novembra otvaraju vrata svojih vinskih podruma hvaleći se svojim prvim vinom iz ovogodišnje berbe. I ovim gestom srpsku vinsku scenu upisali u bedeker svetske vinske kulturno-turističke naracije.
            Zašto Portugizer?
            - Portugizer je jedna od najranijih sorti grožđa na našim, fruškogorskim padinama i kao takva najpogodnija je za proizvodnju mladog vina koje mora da bude završeno vrlo brzo - objašnjava gospodin Jojić dodajući, da se mlada vina prizvode metodom karbonske maceracije. Putem ove tehnologije čuva se njihova svežina, voćni kvalitet, a grubi tanini se ne izdvajaju iz pokožice grožđa. Ono što je najvažnije, vina su spremna za degustaciju dva do dva i po meseca nakon berbe grožđa. Ove godine berba Portugizera je kasnila desetak dana, ali se to nije odrazilo na kvalitet vina. Štaviše, u vinariji su izuzetno zadovoljni što svojim sugrađanima mogu da ponudimo jedno lepo, sveže vino, kao najavu godine koja će biti upamćena po dobrim vinima.
            „Mačkov Dan mladog Portugizera" je privredno-turistički i kulturni događaj a ceremoniju otvaranja bureta mladog vina uz svečanu pratnju vinskih vitezova, i samu degustaciju, prati promovisanje viteza vinskog viteškog reda, odabir najlepše vinske pesme, kulturno-umetnički program. Ovogodišnji novopromovisani vitez bio je Srđan Dinčić, stand up komičar, a u izboru najlepše pesme, kao i svake godine, pomogla je „Iriška čitaonica“. Na Vinskom trgu u Irigu mogli su se probati i sremački specijaliteti, suvomesnati proizvodi i kolači.
            Razumejući značaj ovog događaja za grad i Srem uopšte, organizaciju manifestacije pomogla je Opština Irig.
            I da ne bude zabune. Poseban po svemu, od 2019., gospodin Jojić je odlučio da, prateći obaveze i mogućnosti lokalnog stanovništva i njihovih gostiju, pomeri ovaj vinski praznik za jedan dan i tako Svetski dan mladog vina, umesto četvrtka, obeleži dan kasnije, kako bi se pobornici ovog praznika mogli, nakon radne sedmice, opuštenije družiti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com