Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE U januaru korisne radionice na projektu PRONACUL

U januaru korisne radionice na projektu PRONACUL

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Međunarodni Interreg V-B, ADRION 2014-2020 projekat pod nazivom: “Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima” (akronim: PRONACUL) http://www.dgt.uns.ac.rs/pronacul-lat/ realizuje se kroz konzorcijum dvanaest partnera i dva pridružena, iz šest država (Slovenije, Italije, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine i Srbije). Vodeća institucija na projektu je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije a rukovodilac projekta je Andraž Malovrh.

            Članovi projektnog tima ispred Prirodno-matematičkog fakulteta su: rukovodilac prof. dr Jasmina Đorđević ( Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ), prof. dr Vanja Pavluković, prof. dr Igor Stamenković, doc. dr Nemanja Tomić i MSc Tijana Đorđević. Projekat se realizuje od 1. aprila 2020. do 30. septembra 2022. godine.
            PRONACUL naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa i podržava razvoj transnacionalne strategije za zajedničko promovisanje područja ADRION kao turističke destinacije. Države partneri imaju mnoge znamenitosti, a neke od njih su zaštićene od strane UNESCO-a ili programom Natura 2000 dok će neke u budućnosti postati zaštićene u okviru pilot područja PRONACUL-a.
            Detaljna i sveobuhvatna turistička valorizacija prirodnog i kulturnog nasleđa je od ključnog značaja za menadžment destinacija sa ovim tipom turističkih atrakcija. Ovo se pre svega odnosi na planiranje i usmeravanje budućeg turističkog razvoja, investicija i unapređenja u čemu dobar metodološki pristup ima značajnu ulogu kao deo strategije održivog razvoja turizma destinacija sa bogatim prirodnim i kulturnim nasleđem. Jedan od ciljeva ovog projekta je upravo razvijanje ovakve metodologije koja se zasniva na postojećim metodama za vrednovanje prirodnog nasleđa (metoda M-GAM - Modified Geosite Assessment Model) i kulturnog nasleđa (metoda CREM – Cultural Route Evaluation Model). Ove metode se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo za valorizaciju i vrednovanje prirodnog i kulturnog nasleđa i daju nam jasnu sliku o aktuelnom stanju kao i turističkom potencijalu, prednostima i manama analiziranih destinacija. Ove metode nam takođe omogućavaju da identifikujemo jaz između uspešno razvijenih destinacija i onih koje imaju potencijal, ali još uvek ne privlače interesovanje većeg dela turističkog tržišta. Takođe nam omogućavaju da otkrijemo prepreke koje ometaju dalji razvoj destinacije i da identifikujemo glavna polja za unapređenje destinacije, bilo da se radi o upravljanju destinacijom, promociji turizma, usluga vodiča, infrastrukture ili bilo kog drugog elementa od ključnog značaja za razvoj destinacije. Tokom novembra 2021. godine, održali smo obuku svih projektnih partnera za sprovođenje zajedničke metodologije. Nakon završetka ovog radnog paketa projekta, očekujemo značajne rezultate za države svih projektnih partnera.
            Nažalost, usled COVID19 pandemije neki projektni zadaci nisu mogli da se sprovode uživo već smo bili prinuđeni da radimo on line.  Sada je na redu radni paket u kome treba da sa stekjholderima kroz radioničarski rad dobijemo što više novih informacija o važnim detaljima koji mogu da pomognu unapređenju turizma i posla kojim se bave. Na osnovu svega toga i naših saznanja sa terena kreiraćemo predloge akcionih planova i preporuke za poboljšanje trenutne situacije a koji će biti objavljeni u strategiji koja treba da bude publikovana u 2022. godini.
            Ovim putem želimo da informišemo turističke organizacije, jedinice lokalne samouprave, sve pružaoce usluga u oblasti turizma i ugostiteljstva da ćemo 25-26. januara 2022. godine održati radionice u dva bloka u Vinariji Veritas u Sremskim Karlovcima (https://www.udruzenjevinara.rs/vinarije/clanica/veritas).
            Prvog dana 25. januara održaće se radionica sa donosiocima odluka kao što su jedinice lokalne samouprave, opštine, turisticke organizacije a drugog dana 26. januara sa svim provajderima i asocijacijama u turizmu i ugostiteljstvu. Broj mesta je ograničen. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem mejla prof. dr Igoru Stamenkoviću: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .
             Srdačno vas očekujemo!

Prof. dr Igor Stamenković,
Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com