Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Šetnja kroz Kragujevac ili jedinstven čas istorije moderne Srbije

Šetnja kroz Kragujevac ili jedinstven čas istorije moderne Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Šumadija sajam i Gradska turistička organizacija Kragujevac jedini u Srbiji su ove godine realizovali sajamsku manifestaciju iz oblasti turističke privrede, na uobičajen način. XIII Sajam turizma i seoskog turizma i VII Sajam zimnice od 25 - 27. novembra bio je promocija urbanog i seoskog turizma, kao i promocija tradicionalnih vrednosti.

            Sajam turizma i seoskog turizma potvrdio svoju posebnost
            Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac izrazio je zadovoljstvo što je, iako je, zbog neizvesne situacije pripremana u poslednjem trenutku, ova manifestacija okupila više od 50 izlagača iz svih krajeva Srbije, Crne Gore, BiH, i po prvi put Kosova i Metohije, što je predstavljena kompletna turistička ponuda, od kulturno-istorijskog nasleđa, gradskih destinacija, planinskih centara i banjskih mesta, do seoskih turističkih domaćinstava. Sajam je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunkacija, dok je Grad Kragujevac bio njegov pokrovitelj.
            - Posle jednoipogodišnje pauze susreta turističkih radnika osetili smo olakšanje ponovnim viđenjem, posebnu energiju što smo opet zajedno da porazgovaramo, razmenimo iskustva, pokažemo šta smo u međuvremenu radili, pripremali, koje smo projekte realizovali i šta planiramo dalje. Online kontakti definitivno ne mogu nadomestiti direktne susrete. Srećni smo što su nam se odazvale kako kolege tako i mediji koji prate oblast turizma - istakao je direktor.
            Posebnost ovog sajma je potenciranje seoskih turističkih domaćinstava u regionu Šumadije i Pomoravlja. Sa svojim savršenim odlikama za bavljenje seoskim turizmom, primetan je njegov razvoj, u smislu povećanja broja novih kategorizovanih domaćinstava, ali i njihovih korisnika. Tokom prošle godine primetno je porasla tražnja za domaćinstvima udaljenijim od gradskog područja. Bez obzira na poziciju domaćinstva turistička tražnja diktira uslove ponude i prilagođavanje domaćina potrebama gostiju. Od njega se, osim odgovarajućeg smeštaja i pripreme jela od domaćih proizvoda, po mogućnosti iz sopstvene bašte, podrazumeva vođenje na određene destinacije, bavljenje određenom aktivnostima, poznavanje stranog jezika.
            Gospodin Pavlović napominje da je epidemija usporila realizaciju nekih planova, ali da je GTO Kragujevac fokus stavio na ostvarljive aktivnosti, da su nalaženi novi kanali komunikacije, promocije sa potencijalnim turistima, rađeni promotivni filmovi, promo materijali, redizajniran je sajt. Za to vreme grad je dobio dva potpuno nova objekta, dva atraktivna turistička proizvoda. Jedan je moderno znadnje Legat Nikole Koke Jankovića, jedini legat u zemlji pravljen namenski. Drugi je Kuća Đure Jakšića, podignuta na mestu stare, gde je u jednom iznjmljenom stanu, sa porodicom živeo čuveni srpski pesnik i slikar za vreme službovanja u Kragujevcu.  
            Kragujevac interesantan u svakom poogledu
Kroz projekat Razvojne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja finansirana je izgradnja kuće koja se sastoji iz galerijskog prostora i suterena. U galeriji je stalna postavka reprodukcija slika poznatog umetnika. Ovaj prostor se koristi i za druga gradska kulturna dešavanja, poput pesničkih večeri, muzičkih minijatura i dr. U suterenu je smešten Vinsko-rakijski hub, popularnog imena „Đurino podrumče“. Ovo je boemska, istovremeno i ozbiljna priča, mesto koje pruža mogućnost članovima Udruženja vinara Šumadije i Udruženja „Šumadijska rakija“ da promovišu svoje proizvode i to po podrumskim cenama. Ovo je mesto gde je sabrano sve najbolje od vina i rakija Šumadije i ušteda turistima koji dođu u grad da u jednom prijatnom kutku u centru grada upoznaju široku lepezu autentičnih rakija i vina sa ovog prostora. To je posebna pogodnost rakijašima koji nemaju svoje degustacione sale. Domaćini hub-a organizuju razna dešavanja da privuku ljude, a GTO Kragujevac nastoji da sve one koji dođu u grad uputi na ovo mesto, da se upoznaju sa najznačajnijim delom naše gastronomske ponude. Posebno ističem Šumadijsku šljivovicu koja je 2019. dobila oznaku geografskog porekla koja je spojila tradiciju i kvalitet voća iz Šumadije sa savremenom tehnologijom i očekujemo da ćemo 2022. imati prve količine odležale šljivovice sa pečatom geografskog porekla - saopštio je direktor.
            U cilju daljeg „umivanja“ grada, iz GTO Kragujevac ubrzano rade na novim projektima, kao što je uređenje turističko-rekreativnog parka na jezeru Bubanj, u koje su resorno Ministarstvo i Grad mnogo uložili, a TO preuzeo obavezu da „ojača“ sadržaje i turističku strukturu. Grad je opredelio sredstva za izradu eleborata da se Bešnjaji, nekada poznatom izletištu i vazdušnoj banji na 17 km od grada, vrati status, da se poprave prilazi, osmisle sadržaji, a Kragujevčanima obezbedi novi-stari prostor za odmor i rekreaciju. Kroz plan detaljne regulacije u toku je definisanje lokacije određene za izgradnju vizitorskog centra. Očekuje se da GTO uđe u priču pripreme projekta, tehničke dokumentacije, svega potrebnog da bi u budućem vremenu grad dobio ovakav centar.
            - GTO aktivno radi na promociji ogromnog kulturno-istorijskog nasleđa. Grad je započeo rešavanje pitanja imovinskog odnosa Kneževog arsenala. Obnovom ovog jedinstvenog, vojno-industrijskog i arhitektonskog kompleksa grad bi dobio najautentičnije industrijsko nasleđe, nešto što ne postoji na prostoru šireg Balkana i što moramo da iskoristimo kao najjači turistički adut. Kragujevac je, sa brojnim dešavanjima, interesantan tokom cele godine. Period prestonog Kragujevca, nezaobilazne Šumarice, koje se prostiru na 352 ha, deo su naše bolne istorije, koju danas ovu parkovnu celinu sa jezerom, avantura parkom, botaničkom baštom, nazivamo „plućima grada“ - rekao je gospodin Pavlović, i zanimljivim predlozima obilaska i hedonističkom ponudom, pozvao turiste da posete ovaj istorijski-kulturno, arhitektonski, industrijsko-privredni značajan i pre svega lep grad.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com