Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Pod sloganom - Biram da uživam, održan XII Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu

Pod sloganom - Biram da uživam, održan XII Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U cilju predstavljanja jedinstvene turističke ponude Srbije i zemalja regiona od 25-27. novembra u hali Šumadija sajma u Kragujevcu, održan je XII Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma. Organizatori trodnevne manifestacije, Šumadija sajam i Gradska turistička organizacija Kragujevac, posle jednogodišnje pauze, i jedini u zemlji ove godine, uspeli su da okupe više od 50 izlagača, nacionalne, regionalne i lokalne turističke organizacije, turističke agencije, hotelijere, planinske centre, lečilišta, seoska domaćinstva i poljoprivredna gazdinstva iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, i po prvi put Kosova i Metohije.

Kao prateći, ali ne manjeg značaja program, sedmi put održan je Sajam zimnice, pokazujući bogatstvo i raznovrsnost proizvoda vrednih ruku šumadijskih žena, njihovu umešnost.
Uz promocije manifestacija i destinacija na štandovima, tokom Sajma organizovana su brojna predavanja, radionice. Atraktivna promocija Festivala rakije zakazanog za 11. decembar, Šumadijska  čajanka, turistička tura upoznavanja kulturnog i umetničkog miljea grada, bili su pravi mamac za publiku.
            Na svečanosti povodom otvaranja sajamske manifestacije prisutnima se obratio Aleksandar Lazović, direktor Šumadija sajma, nazvavši organizaciju manifestacije pravim izazovom, kojem je grad Kragujevac, po svemu viđenom, dorastao, i naglasio da je ovo izvrsna prilika da Šumadija predstavi svoje resurse u oblasti ruralnog turizma.
            Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac, apostrofirajući ovogodišnji slogan iz TOS-ove promotivne kampanje „Biram srcem, biram Srbiju”, uputio je iskreni turistički poziv „Biram da uživam“. Istakao je da je ova uslovna „pauza“ otvorila prostor za nalaženje novih načina promocije turističkih destinacija, posvećenost infrastrukturnim projektima i dr..
            - Posledice pandemije orijentisale su turiste ka domaćem tržištu, prepoznavanju svih prirodnih lepota, kulturno-istorijskog nasleđa, svega onoga čime Srbija obiluje, a država i poslovni sektor su dali snažni impuls našem gradu za nastavak razvoja, pre svega na infrastrukturnim projektima. Posledica okrenutosti turista ka domaćem tržištu učinila je da je Grad Kragujevac, prema podacima od januara do kraja novembra 2021, prevazišao turističku 2019 godinu - rekao je direktor, dodavši da gastronomija, kao sastavni deo turističke ponude ima, i to s razlogom, ima sve veću reputaciju među domaćim i stranim turistima.
            Marija Labović, direktorica TOS-a, je tom prilikom poručila da puna hala izlagača pokazuje koliko je turizam izdržljiv, da se ne predaje i da će se brzo oporaviti.
            - Sajam u Kragujevcu promoviše seoski turizam koji se u godinama krize pokazao sve traženijim turističkim proizvodom sa kojim možemo da se pohvalimo. Razmena iskustava na edukativnim radionicama, razgovor sa posetiocima i osluškivanje njihovih interesovanja pomoćiće nam da ga unapredimo, a promotivnim kampanjama dođemo do što većeg broja naših građana, predstavljajući im lepote Srbije pružajući im pozitivan doživljaj - kazala je Marija Labović.
            Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu grada Kragujevca, rekla je da je značaj održavanja Sajma, kao mesta ostvarivanja kontakata i poslovnih dogovora izuzetan u okolnostima u kojoj se nalazimo, tim pre što su oblast turizma, zajedno sa ugostiteljstvom najviše pogođeni aktuelnom situacijom. U tom smislu, po njenim rečima, država i grad su brojnim merama pokušali da olakšaju nezavidnu siruaciju, a u narednom periodu planiran je nastavak sa aktivnostima na promociji turizma grada u cilju podsećanja na zaboravljene lepote naših sela,  planina, reka, i da će sve to učiniti da ih još više zavolimo.
            Čast otvaranja sajamske manifestacije pripala je Jeleni Milenković Orlić, v.d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija - Sektor za turizam.
            - Činjenica da je održan 12 put, ovaj Sajam predstavlja doprinos razvoju grada Kragujevca i turizma uopšte. Kragujevac je grad dobrih domaćina koji se u velikoj meri bave promocijom gastronomske ponude, koja treba da postane naš brend i pomogne da Srbiju promovišemo i kao gastronomsku destinaciju. Srpski turizam je dobio priliku da se i u okviru globalne krize repozicionira i postane kvalitetan proizvod u regionu, Evropi i na svetskom tržištu, a tu šansu moramo da iskoristimo, jer Srbija ima toliko toga da ponudi - poručila je Jelena Milenković-Orlić, i podsetila da je resorno Mistarstvo za poslednjih šest godina Gradu Kragujevcu opredelilo 69,5 miliona, a za razvoj i promociju gastronomskih manifestacija 52,8 miliona dinara, kao i da će se sa tom praksom nastaviti.
            Proglašenjem pobednika i podelom nagrada XII Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, završen je ovogodišnji Sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu. na osnovu mišljenja stručnog žirija sastavljenog od predstavnika nadležnih republičkih institucija i lokalnih turističkih organizacija izabrani su pobednici u kategorijama: Najbolji promo materijal
1. TO Šabac, 2. TO Niš, 3. TO Zlatibor
Najbolja promocija na sajmu
1. Šumadija i Pomoravlje, 2. TO Loznica - za promociju Lilanje, 3. TO Bela Palanka i TO Babušnica -Za promociju belopalanačke banice i lužničke vurde
Najuređeniji izlagački prostor, najlepši štand
1. TO Kraljevo, 2. Kosovo i Metohija  , 3. TO Pirot
Najuređeniji prostor na sajmu zimnice
1. Poljoprivredno gazdinstvo Marić, Boturići, Aleksandrovac, 2. Udruženje žena Oplenac – Topola, 3. Seosko domaćinstvo Tomić, Kriva reka, Brus.
            Optimizam i dobro raspoloženje tokom trajanja Sajma održavao je bogat kulturno-umetnički program afirmišući lokalne, mlade umetnike. U ovogodišnjem, raznovrsnom, a pre svega kvalitetnom muzičkom programu učestvovao je gudački kvartet „Arcobaleno“, kao i članovi Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“.
            Prisutni su mogli da isprate i turistički promo film „Kragujevca - naš svet!“, u produkciji agencije Duo Digital Media i GTO Kragujevac.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com