Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turističke vrednosti opštine Knjaževac

Turističke vrednosti opštine Knjaževac

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Opština Knjaževac je mesto bogate tradicije, prirodnih i kulturnih vrednosti. Grad Knjaževac sa ponosom nosi epitet „Srpska Venecija“ zbog tri reke, sedam mostova koji spajaju njihove obale i starog gradskog, zanatsko-trgovačkog jezgra Stare čaršije.

            Knjaževac je opština pitomih dolina tri Timoka, koloritnih klisura brda i proplanaka, visokih, divljih planinskih vrhova, gastronomskih specijaliteta, kvalitetnih vina i rakija, veselih i gostoljubivih ljudi, Od 2014. godine Knjaževac nosi i titulu „Izuzetna destinacija Evrope” zbog nematerijalnog kulturnog nasleđa koje se ponosno neguje i čuva.
            Priroda je bila veoma darežljiva prema opštini Knjaževac. Primarni prirodni resurs je Stara planina, oaza mira, čistog vazduha i zdrave hrane. Na Staroj planini se nalazi najmlađi ali i najperspaktivniji ski centar. Rgoška Banja-Banjica, prirodno jezero sa termalnom vodom postojane temperature od 28c, planina Tupižnica koja je idealna za ljubitelje planinarenja i paraglajdera i klisura Ždrelo su samo neki razlozi zašto da turisti posete naš kraj. Ovde je skriveno i mnoštvo kulurno-istorijskih spomenika iz različitih epoha, od praistorije, drevnih Rimljana i njihovog vojnog utvrđenja Timakum Minus, srednjevekovnog bisera Timočke eparhije-Bogorodičine crkve, pa sve do spomenika previranja na istorijskoj sceni Srbije - Gurgusovačke kule.
            Čuvar kulturnog identiteta knjaževačkog kraja je Zavičajni muzej, koji pod svojom upravom ima i Muzej grada, kao i Arheo-etno park u selu Ravna. Knjaževac se nalazi i na nacionalnoj ruti Putevi vina. U knjaževačkom vinogorju proizvode se vina sa zaštićenim geografskim poreklom koja su nosioci su brojnih priznanja, kako u zemlji tako i u inostranstvu.
            Neizostavni deo naše tradicije, ali i naše turističke ponude je gastronomija. Od lokalnih specijaliteta posebno se izdvajaju: prepržolj, jagnjetina pod sačem, hleb iz „vurnje”-peći, sira na „velije”, čorba dzipa koja se priprema samo u staroplaninskom selu Balta Berilovcu, sarmice u vinovom listu, belmuž, čorba i jela od samoniklog bilja (koprive, zelja...), slatke pite sa orasima, višnjama, borovnicima, slatka, med itd.
            Pored prirodnih, kultrunih i gastronomskih vrednosti opština Knjaževac je poznata i po izuzetno gostoljubivim i srdačnim ljudima koji ovde žive. Zato za Knjaževac važi slogan: „Knjaževac - tamo gde su prijatelji“.

Tekst i fotografije:
Turistička organizacija opštine Knjaževac

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com