Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Vesti iz Zadružnog saveza Vojodine

Vesti iz Zadružnog saveza Vojodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            ZZ Agročoka sertifikat Farma dobre poljoprivredne prakse
            U sredu, 01.decembra 2021. godine na farmi zemljoradničke zadruge „Agročoka“
 iz Čoke upriličena je svečanost povodom uručenja sertifikata „Farma dobre poljoprivredne prakse“ zadruzi, u organizaciji nevladine organizacije za podsticanje poljoprivredne proizvodnje „Agroprofit“ i zemljoradničke zadruge „Agročoka“.

            Priznanje je direktoru zadruge Milošu Petroviću uručila predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj. Predsednica je pohvalila je rad zadruge i istakla da je stočarstvo danas slabo zastupljeno u zadružnom sektoru i suočeno s velikim poteškoćama, ali da „Agročoka“ predstavlja dobar model u praksi jer za svega nekoliko godina poslovanja beleži izuzetan uspeh i da je na putu još većeg razvoja.
            Za direktor zadruge Miloš Petrovića ovo priznanje je omaž dosadašnjem radu i vetar u leđa za nadgradnju poslovanja. Farma goveda limuzin rase zadruge „Agročoka“ osnovana je u oktobru 2019. godine i danas broji preko 100 grla u sistemu krava - tele. Farma ima sve uslove za održivost stada - objekat za smeštaj životinja na 1248 m2, grla su u priplodnoj kondiciji i dobrom zdravstvenom stanju, a deset meseci u godini za ishranu koriste se i pašnjaci koji se prostiru na 90 ha.
            ZSV sa 30 proizvođača na Etno sajmu u Beogradu
            Zadružni savez Vojvodine na 15. sajmu Etno hrane i pića u Beogradu Zadružni savez Vojvodine tradicionalno učestvovao na 15. sajmu Etno hrane i pića, koji je održan od 25. do 28.11.2021. godine u Beogradu. Savez je za ovu priliku okupio ukupno 30 malih proizvođača hrane i pića, koji su svoje proizvode izlagali na dva štanda. Izloženi su proizvodi od mesa i mesne prerađevine, mleko i mlečne prerađevine, proizvodi od voća i povrća, med i proizvodi od meda, lekovito bilje, jestiva ulja, kao i alkoholna i bezalkoholna pića.
            16 zadruga dobilo je bespovratna sredstva
            Ministarstvo za brigu o selu je 05.11.2021. godine objavilo konačnu rang listu prijava koje ispunjavaju formalno pravne uslove i koje su ocenjene prema kriterijumima Programa i Javnog konkursa o dodeli bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije.
            Od ukupno 57 zadruga iz cele Srbije koje su  dobile bespovratna sredstva, 16 je sa teritorije Vojvodine 16 zadruga, i to: Zemljoradnička zadruga Zrenjanin, Zrenjanin; Zemljoradnička zadruga Narcis, Torak; Zemljoradnička zadruga Agrosoj, Neuzina; Zemljoradnička zadruga Sokolac, Lipar; Zemljoradnička zadruga Tisa, Bačko Petrovo Selo; Zemljoradnička zadruga Agrolika, Bački Gračac; Zemljoradnička zadruga Torda, Torda; Zemljoradnička zadruga Plast, Srpska Crnja; Ženska stočarska zadruga Sremske žene, Krčedin; Zemljoradnička zadruga Živinostok, Sombor; Poljoprivredno - socijalna zadruga Poljo-Gložanj, Grgurevci; Zemljoradnička zadruga Lovrenac, Mladenovo; Zemljoradnička zadruga Kuzmin, Kuzmin; Zemljoradnička zadruga Ratar, Kukujevci; Pčelarska zadruga Duguljac, Bukovac; Pčelarska zadruga Banatska pčela, Barice.
            ZSV u poseti ZZ Agrosoj u Neuzini
            Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj bila je u petak, 05. novembra u radnoj poseti Zemljoradničkoj zadruzi „Agrosoj“ iz Neuzine gde je domaćin bio direktor zadruge Nandor Vereš. Sastanku su pored predsednice Saveza prisustvovali i prof. dr Zoran Keserović, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, kao i predstavnici zadruga „Agrosoj“ Ištvan Vereš i „Sloga“ iz Krajišnika Zoran Jerković i Dragan Grahovac. Nandor Vereš izneo je detaljne podatke o poslovanju zemljoradničkih zadruga „Agrosoj“ i „Sloga“ i o njihovoj dosadašnjoj saradnji. Takođe, prisutni zadrugari izneli su analizu planova o nastavku međuzadružne saradnje za koju su se svi prisutni složili da  predstavlja odličan model uspešnog poslovanja zadruga jer obezbeđuje bolji nastup na tržištu i veće benefite za zadruge i zadrugare.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com