Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Veličanstven praznik jedinstva narodnog stvaralaštva - Festival Zlatnih ansambala Srbije

Veličanstven praznik jedinstva narodnog stvaralaštva - Festival Zlatnih ansambala Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

             Potaknut idejom očuvanja i negovanja tradicije naroda koji obitavaju na ovim prostorima, a na inicijativu Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i Folklornog ansambla „Vila“ - Srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“ iz Novog Sada, upriličen je pre 13 godina „Festival zlatnih ansambala Srbije“. Povodom Svetskog dana srpskog kola upisanog na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta (2017) na platou ispred SPENS-a, takođe u Novom Sadu, četvrtu godinu za redom razvija se veliko kolo čime se označava početak festivala zasnovanog na temeljima višeslojnog narodnog pamćenja. „Takmičenje“ u pojedinačnom nadigravanju tzv. „Zlatno kolce“, i po drugi put izvedene koreografske minijature inspirisane srpskim kolom u tri, činili su zvaničan deo ovog jedinstvenog praznika narodnog stvaralašta koji se, samo uslovno odnosi na igru i pesmu. Onaj nezvanični deo, rezervisan za učesnike, odigrao se u hotelu „NORCEV“ na Fruškoj gori, uz dodelu nagrada i igranku na kojoj je izvedeno 21 kolo, uz pratnju orkestra KPD „Jednota“ Gložan, čime je završen ovogodišnji Festival Zlatnih ansambala Srbije.

            Sve se to desilo u subotu 27. novembra 2021., u ime sećanja na Veliku narodnu skupštinu održanu 25. novembra u Novom Sadu, kao završni čin viševekovnog istorijskog procesa - ujedinjenja Vojvodine sa maticom Srbijom. Ovom velikom događaju prethodio je ulazak u grad jedinice srpske vojske pod komandom majora Vojislava Bugarskog, 09. novembra, a kao podsećanje na taj događaj ispred SPENS-a je došla porodica Jakovljević sa fijakerom umesto 200 konjanika sa Salajke, koji su 1918. dočekali srpsku vojsku. U istoriji je zabeleženo da je to jedina vojska koja je ušla na jednu teritoriju bez ijedne žrtve, s pravom je smatrajući svojom.

