Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Zapis o lepoti uzvišenosti narodne pesme i igre

Zapis o lepoti uzvišenosti narodne pesme i igre

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

         - Pevajte deco, igrajte dok ste živi. Budite zajedno i čuvajte vrlinu. Budite najbolji što možete sa svojim najbližima, sa samim sobom i sa Bogom - poručila je svoj slobodoumnoj omladini, onim mlađima, ali i onima koji u sebi još uvek prepoznaju mladalačku energiju, Jelena Jovanović, doktor muzikologije, od 2018. dopisni član SANU, viši stručni saradnik Muzikološkog instituta SANU, član Odbora za izradu Leksikona umetničke igre, član Srpskog etimološkog društva i Međunarodnog saveta za tradicinalnu muziku (ICTM).

            Po njenim rečima, kada se zapeva izvorna pesma, posebno oni stariji oblici, muk koji tada nastaje, trenutak je čiste lepote i promene načina sagledavanja samog života. Događaji koji neguju narodno stvaralaštvo, poput festivala, sabora, smotri koje okupljaju folklorne ansamble i izvorne pevačke grupe, divni su događaji koji podrazumevaju nadljudski angažman organizatora koji žele da svojim pregalaštvom daju doprinos njihovom očuvanju i razvoju. Kontinuitet druženja u jednoj dobroj energiji, u veri i svemu pozitivnom što podstiče vrlinu, osećaj pripadnosti kolektivu, ali i negovanje individualnosti, lične kreativnosti, nemerljiv je u vaspitanju mladih ljudi.
            Dr Jelena Jovanović ističe činjenicu da KUD-ovi, kao i celokupno narodno nasleđe, opstaje zahvaljujući entuzijazmu dobrih ljudi. Takmičarski duh u smislu bavljenja nečim radi prestiža i nagrade, donekle je uspeo da se nametne kao poželjni obrazac ponašanja, i u drugi plan postavi motiv radosti u igri, druženju, deljenju vremena sa drugima u lepim događajima, aktivnosti koje relaksiraju, opuštaju, nadahnjuju.
            - Ja se, pre svega bavim narodnom pesmom i drago mi je što se danas pozitivno razmišlja o podsticanju povratka izvornoj pesmi i igri. To je jedan pokret koji je poslednjih godina više zastupljen u koreografskom svetu, i to bi sa svoje strane pozdravila. Međutim, prave narodne pesme je relativno malo zahvaljujući jakom uticaju medija, tako da su retke prilike kada možete da čijete narodnu psemu u njenom izvrnom obliku, i to je problem - ističe dr Jovanović, podsećajući da je folklor bio jedno vreme deo školskih programa u nastavi fizičkog vaspitanja i da bi bilo poželjno obnoviti ga. Osim muzike, igre, specifičnih pokreta dobrih za razvoj dece u omladine, ogromnu vrednost takvog rada vidi u vaspitnom značaju, dobijanju dragocenih informacija, sticanje osećaja za igru, upoznavanja sa tradicijom.
            Rad rukovodilaca kulturno-umetničkih društava, folklornih ansambala smatra nemerljivim, kako u neposrednom kontaktu sa mladima na uspostavljanju prihvatljivih normi ponašanja i ophođenja, tako i kroz saradnju sa etnokoreolozima, etnomzikolozima praktičarima u očuvanja tradicije u što čistijem obliku. Istrajavanje u ovoj oblasti, koja iz neobjašnjivih razloga slovi za „fakultativnu“, bez sagledavanja izuzetnih uticaja, pojedinaca i KUD-ova na socijalni, fizički, intelektualni, psihički i drugi razvoj mladih, nema adekvatnu materijalnu potporu institucija, u smislu obezbeđivanja egzistencije i omogućavanje potpune posvećenosti ovom radu. Kretanja koja treba pozdraviti su sve učestaliji angažmani KUD-ova u okviru neke manifestacije, u čemu direktnu ulogu imaju turističke organizacije. Za mlad svet su smotre, susreti, festivali mesta upoznavanja, prilike da vide i čuju jedni druge, da se druže, da se desi neka lepa razmena.
            O osobnostima pesme i igre dr Jovanović kaže:
            - Narodna pesma i muzika su se malo „izgubile“ u vremenu, a pesma je ta koja nas budi i pokreće. Volim da kažem, a znam iz ličnog isksutva i rada sa mladim ljudima, da je pevanje jedan duboko lični čin, odnos prema sebi samom, prema svom glasu. Kako će vaš glas zazvučati? Biti prihvaćen od sredine? Da li ste vi zadovoljni i koliko treba da radite na njemu? To su pitanja koja traže specifičan odnos i introspekciju svakog pevača. Igra je u boljoj poziciji. To je kolektivni čin gde se igrači međusobno bodre i podstiču. U pevanju je individualnost naglašenija i veći je rizik da zapevate nego da zaigrate.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com