Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Četvrti Regionalni poslovni forum održan u Privrednoj komori Vojvodine

Četvrti Regionalni poslovni forum održan u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U Privrednoj komori Vojvodine održan je Četvrti Regionalni poslovni forum. Na inicijativu Skupštine evropskih regija forum je pokrenut pre četiri godine, i ove godine organizovali su ga zajedno sa Skupštinom AP Vojvodine, Pokrajinskom  vladom, Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine, Evropskom preduzetničkom mrežom i Fondom Evropski poslovi.

            Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je ovaj dan veoma značajan jer je potvrda ispravnosti politike saradnje, traženja partnerstva, rešenja i svega onoga što nas čini boljim i snažnijim.
            - To nas dovodi do našeg Četvrtog Regionalnog poslovnog foruma , koji nam je poverio AER. AER nam je poverio organizaciju Foruma na tri godine i sada smo se dogovorili da ćemo ga organizovati i naredne tri godine, jer su u nama prepoznali odanog partnera. Koliko smo uspeli u svojim namerama pokazuje činjenica da je ovaj Forum najveći do sada, što ga čini u ovoj godini najprestižnijom manifestacijom koja je organizovana od strane pokrajinskih institucija. To potvrđuju brojke - na Forumu su  prijavljeni učesnici iz 35 zemalja sa 4 kontinenta , 69 regija i 230 učesnika - potvrdio je Pastor.
            Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da su među  skoro 250 prijavljenih pored kompanija i Razvojne agencije, Privredne komore, Ambasade, klasteri što može da multiplikuje broj učesnika i na više od 1000.
            - Cilj Foruma je svakako povezivanje naših privrednika, uključivanje naših kompanija u međunarodnu podelu rada. Trudimo se d i na ovakakv način omogućimo privrednicima da se povežu i  ostvare rezultate. Ti rezultati  pokazuju da je za prvih devet meseci spoljnotrgovinska razmena AP Vojvodine ostvarena je u vrednosti od 11, 6 milijardi evra, što je 30 % više u odnosu na prethodnu godinu , a za 23% više u odnosu na pretkriznu 2019. godinu. Ovakvom sinergijom institucija možemo ostvariti samo još bolje rezultate - rekao je Vučurević.
            Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić naglasio je da je cilj današnjeg Foruma povezivanje privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine sa privrednim subjektima iz regiona i sveta.
            - Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj je ove godine predvideo sredstva i investirao 300 miliona dinara u mere podrške privrednom razvoju, a jedan od prioriteta Pokrajinske vlade je privredni razvoj, o čemu govori podatak da će sledeće godine samo kroz Pokrajinski sekretarijat biti investirano 660 miliona dinara u mere privrednog razvoja – najavio je pokrajinski sekretar.
            Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj smatra da će država Srbija svojim infrastrukturnim projektima značajno uticati na rast BDP-a.
            - I dalje postoji prostor za rast investicija domaćih kompanija, a na nama je da im omogućimo da dođu do razvoja, pronalaženjem novih tržišta, pronalaženjem partnera i promocijom njihovih kompanija. Upravo ovaj Forum je jedan od pravih načina da se to i desi - tvrdi Žeželj.
            Direktor Fonda „ Evropski poslovi “ Aleksandar Simurdić istakao je zadovoljstvo što je Fond pratner  na ovakvom događaju, najvećem ovog profila u zemlji, koji za cilj ima jačanje regionalne ekonomske saradnje.
            U svom obraćanju putem video linka Oliver Varhelji, evropski komesar za susedstvo i proširenje pozdravio je održavanje Četvrtog regionalnog poslovnog foruma u Novom Sadu kao i to da iz EU stiže snažna podrška zemljama Zapadnog Balkana. Varhelji je istakao značaj plana za oporavak Zapadnog Balkana koji će doneti gotovo 30 milijardi evra investicija za region. On je naglasio da ekonomski prosperitet Zapadnog Balkana iziskuje čvrstu posvećenost regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, te da zemlje ovog regiona imaju veće šanse ukoliko zajednički nastupaju ka evropskom  tržištu. EK daje podršku u otvaranju novih poglavlja zemljama Zapadnog Balkana koje su u procesu prirstupanja EU.
            Učesnike ovogodišnjeg Foruma pozdravio je i predsednik Skupštine evropskih regija (AER) Magnus Berndson koji se zahvalio potpredsedniku Skupštine AP Vojvodine i potpredsedniku AER-a Damiru Zobenici na posvećenosti u organizaciji današnjeg događaja i njegovom doprinosu u radu evropske mreže regiona, s obzirom na činjenicu da je potpredsednik Zobenica inicijator već tradicionalnog održavanja Regionalnog poslovnog foruma u AP Vojvodini.
            Na Forumu je predstavljeno i pet regiona iz Francuske, Irske, Norveške, NR Kine i Austrije.

Kristina Đogo
Samostalni stručni saradnik za odnose sa javnošću PKV

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com