            Ovoj kulturno-umetničkoj smotri duha i lepote autentičnosti sveukupnog srpskog narodnog stvaralaštva prisustvovali su brojni zvaničnici, naučni radnici na polju etnomuzikologije i etnokoreologije, koreografije, umetnici, aktivni čuvari narodnog stvaraštva. Uz prisustvo protojereja Željka (Latinovića), Hram Uspenija Presvete Bogorodice u Novom Sadu, Festivalu je prisustvovala dr Vera Obradović, istaknuti koreograf i redovan profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, a Festival otvorila akademik Jelena Jovanović, etnomuzikolog.
            Čovek koji stoji iza cele ove organizacije je Milorad Lonić, predsednik Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i direktor i umetnički direktor Ansambla „Vila“ SKUD „Železničar“. Organizator, umetnički direktor, koreograf i dr., izrazio je svoje zadovoljstvo prelepim događaijima koji su se u logičnom sledu nadovezivali jedni na druge i po završetku dao svoje viđenje ove manifestacije:
            - Posle srpskog kola u kojem su se istovemeno našli i igrači i građani, održano je nadmetanje u „Zlatnom kolcu“, ali ne u njegovom klasičnom smislu prestižnosti i gordosti, već da bi se istakla njegova lepota i magija povezanosti. Saborno izvođenje niškog kukunješa odabrano je iz razloga što ga izvode dva legendarna srpska muzičara. Jedan je Sava Jeremić, najpoznatiji frulaš, koji je na Međunarodnom festivalu folklora u Langolenu (1953) , kolom „Paraćinka“ osvojio prvo mesto. Drugi je Vlastimir Pavlović Carevac, dipl. pravnik koji je 1929. zasvirao narodnu muziku sa svojim orkestrom na talasima Radio Beograda. Osim na radiju i dirigovanja horom društva „Abrašević", posvetio se pedagoškom radu, izučavanju muzičke baštine, težeći da to blago sačuva, pročisti i unapredi. Finalno „Kolce“ je odrigrano u Amfiteatru SPENS-a, posle kvalifikacija u Kraljevu, Nišu, Vladinčinom Hanu, Vršcu, Beogradu, Kikindiu, Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu. Ovde su iskazali svoje umeće s ljubavlju, a onim tog dana najnadahnutijim, pripale su i nagrade. Želeli smo da promovišući našu tradiciju podržimo obrazac igranja kola u tri, i danas rasprostranjen u narodu. Pet zlatnih ansambala Srbije, Akademski folklorni ansambl „Oro“ Niš, AKUD „Ivo Lola Ribar“ Beograd,  KPD „Jednota“ Gložan, SKC „Stefan Nemanja“ Kraljevo, Ansambl „Vila“ SKUD „Železničar“ Novi Sad učinili su ovu manifestaciju veličanstvenom. Insistirao sam, zajedno sa Odborom, da svako donese „cveće“ iz svog kraja što je pomoglo da se prikažu srpski dijalekti na izvorni, potpuno autentični način. Praznik za oči bile su i Minijature, nova forma kojom je predstavljena tradicionalna igra u tri. Prikazane su 14 u konkurenciji, i jedna revijalna minijatura, i mislim da su uspešno urađene. Nadam se da ćemo ubuduće otvoriti i druge forme koje će naš folklor čuvati, ali i dati savremeni izraz koji će kroz umetnički prezent otvoriti mogućnost da se ispolji talenat svakog pojedinca.
            Gospodin Lonić je dodao da je ceo događaj održan uz propisane mere, a da su organizaciju podržali Grad Novi Sad, Ministarstvo kutlure i informisanja Republke Srbije, preduzeće „Održavanje i usluge” d.o.o., Elektrotim DOO, SPENS iz Novog Sada, kao i medijske kuće: TOPSRBIJA, Novosadski informativni portal 021, Radio Novi Sad, RTV, Novosadska TV, zahvalivši se svima koji su učinili da ova manifestacija bude vidljiva i prepoznatljiva. Zahvalio se, takođe onima koji su promovisali Festival u svojim lokalnim krugovima, Nišu, Kraljevu, Valjevu..., gostima iz Prijedora (RS), koji pripadaju našem duhovnom prostoru, jer ova manifestacija želi da pokaže sabornost svih onih koji vole kulturu, tradiciju srpskog roda i svih koji žive sa njim.
            Tročlani žiri u  sastavu: Srboljub Ninković (predsednik), Đorđe Lakušić i Drago Kecman odlučili su pobednike u nadigravanju:
Zlatno kolce u kategoriji dama: Milica Milićević (AKUD „Ivo Lola Ribar“, Beograd) i Sandra Ivanović (AFA „Oro”, Niš);  muškarci: Miloš Milić (AKUD „Ivo Lola Ribar“, Beograd) i Aleksandar Mladenović (AFA "„Oro”, Niš)
Srebrno kolce kod dama: Milica Dacin (FA „Vila“, Novi Sad) i Anđela Jelić (KUD „Železničar“, Kraljevo); kod gospode: Aleksandar Jovićević (KUD „Železničar“, Kraljevo) i Aleksandar Panić (Društvo za negovanje tradicije „Sv. Nikolaj Velimirović“, Valjevo)
Bronzano kolce kod dana: Dunja Babić (KUD „Bratstvo“, Subotica) i Magdalena Marković (KUD „Železničar“, Kraljevo) i gospode: Zoran Ančin (KUD „Pionir“, Zrenjanin) i Vladimir Tijanić (KUD „Železničar“, Kraljevo).
            Spisak nagrađenih koreografskih minijatura tradicionalnog plesa na zadatu kinetičku formu kola u tri 2021. prema evaluaciji redovnog profesora Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici dr Vera Obradović ovogodišnjeg selektora:
Laureat I stepena:
1. Aleksandar Panić, „Verom ka putu istine“, na muziku numere kolo Žikino kolo
Laureati II stepena:
2. Natalija Stojković, „Otac“, na muziku numere arapsko kokonješte
3. Milorad Lonić, „Pod svodom nebeskim“, na muziku numere Jesam li ti Jelane, u aranžmanu Ilije Rajkovića
Laureati III stepena:
4. Janko Dimitrijević, „Čas mačevanja“, na muziku numere Šungino kolo
5. Jovana Vasin i Kosta Jocić, „Uoči Vaskrsa“, na muziku numere brzak kolo
6. Emilija Diković, „Pijačni četvrtak“, na muziku numere rabadžijsko kolo

Više fotografija na našoj facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com